Skip to main content
Tréning

Tréningový týždeň športovca pripravujúceho sa na HYROX

Tréningový týždeň športovca pripravujúceho sa na HYROX
Myprotein.Sk
Spisovatel' a Expert14 dní Ago
Zobraziť profil Myprotein.Sk

HYROX. Tieto vytrvalostno-silové preteky vyzývajú športovcov na takmer každej úrovni: aeróbna a anaeróbna kondícia, fyzická sila a duševná odolnosť. Ak chcete uspieť, príprava je absolútne nevyhnutná.

Pretek sa skladá z niekoľkých kilometrových behom a po každom 1 km je funkčná tréningová zastávka, kde vás čakajú rôzne výzvy – presne preto sa odlišuje od statných pretekov.

Po dokončení prvých niekoľkých podujatí môžete pokračovať vo vylepšovaní svojho tréningu, urobiť ho pre vás ešte špecifickejším, ešte viac posilniť svoje silné stránky a zlepšiť svoje slabé stránky.

Keďže som sa v tejto sezóne dostala na vrchol vo svojej vekovej kategórii vo štvorboji aj dvojboji HYROX, toto leto pocestujem do Nice, aby som súťažila na majstrovstvách sveta HYROX.

Keďže sa preteky nezadržateľne blýžia, v najbližších mesiacoch prispôsobím svoju tréningovú intenzitu a začnem sa sústrediť na konkrétne ciele. Niekoľko mesiacov pred pretekmi sa zameriavam na všetky oblasti: silu, aeróbnu kondíciu a odolnosť.

Nižšie je uvedený príklad môjho typickej týždennej tréningovej rutiny. Dôležité je sa neprepáliť. Super intenzívne tréningy šesťkrát týždenne nie sú najlepším spôsobom ako dosiahnúť progres. V skutočnosti je to skôr škodlivé.

HYROX je intenzívny, a preto vystavuje telo veľkej záťaži. To znamená, že je dôležité zahrnúť aj ľahšie tréningy do svojho plánu. Tvrdá práca vo vašom tréningu je jedna časť, ale kvalitná regenerácia, to je to vďaka čomu napredujete. Keďže telo extrémne namáhate, je dôležité to neprehnať a udržiavať rozumnú úroveň tréningu.

Pondelok:

Doobeda: 5km progresívny beh (neustále pridávanie intezity)

Poobede: Silový tréning

 

Utorok:

Doobeda: Silový tréning

Poobede: HYROX session (40-60 minútové cvičenie zamerané na výkon zahŕňajúce cvičenia HYROX)

 

Streda:

Intervalové šprinty (napr. 10 x 500 m s 2 minútami odpočinku medzi sériami)

 

Štvrtok:

Doobeda: 10km progresívny beh (neustále pridávanie intezity)

Poobede: Silový tréning

 

Piatok:

Odpočinok alebo aktívna regenerácia: zľahka 15km rotoped

 

Sobota:

Silový tréning + sobotňajší tímový tréning

Nedeľa:

HYROX session: 50-minútový tréning s opakovaniami do zlyhania s behom a cvičeniami.

  1. Aj keď sa to môže zdať veľa, pri pohľade na tento tréningový program je potrebné poznamenať niekoľko vecí.
  2. Niektoré z týchto cvičení netrvajú dlhšie ako 30 minút. Málokedy, dá sa povedať, že takmer nikdy strávim tri hodiny v posilňovni za jeden deň.
  3. Mám veľmi flexibilný rozvrh, čo znamená, že mám možnosť rozdeliť svoj tréning na ranné a večerné tréningy. Pre mnohých ľudí to nie je reálne, a to je v poriadku.
  4. Strávila som roky prácou, aby som sa dostal až tu. Toto by sa nemalo považovať za to, čo "musíte urobiť", aby ste mohli súťažiť v HYROX.
  5. Tento tréningový plán je špecifický pre mňa a moje súčasné ciele. Každý je iný a mal by vytvoriť svoj tréning na základe svojich schopností, cieľoch a životnom štýle.

Záver

Pri príprave na vytrvalostné hybridné podujatie, ako je HYROX, sa musíte pozrieť na všetky oblasti vášho tréningu. Behajte veľa, aby ste zlepšili svoju kondíciu, cvičte silové tréning, aby ste zvýšili svoju silu a zahrňte veľa tréningov špecifických pre HYROX na precvičenie konkrétnych cvikov.

Tréningový plán, ktorý pokrýva všetky tieto veci, podporí vaše ciele pri účasti na HYROX, ale tiež vám pomôže zostať funkčne fit a silný. Pamätajte: pracujte tvrdo, ale čo je dôležitejšie, pracujte inteligentne. A ako vždy, bavte sa počas celého procesu.

Myprotein.Sk
Spisovatel' a Expert
Zobraziť profil Myprotein.Sk
myprotein