Skip to main content
Uncategorised

Rozhovor s Tatianou Židekovou | Slovenská ambasádorka pre Myprotein

Rozhovor s Tatianou Židekovou | Slovenská ambasádorka pre Myprotein
Andrej Preťo
Spisovateľ a Expert3 rokov Ago
Zobraziť profil Andrej Preťo

Tatiana je s nami už zopár rôčkov a konečne sa nám aj vďaka jej priebojnosti podarilo dosiahnuť niečo veľké. Ako isto viete, Myprotein je celosvetová značka a mať vlastnú kolekciu a získať takúto pozornosť práve pre takú maličkú krajinu akou sme my nie je len tak! Pri tejto príležitosti sme sa rozhodli, že sa jej opýtame niekoľko otázok z jej života.

Ak sa chcete dozvedieť o Tatiane, o jej živote, úspechoch, tréningu, ale aj o jej novej kolekcií niečo viac, čítajte ďalej...

Tatiana Žideková Myprotein kolekcia

Všetci ťa poznajú ako známu osobnosť z IG, ale povedz nám, čo si robila a aké si mala plány ešte úplne predtým ako si sa vôbec dostala ku ig?

Čo som robila pred IG profesionálne? Nebolo toho veľa, keďže som bola pomerne mladá, keď vstúpil IG do môjho života. Nemala som predtým nejaké konkrétne plány. Som živel, ktorý sa vie zanietiť pre veľa vecí. Neviem sedieť  len tak doma. V našej rodine som mala možnosť prežívať aktívny život od malička. Aby som k tomu mala aj určitú „finančnú slobodu“, už počas strednej školy som si na svoje osobné potreby zarábala iniciatívne sama. Začínala som letnými brigádami v rodinnom penzióne. Po strednej škole som si pre nedostatok pracovných príležitostí nachádzala rôzne brigády. Moja záľuba v obliekaní ma jedného dňa priviedla k práci v módnom priemysle, kde som prijala miesto radovej predavačky. Zrejme moje praktické skúsenosti a zručnosti nadobudnuté počas brigád boli základom toho, že za krátky čas som sa vypracovala na pozíciu manažérky. V tom istom čase som začala byť aktívna na IG. Po nejakých dvoch rokoch som sa dostala do stavu, keď som časovo nestíhala skĺbiť prácu, začínajúce ponuky na spoluprácu a moju potrebu sa znovu pravidelne hýbať a cvičiť. Uvedomila som si, že sa musím rozhodnúť, čomu dám prednosť. Či rozvoju manažérky alebo novým, ale nepoznaným príležitostiam IG. Jedného dňa som sa rozhodla podstúpiť riziko a vyskúšať aké sú možnosti IG. V ten deň som dala výpoveď.

 

Kedy si si založila svoj účet? Mala si v pláne vypracovať sa až tak vysoko?

IG účet som si zakladala niekedy okolo rokov 2014-15. Na začiatku to bol pre mňa len nástroj na ukladanie a upravovanie fotiek a časom aj  na ich zdieľanie. Práve IG bol pre mňa dôkazom toho, že fotka vie často povedať ľudom viac a účinnejšie, ako veľa slov. Vyhovovalo mi to, pretože slovná komunikácia nebola nikdy moja silná stránka. V tom čase boli tri hlavné oblasti, ktorými som reálne žila. Práca, ktorá ma živila bola spojená s módou a zrejme viac vytiahla na povrch to, čo mám v DNA po mojich babkách - pekne sa obliekať. Pravidelný pohyb v rôznych formách ku ktorému som sa po určitom čase nečinnosti znovu vrátila. Nová záľuba vo fotografovaní. Fotky rôznych outfitov a mojich tréningov som prezentovala spôsobom „tu a teraz“. Z pohľadu dnešných znalostí si myslím, že v tej dobe som zrejme bola pre „algoritmus instagramu“ ten správny typ jeho klasického užívateľa – online aktívna s interakciami od ľudí. Nemala som plány ani predstavy o číslach, ktoré dosiahnem. Na IG som bola aktívna, pretože ma to bavilo. Najväčšie impulzy pokračovať v tom, čo robím prichádzali vtedy, keď som čítala správy od mojich sledovateľov ako a v čom ich inšpirujem.

 

Si už s nami nejakú tu dobu a my veríme, že nám to ešte dlho vydrží, ale zaujíma nás, prečo Myprotein? Čo máš na tejto značke najradšej a čo ťa motivovalo to s nami skúsiť?

Prečo Myprotein? Môj influencerský život sa vyvíja tak, že spolupráce si nemusím vyhľadávať, lebo prichádzajú ako prirodzená súčasť toho, čím žijem. Dostávala som pozvania byť súčasťou rôznych projektov, ktoré mali so mnou spoločný motív – životný štýl, ktorého súčasťou je zdravo žiť, v prvom rade sa hýbať s radosťou a tým vytvárať dobrú atmosféru a energiu pre svoj život. Myslím si, že spoločný motív je ten správny základ pre každú dlhodobú spoluprácu.

Pri MP bola zmena iba v tom, že prvýkrát som bola aktívna ja. Mala som doma niekoľko kúskov tejto značky zameranej na šport a bola som s nimi veľmi spokojná. Vtedy mi prebehlo v mysli, že práve benefity tejto značky môžu pomôcť pri cvičení aj mojim sledovateľom. A tak som si povedala, že skúsim urobiť tentokrát ja ako prvá aktívny krok a napísala som do Myproteinu. Naše spojenie pretrváva preto, že dáva každému z nás zmysel. Počas spolupráce som vyskúšala veľa ďalších vecí od Myproteinu a som s touto značkou naďalej spokojná práve preto, že jej produkty sú vo svojej kvalite cenovo veľmi výhodné a pri ponúkaných zľavách tak lacné, že sú dostupné pre veľkú skupinu ľudí. Zároveň sú farebne kombinovateľné a druhovo napĺňajú potreby športovca môjho typu. Veľmi dôležité je, že toto oblečenie sa pri športe stáva takou prirodzenou súčasťou tela, človek sa v ňom cíti príjemne a môže sa plne sústrediť  na seba a pohyb, ktorý robí.

 

Pre mnohé ženy je tvoja postava vzorom. Skús nám dať 3 základné tipy, ktorých sa držíš ty, aby si získala a udržiavala si svoju postavu.

Ja a moja postava môžu byť pre niekoho inšpiráciou, ale môže byť aj odradením, ak si niekto povie, že „ja taká nikdy nebudem, tak načo sa mám o to snažiť“. Lebo je pravdou, že určitý vplyv na naše postavy majú naše gény.

Pre mňa osobne pohyb znamená žiť kvalitnejší a radostnejší život. Uvedomujem si, že je to v dôsledku toho, že ja som od malička mala možnosť robiť rôzne druhy športu pod dohľadom trénerov a vytvorila som si k pohybu pozitívny vzťah. Nie som profesionál na to, aby som dávala odborné rady čo a ako cvičiť. Môžem povedať iba svoje skúsenosti s tým, ako pristupovať k pohybu pre svoje zdravie a radosť.

3 základné predpoklady ako pristupovať k nášmu pohybu:

1. Motivovane

Základom každej aktivity, ktorú chceme robiť dlhodobo je mať vlastný motív. Niečo konkrétne, prečo nielen začnem, ale aj vydržím a neprestanem. Má to byť jednoducho sformulovaná odpoveď na otázku PREČO SA CHCEM HYBAT (CVIČIŤ). Takých krátkych odpovedí na túto otázku môže byť viac. Motív predstavuje našu konkrétnu a jednoducho vyjadrenú myšlienku – čo tým získam, čo konkrétne dosiahnem ak sa budem hýbať (cvičiť). Motív má byť taký silný, aby nám pomohol práve vtedy, keď príde „kríza“.

2. Prirodzene

Základom prirodzenosti je v prvom rade poznanie stavu svojho tela a kvality svojich pohybových návykov (našej aktuálnej osobnej prirodzenosti) so súčasným poznatkom o anatomicky správnom vykonávaní pohybu (ľudskej prirodzenosti).  Na to odporúčam využívať predovšetkým v prvej fáze na nejaký čas služby odborníka, ktorý nám pomaly a postupne vysvetlí, ako robiť zdraviu prospešné pohyby správne. Cieľom tejto fázy je vybudovať si správne návyky.

3. Pravidelne

Základom pravidelnosti je vytvoriť si určitý systém ktorého základom je rozvrh, kedy, kde a s kým budem v jednotlivých dňoch, týždňoch, mesiacoch počas roka cvičiť, športovať, hýbať sa. Pri budovaní pravidelnosti je dobré mať parťáka, pre ktorého vstanete aj keď sa vám nechce alebo ktorý vás dokáže vyhecovať vašimi motívmi v čase, keď to chcete vzdať. Mala by to byť osoba, s ktorou sa vzájomne akceptujete v pohode i nepohode.

tatiana žideková myprotein

 

Vieme, že veľa športuješ, ale ktorý šport ťa najviac baví a máš ho najradšej a prečo?

Milujem každý druh pohybu. Napriek tomu tréningy s vlastnou váhou sú pre mňa nevyhnutný základ pre dosiahnutie životu potrebnej sily. Aj keď v súčasnosti som v posilňovni asi každý deň, veľmi rada tieto tréningy dopĺňam inými športovými a pohybovými aktivitami a to podľa okolností. V zime milujem klasické zimné športy. Práve zmeny a pravidlá v období korony ma priviedli ku ski alpu ako športu, ktorý som chcela vyskúšať. Tento rok som si ho naplno vychutnala z dôvodu, že športovať sa dalo len v exteriéroch. A tak sa stal ďalšou obľúbenou súčasťou môjho života. V lete sú to hocijaké letné, či už individuálne alebo kolektívne športy. Mala som pred pár rokmi obdobie, kedy som si najala trénera, aby som sa zdokonalila v technike plávania. Tiež ma to bavilo. Som typ človeka, ktorému keď položíte otázku, či ide robiť nejakú športovú aktivitu, tak sa väčšinou bez váhania hneď pridá. Základom mojej radosti je, že hoci sa rada inšpirujem odo mňa lepšími osobami, ale naozajstnú radosť mi robia moje vlastné pokroky. Táto moja vlastnosť bola začiatkom môjho IG úspechu, keď nie dokonalosť, ale zdieľania mojej cesty zlepšovania, aktivít ktoré som robila, pokrokov, ktoré som priebežne dosahovala a mojej radosti z nich vytvárali záujem o môj profil.

 

Čo sa týka fitness. Vieme, že robíš online tréningy pre svojich sledovateľov. Čo ťa k tomu viedlo? Plánuješ v tom pokračovať aj po úplnom uvoľnení obmedzení?

Spustenie online tréningov, ktorých som súčasťou prišlo presne tou náhodou, ktorú nám život prináša do cesty. Nie vždy sú to náhody pozitívne. Opatrenia, ktorými sa zatvorili fitká spôsobili problém a moja trénerka musela zavrieť svoje fitko. Ak ho chcela zachrániť, musela niečo vymyslieť, aby prekonala toto nesmierne náročné obdobie. Rozhodla sa, že ide vyskúšať online tréningy. A tu prišla vhod synergia založená na našej rozličnosti. Jej profesionalita a priestory a moja prirodzená radosť z cvičenia, potreba ďalej aj v tomto období aktívne cvičiť  spolu s on-line marketingom, ktorý je zase mojou prácou, ktorá ma baví vytvorili prirodzený základ toho, že spojením našich rozdielnych, ale doplňujúcich sa schopnosti, sme vytvorili základný potenciál na on-line cvičenia v priestoroch jej balance gymu. Pridali sa k tomu naši partneri pri vytváraní zázemia pre on-line vysielanie a iné bežne neviditeľné činnosti, bez ktorých to nejde. Vytvorili sme tak možnosť pre ľudí, aby cvičili s nami z domu. Po prvých dvoch tréningoch sme zistili, že sa k nám pridávajú „naše baby“, teda tie, ktorým to takto s nami vyhovuje a tak sme pridávali ďalšie a ďalšie tréningy, pretože nás to nielen tešilo, ale zároveň posúvalo k zlepšovaniu. A tak prišlo  rozhodnutie budovať profesionálny koncept, ktorý bude trvalo reagovať na otvárajúce sa nové príležitosti a rozvíjať ich. Naša skúsenosť z tohto projektu je, že ak človek v nepriazni nespanikári tak zistí, že kde vznikne problém, tam zároveň vniká aj príležitosť robiť niečo iné alebo inak a veľakrát aj lepšie. A či plánujeme pokračovať? Vyhodnocujeme každú jednu pozitívnu aj negatívnu skúsenosť a tešíme sa na každú jednu osôbku, ktorú to s nami baví. Preto aj po úplnom uvoľnení obmedzení chceme pokračovať nielen v tom, čo robíme teraz, ale napádajú nás rôzne ďalšie vylepšenia a doplnkové projekty.

 

Počúvaš počas tréningu aj nejakú hudbu alebo je niečo iné bez čoho si svoj tréning nevieš predstaviť a pomáha ti to?

V prvom rade si neviem svoj tréning predstaviť bez osoby v role trénera ktorý ma pri cvičení vedie. Som ten typ, ktorý potrebuje, aby mu niekto rázne povedal, že ideme robiť tieto cviky, v toľkýchto sériách a v takomto opakovaní s doplnením informácií zameraných na otázku - prečo to robíme, čo tým získame. V tomto som taký klasický užívateľ, ktorý proste potrebuje, aby nad tréningom rozmýšľal niekto, kto to vie a koho to baví a ja som mohla s radosťou a kľudom cvičiť s ním. Ak by som cvičila sama, tak by moja intenzita a zápal postupne vyprchali. Myslím, že nie som jediná, ktorá to takto vnímam a že práve toto majú na našich tréningoch rady aj „naše baby“. Dôvera, inšpirácia a plynúca energia sú to, čo je benefit, ktorý pocíti každý, kto sa „len rozhodne“ a pravidelne pridá, a zároveň zistí, že po hodine tréningu skončí spotený ale s úžasným pocitom, že pre seba niečo potrebné urobil. Hudba je v poradí síce druhým ale tiež významným prvkom pri mojom cvičení. Hudba  vždy dodáva ďalšiu emóciu, pretože správne zvolená hudba zabezpečuje prílev  energie počas celého tréningu. Určite je to možné vidieť aj na našich on-line tréningoch.

Tatiana Žideková a Martina Takáčová tréningy

 

Čo sa týka výživy. Ako vyzerá tvoja strava? Ako riešiš jedálniček počas hektických dní? Máš aj nejaké doplnky stravy?

Ja dlhodobo uznávam filozófiu, že každý z nás je iný, jedinečný a preto sa síce inšpirujeme od iných, ale zároveň si máme aj v tejto oblasti všímať predovšetkým seba a vnímať vplyv jednotlivých potravín na naše telo. Takže ja už viem, ktoré potraviny sú pre moje telo vhodné a ktoré nie. Ich skladba je dnes taká, že tie ktoré nakupujem okrem toho, že mi neškodia, tak mi zároveň aj chutia. Na základe týchto mojich zistení robím štandardné a opakované nákupy, v ktorých dôležité miesto má ovocie a zelenina. Takýto spôsob prístupu má aj svoje finančné a časové benefity.  Netrávim čas v obchode a nenechám sa zlákať na niečo, čo som pôvodne nechcela kupovať.  Zároveň využívam ako benefit to, čo priniesla korona doba a nakupujem aj potraviny on line s donáškou priamo pred dvere. Základom môjho jedálnička sú jedlá, ktoré „vykúzlim“ z tých potravín, ktoré mám doma.  Následne už prípravu jedla moc neprežívam. Inšpirujem sa receptami, ktoré mi niekde chutili a potom varím tu a teraz, na čo mám práve chuť, čas a čo má z tých inšpirácii napadne. Recepty nepoužívam, moje jedlá sú preto podobné, ale často v niečom iné. Musím sa však priznať, že pri stravovaní mám ešte problémy a to v pravidelnosti. Používam také to bežne používané „ospravedlnenie“ že nestíham, a to vždy, keď si uvedomím, že mám ako prvé jedlo obed. Toto chcem však zmeniť. Po tréningu, keď je môj výdaj energie vysoký, si dávam proteín. Samozrejme aj doplnky stravy považujem za potrebu dodávať telu, ale naozaj ako doplnok v tom, kde vnímam ich potrebu pre moje telo. Keďže rada jem, je pre mňa stále najväčšia radosť dodávať telu energiu cez dobré jedlo.

 

Povedz nám tvoje obľúbené jedlo a potom jedlo alebo potravinu, ktorú by si možno nemala, ale nevieš jej odolať.

Možno je to už o mne dosť známe, milujem sushi. Možno je to preto, že od malička som ako prílohu mala najradšej ryžu. A jedlo, ktoré by som nemala jesť a neviem mu odolať nemá svoje špecifické pomenovanie, lebo je to „všetko sladké“. Nie že by som si sladké chcela úplne odoprieť, ale mám problém s tým, ako často a v akom množstve ma vie zlákať.  Som ten typ osoby, ktorý si nevie predstaviť deň bez sladkosti. Na záver preto znovu odhalím svoj motív PREČO cvičím ja? Pre mňa je práve láska k jedlu jednou časťou motivácie k cvičeniu a odpoveď na otázku, aby som mohla jesť aj sladkosti a t bez výčitiek svedomia. Lebo výčitky svedomia mi odoberajú radosť zo života.

 

Aká bola tvoja reakcia keď ta oslovil Myprotein s ávrhom na vytvorenie vlastnej kolekcie? Čo môžu od tejto kolekcie očakávať? Aké tam budú kúsky?

Zdalo sa mi to neuveriteľne, že mi bola ako jedinej navrhnutá produktová spolupráca. V hociktorej oblasti života, ktorú robíme je dôležité vedieť si vybudovať dôveru, vedieť spolupracovať a vytvárať spoločné príležitosti. Bol to pre mňa veľmi radostný a ťažko slovami opísateľný  pocit, keď som pochopila, že táto veľká spoločnosť mi dôveruje natoľko, že mi navrhla ísť do takejto špeciálnej spolupráce. Vybrala som kombináciu 4 kúskov z modelov MP, z ktorých práve 2 z nich sú tie, ktoré mi hneď na začiatku sadli tak,  že som sa rozhodla osloviť firmu MP na spoluprácu. Ľudia sa preto môžu tešiť na set pozostávajúci z overenej kvality, pre ktorý som vybrala novú farbu. Verím že sa bude páčiť. Teraz som už čakám na reakcie, čo na to povedia tí najdôležitejší, ktorým má produkt priniesť úžitok a radosť v jednom.

Andrej Preťo
Spisovateľ a Expert
Zobraziť profil Andrej Preťo
Andrej sa od svojich 13 rokov venuje aktívnemu, skoro poloprofesionálnemu, športovaniu v oblasti kulturistiky. V minulosti sa zúčastnil jednej celoslovenskej kulturistickej súťaže (MS SR Juniorov v Hnušti 2015), kde obsadil 3. miesto. Počas poslednej prípravy na ďalšiu súťaž v roku 2016 sa Andrej zranil a neskôr v dôsledku tohto zrania absolvoval operáciu ramena. Podľa jeho slov mu aj táto skúsenosť priniesla niečo do života, pretože ako sám hovorí, dnes už musí cvičiť opatrnejšie a výrazne viac sa sústrediť na správnu techniku cvičenia. Vyštudoval vysokú školu Bezpečnostného inžinierstva v Žiline a aj keď jeho vysokoškolské vzdelanie nemá nič spoločné zo športom, jeho vášeň ku kulturistike ho neustále motivuje do sebavzdelávania sa ohľadom základných funkcií ľudského organizmu a anatómie ľudského tela, na úrovni medicínskych skrípt a bestsellerov na tému fitness, vyžíva a posilňovanie. Kulturistika, aktívny životný štýl, zdravá strava a doplnky výživy sú dnes už jeho neoddeliteľnou súčasťou. Aj keď Andrej nepracuje ako osobný tréner alebo špecialista na výživu, je u neho táto kapitola stále otvorená, tak isto ako aj súťaženie v kulturistike. Viac informácií o Andrejovi nájdete na jeho fan page: https://www.facebook.com/AndrejPretoClassicBodybuilder/
myprotein