Skip to main content
Tréning

Motivácia A Sebavedomie | Základ Pre Lepší Progres

Motivácia A Sebavedomie | Základ Pre Lepší Progres
Myprotein.Sk
Spisovatel' a Expert5 rokov Ago
Zobraziť profil Myprotein.Sk

Zdravé sebavedomie, vytrvalosť, rozumná motivácia, vytýčený cieľ a tie správne prostriedky na jeho dosiahnutie (v našom prípade správna strava, tréning a regenerácia). Toto definuje človeka, ktorý musí byť úspešný v tom, čo chce dosiahnuť. Väčšina z nás má minimálne jedno z toho. No na to, aby sme to dotiahli tam, kam potrebujeme, musíme disponovať aj tými ostatnými. Čo robiť, keď už motivácia slabne, sebavedomie sa stráca, cieľ je v nedohľadne a v prostriedkoch stále nemáme jasno?

Vráťme sa na začiatok

Nech už sme si vybrali akýkoľvek vytúžený cieľ (schudnúť, nabrať svaly, zvýšiť výkon), táto cesta nebude nikdy bez prekážok. A to už len preto, že prekračujeme komfortnú zónu. V niektorých prípadoch ju musíme doslova preliezať. A to niekedy stojí veľkú námahu, pri ktorej sa motivácia oslabuje, najmä ak nevidíme ani malý progress. A začneme premýšľať, či robíme všetko správne. Niekedy dokonca ihneď meníme stratégiu a náš výsledok sa ešte viac vzďaľuje. V tejto chvíli je dôležité vrátiť sa v mysli na začiatok. Treba prehovoriť k sebe samému dovnútra a spýtať sa: Prečo som to vtedy chcel? Chcem to aj teraz? Aký bol môj najsilnejší dôvod? Majte v hlave ten dôvod a to každý deň. Ak si odpoviete s vedomím, že máte chuť pokračovať, výborne. Dosiahli ste iba bod, kedy vychádzate zo svojej komfortnej zóny a je prirodzené, že takto uvažujete. Nevzdávajte sa a pokračujte. Výsledky sa dostavia už čoskoro.

Motivácia medzi ľudmi

Sebavedomie

Máte radi sebavedomých ľudí? Pokiaľ je sebavedomie v rámci normy, určite sú istá autorita v kolektíve. Očakáva sa od nich úspech, ktorý väčšinou aj tak skôr, či neskôr, príde. Ak sa chcete naučiť prijímať a dávať poklony, musíte si vybudovať nejaké sebavedomie. Mnoho ľudí si neverí. Ak si myslíte, že ste práve ten typ, tak pravidelný tréning (napríklad vo fitku), je na sebavedomie doslova liek. S úspechom sebavedomie ide ruka v ruke. A ak poriadne trénujete, úspech príde. A kto je úspešný, stáva sa sám pred sebou človekom, ktorý si sebavedomie zaslúži.

Sebavedomie a motivácia patria k sebe

Pozitívne myslenie

Nikdy si nenechajte od nikoho nahovoriť, že na niečo nemáte. Veď sa len zamyslite, koľko (možno aj menej schopných) ľudí pred vami, danú vec dokázalo. Prečo by ste to vy nemali skúsiť tiež? Už len to, že takto premýšľate, z vás robí pozitivistu- niekoho, koho s radosťou ženie motivácia. Nepusťte k sebe negatívne myšlienky. Ak už máte potrebné sebavedomie, jediné čo vám môže podlomiť kolená, je strach. Ten premôžete iba dobrou náladou, ktorá vznikne z pekných vecí. Hovorte si v hlave, že ste minimálne o deň bližšie k svojmu cieľu. Neponižujte sa a nesťahujte sa dolu. Veľakrát si je sám človek najväčší  a najtvrdší kritik. A veľakrát je to aj dobre, no iba ak s tým vie človek pracovať vo svoj prospech.

Chudnutie a naša motivácia

Vytrvalosť a návyk

Motivácia tu nebude nikdy navždy. Ale môžeme ju do poslednej chvíle podporovať, napríklad aj čítaním podobných článkov, ako je tento. Každého motivuje niečo iné. Ak motiváciu podporujeme, niečo nám po nej po čase zostane. Zanechá nám tu poslednú kľúčovú vec skladačky a tou je návyk. Vďaka nemu zotrváme i čase krízy a vytvoríme si úplne iný druh komfortnej zóny, ktorá nás tak nejak prirodzene bude smerovať tým správnym smerom.

Chudnutie začína v hlave

Ak máme stratégiu vypracovanú v hlave a vieme, čo chceme, môžeme začať chudnúť. Púšťať sa bezhlavo do nejakej modernej diéty (ktorú vám odporučila napríklad kamarátka z roboty, lebo ona schudla na nej za týždeň 5kg), nemá absolútne žiadny zmysel a je to strata času a často i hazard so zdravím. Musíte si uvedomiť, aké je nebezpečné, keď diétu zle pochopíte a jej princíp úplne obrátite naruby. Zisťujte si čo najviac informácií a vyberte si diétu, s ktorou sa viete stotožniť a dlhodobo ju dodržiavať. Vyberte si takú, ktorá vám bude korešpondovať s hlavou. Ak sa jednoducho cítite dobre, keď jete mliečne výrobky alebo pečivo, môže byť pre vás psychicky náročné sa toho už nadobro vzdať. Čím sa dostávame na začiatok, že začínate o sebe pochybovať a v niektorých prípadoch aj podvádzať sami seba. A takto progress nepríde a vy budete demotivovaní. Samozrejme, že niektoré potraviny sú do diéty absolútne nevhodné, pretože vám z dlhodobého hľadiska nijako, okrem dobrej chuti nepomôžu. Takže prekročeniu komfortnej zóny sa ani v tomto prípade nevyhnete. Dôležité je jednoducho prijať ten fakt, že ak sa práve nenachádzate na vrchole kulturistickej sezóny, nemusíte sa stresovať s dokonalou pripravenosťou v každom smere. Ak budete v hlave nastavení na to, že si sami seba vážite (sebavedomie) a máte určitý cieľ (vytrvalosť), robíte to pre svoje potešenie (pozitívne myslenie a motivácia), budete chcieť robiť tie najlepšie rozhodnutia pre vás.

Myprotein.Sk
Spisovatel' a Expert
Zobraziť profil Myprotein.Sk
myprotein