Skip to main content
Suplementy

Náhrady jedla vo forme proteínového nápoja | Výhody a využitie

Náhrady jedla vo forme proteínového nápoja | Výhody a využitie
Claire Muszalski
Certifikovaná výživová poradkyňa4 rokov Ago
Zobraziť profil Claire Muszalski

Náhrada jedla vo forme koktejlu je približne posledných 30 rokov populárnou stratégiou u ľudí, ktorí chcú schudnúť alebo zredukovať hmotnosť. Pre koho je však vhodná teraz, keď existuje také veľké množstvo bielkovinových práškov a ďalších všelijakých výživových doplnkov? Kto z nej bude mať najväčší úžitok? Čítajte ďalej a zistíte, či je náhrada jedla vo forme nápoja tou najlepšou voľbou práve pre vás.

 

V tomto článku nájdete:

 

Čo je náhrada jedla vo forme nápoja?

Náhrada jedla vo forme koktejlu je nápoj, ktorý je užívaný ako náhrada bežného chodu počas dňa. Znamená to, že takýto nápoj by mal obsahovať širokú škálu výživných látok. Mal by mať vyvážený pomer makroživín a obsahovať široké spektrum vitamínov a minerálov. Niekedy je dostupný vo forme prášku, ktorý rozmiešate s vodou, no inokedy je dostupný vo forme nápoja pripraveného na vypitie. Namiesto raňajok pozostávajúcich z vajec (bielkoviny), toastov (sacharidy) a rajčín (vláknina) môžete zvoliť náhradu jedla, ktorá vám poskytne všetky tri makroživiny v jednom praktickom nápoji.

Prečo vyskúšať takýto nápoj?

Náhrada jedla vo forme nápoja môže byť veľmi užitočným doplnkom hneď z niekoľkých dôvodov. Môže pomôcť kontrolovať príjem kalórií tým, že zabráni prejedaniu. Ľahko si ju môžete vziať kamkoľvek na cesty a nevymeškáte tak dôležitý chod jedla počas dňa. Taktiež môže pomôcť zvýšiť príjem kalórií, ak sa používa ako doplnok k bežnému jedlu. Ak sa snažíte o konzistentnosť v rámci diéty a neviete, kde začať, takýto doplnok výživy vám vie pomôcť dostať sa na správnu cestu.

Náhrada jedla pri chudnutí

Chudnutie je pravdepodobne tým najbežnejším dôvodom, prečo by niekto užíval náhradu jedla vo forme nápoja. S toľkými rôznymi diétnymi trendmi a dostupnými doplnkami na trhu môže byť náročné správne usúdiť, čo a kedy jesť. Pri užívaní takéhoto typu nápoja presne viete, aká je veľkosť porcie, koľko kalórií prijmete, a to všetko bez zbytočného počítania. Nemusíte sa starať o prepočet kalórií z dvadsiatich rôznych ingrediencií v recepte — všetko je to spravené za vás.

Niektoré plány na chudnutie hovoria o užívaní náhrady jedla namiesto dvoch jedál denne. V takýchto diétach sa píše o tom, že náhradu jedla užijete namiesto raňajok a obedu a potom si na večeru doprajete vyvážené jedlo. Ak užívate nápoj s obsahom 250 kalórií, po obede viete, že ste prijali 500 kalórií (2 koktejly) a zvyšok kalórií môžete "minúť" na zdravú a chutnú večeru.

Máte strach z užívania samostatného nápoja namiesto jedla? Najlepšie náhrady jedla na trhu zatočia s hladom vďaka primeranému obsahu bielkovín a vlákniny. Sú to dve živiny, ktoré spomaľujú trávenie a udržujú pocit sýtosti po dlhšiu dobu. Pomôcť môže aj stály prísun tekutín. Ak máte pocit, že stále musíte niečo prežúvať, aby ste sa cítili spokojní, porcia zeleniny môže byť vždy nápomocná. Dodá vám pocit, že jete "skutočné" jedlo bez toho, aby ste sa výrazne obmedzovali.

Pohodlie

Výhodou náhrady jedla vo forme nápoja je jej absolútna praktickosť. Ak ste neustále na cestách, náhrada jedla je skvelým riešením, ako si dopriať plnohodnotné jedlo a nevynechať žiaden chod počas dňa. Športovci, ktorí sa po tréningu spoliehajú na rýchle doplnenie paliva a nemajú čas na varenie, môžu nájsť uspokojenie v takomto nápoji. Ak ste ráno cvičili v posilňovni a máte pred sebou cestu do práce alebo do školy, ľahko si môžete pripraviť nápoj a plne benefitovať z jeho živín. Ak pracujete dlhé hodiny a nemáte vždy prestávku na obed, môžete si so sebou brať prášok, z ktorého si pripravíte koktejl kedykoľvek, keď vám to bude vyhovovať. Ak máte rušný deň a nemáte čas na varenie zdravého jedla, jednoduchý koktejl vám môže byť veľkou oporou.

Väčšie množstvo kalórií počas dňa

Aj keď sú takéto nápoje užitočné hlavne pri chudnutí, svoje miesto si nájdu aj u ľudí, ktorí potrebujú v rámci diéty prijímať viac kalórií. Ak sa snažíte naberať, no nechcete to preháňať s neustálym jedením, nápoj medzi jedlami je dokonalým riešením. Namiesto toho, aby ste hľadali najzdravšie spôsoby ako zvýšiť príjem kalórií, môžete perfektne benefitovať z náhrady jedla vo forme nápoja, ktorý vám dodá potrebné živiny. Ak raňajkujete len výnimočne, koktejl môže byť skvelou voľbou, keďže nie je ťažkým jedlom a žalúdok ho strávi jednoduchšie.

Proteínová náhrada jedla

Proteínová náhrada jedla od spoločnosti Myprotein je vynikajúcim produktom pre športovcov, ktorí potrebujú rýchly nápoj s vyváženým obsahom živín, ktorého príprava nezaberie veľa času a úsilia. Alternatívne by ste mohli využiť bielkovinový prášok a zmiešať ho s ďalšími zložkami, no ak si vyberiete proteínovú náhradu jedla, získate tak všetky tri makroživiny, vitamíny a minerály v jednom nápoji. Takýto prášok môžete zmiešať s vodou alebo mliekom a jednoducho vypiť vtedy, keď to budete potrebovať. Ak sa snažíte obmedziť príjem kalórií, vysoký obsah bielkovín v takomto doplnku výživy ochráni vašu svalovú hmotu a pomôže telu sústrediť sa na spaľovanie tukov.

Zmes náhrady jedla

Náhrada jedla od spoločnosti Myprotein je kvalitná alternatíva k bežnej náhrade jedla. Má vysoký obsah bielkovín a vlákniny a je vybavená všetkými živinami, ktoré by kvalitné jedlo malo obsahovať. Náhradu jedla vo forme nápoja môžete využiť každý deň — na raňajky, obed alebo oboje — je pohodlným a efektívnym spôsobom, ako mať kontrolu nad chudnutím bez zložitého počítania makroživín a kalórií. Nevyžaduje dlhú prípravu jedla v kuchyni. Podporí vaše úsilie v posilňovni tým, že svaly obohatí o dostatočné množstvo bielkovín a obmedzí príjem prebytočných kalórií.

Aký je rozdiel medzi náhradou jedla a proteínovým koktejlom?

Zatiaľ čo proteínové prášky a koktejly sú mimoriadne účinnými doplnkami výživy, náhrada jedla je mierne odlišná, keďže sa nezameriava na jednu konkrétnu makroživinu, ale prispieva k zdravej rovnováhe makier a mikroživín (vitamíny a minerály), ktoré telo potrebuje. Bielkovinové prášky sa často využívajú pri príprave smoothies alebo koktejlov spolu s ďalšími potravinami — môžete využiť ovocie, mlieko, špenát, zdravé tuky. Koktejl tak bude viac sýty a chutný. Náhrada jedla vám však poskytne všetky tieto dôležité živiny v rámci jednej praktickej porcie.

Faktory, ktoré by ste mali zvážiť

Ak plánujete zaradiť náhradu jedla vo forme nápoja do vášho stravovacieho režimu, premýšľajte o tom, ktoré benefity by mala spĺňať a čo je pre vás najužitočnejšie. Aj keď ide o vynikajúci spôsob, ako začať s chudnutím nahradením jedného alebo dvoch jedál, je dôležité budovať zdravé návyky a učiť sa, ako kontrolovať príjem kalórií v rámci prípravy jedla. Ak užívate náhradu jedla, no z jedálnička neodstránite nezdravé potraviny alebo príliš veľké porcie, požadované výsledky sa nedostavia. Pamätajte, že na chudnutie je potrebný kalorický deficit. Uistite sa, že náhrada jedla je len súčasťou vášho zdravého životného štýlu a nie malá náplasť za to, ako to preháňate s ostatnými jedlami počas dňa.

 

Čo si treba zapamätať

Náhrada jedla je veľmi užitočným nástrojom na dosiahnutie rôznych cieľov, ktorými môže byť chudnutie, pravidelný režim alebo pridanie mimoriadne zdravých a vyvážených živín v rámci stravy. Náhradu jedla by ste mali vnímať ako jeden kúsok puzzle, z ktorých je postavený váš zdravý životný štýl. Náhrada jedla musí byť konzumovaná v rámci tréningového režimu, so zdravou stravou a pozitívnym postojom k životu.

Naše články slúžia výhradne na informačné a vzdelávacie účely a nemali by sa považovať za lekársku pomoc. Ak máte obavy alebo pochybnosti ohľadom akýchkoľvek záležitostí, skôr, než začnete užívať výživové doplnky, poraďte sa so zdravotníckym pracovníkom. Taktiež konzultujte akúkoľvek významnú zmenu v stravovaní.

Claire Muszalski
Certifikovaná výživová poradkyňa
Zobraziť profil Claire Muszalski

Claire je certifikovanou výživovou poradkyňou v Academy of Nutrition and Dietetics. Je tiež trénerkou v International Consortium for Health and Wellness Coaching. Má vyštudovaný bakalársky titul v odbore biológie a magisterský titul v klinickej dietetike a výživy na Pittsburskej univerzite.

Claire miluje hovoriť a písať o jedle a fitness. Rada využíva svoje skúsenosti na to, aby mohla čo najlepšie pomôcť ostatným pri dosahovaní ich fitness cieľov.

Claire je tiež certifikovanou inštruktorkou spinningu a rada sa venuje behaniu a joge. Keď sa jej príliš nechce trénovať, povzbudzuje športové tímy svojho rodného mesta v Pittsburghu, alebo varí pre svoju rodinu v pohodlí domova.

Viac o Claire sa dočítate na tomto odkaze.

myprotein