Skip to main content
Suplementy

Najlepšie Doplnky Výživy Na Cyklistiku

Najlepšie Doplnky Výživy Na Cyklistiku
Myprotein.Sk
Spisovatel' a Expert5 rokov Ago
Zobraziť profil Myprotein.Sk

„Je na čase pritlačiť na pedál.“

Ak vás chytila cyklistika, existuje hromada spôsobov, ktorými si môžete spestriť túto aktivitu – môžete vyskúšať cestnú alebo horskú cyklistiku, či BMX. Keď začnete súťažiť (aj keď len sami so sebou), zamerajte sa na zvyšovanie výkonu. Ideálnym začiatkom k lepšej výkonnosti je správna strava a spolu so správnym jedlom by ste mali zvážiť i užívanie výživových doplnkov.

Mali by ste vôbec vyskúšať doplnky výživy vhodné pre cyklistov?

Zaostávate za skupinou, či predbehli ste všetkých len kvôli tomu, aby ste ukázali svoje nadšenie, no po pár zákrutách už lapáte po dychu? Či už sa jedná o cestnú alebo horskú cyklistiku, vytrvalostným športovcom sa stanete až po trpezlivom zdolávaní kilometrov. Pamätajte, že kľúčovým bodom k úspechu je zdravé telo a myseľ. Spolu s vyváženou stravou sú správne výživové doplnky tým, čo oddeľuje zlyhanie od špičkového výkonu, aký má napríklad Froome.

Predzávodné Doplnky Pre Cyklistov

Na Vytrvalosť

Proteínová Tyčinka Oats & Whey

proteínová tyčinka

Potrebujete rýchle občerstvenie, ktoré vás zasýti na niekoľko hodín? Naša Tyčinka Oats & Whey je ideálnym snackom, ktorý sa hodí predtým, než sadnete na sedlo. Obsahuje 38g sacharidov z ovsených vločiek a má nízky glykemický index. Energia z tejto tyčinky sa teda uvoľňuje postupne.

Avšak, tam to nekončí. Obsahuje taktiež 22g bielkovín, ktoré sú dôležité pre nárast a udržanie svalovej hmoty. Každú jazdu si môžete vychutnať s inou príchuťou.

100% Instantné Ovsené Vločky

mleté-ovsené-vločky

Hľadáte raňajky, ktoré vám dodajú dostatok energie pred jazdou? Doprajte si naše ovsené vločky. Obsahujú 62g sacharidov v jednej porcii s nízkym glykemickým indexom (GI), čo sa hodí na obohatenie akéhokoľvek kokteilu. Získate tak správnu dávku energie.

Z jedál s nízkym GI sa energia uvoľňuje postupne a to bez zbytočne rýchleho vzostupu a pádu obsahu cukru v krvi. Vydržíte tak oveľa dlhšie než koľko by ste vydržali vďaka snacku s vysokým obsahom cukru. Môžete si ich vychutnať s vanilkovou príchuťou, alebo aj neochutené.

Pre Explozívnu Rýchlosť

Kreatín

Tento doplnok výživy je jeden z najviac skúmaných a má čo ponúknuť i cyklistom. Kreatín je zlatým štandardom pri zlepšení rýchlosti, vytrvalosti a predĺženia výkonnosti počas kratšieho, alebo intenzívnejšieho tréningu.6

Niektoré výskumy tiež naznačujú, že kreatín môže pomôcť telu efektívnejšie využívať kyslík tým, že zlepší vašu výkonnosť,7 čo bude mať za následok ľahšie dýchanie a väčšiu výbušnosť.

Beta-Alanín

Beta-alanín je modifikovanou verziou aminokyseliny alanín, ktorá sa pri trávení mení na karnozín. Karnozín v tele pôsobí ako tlmiaca látka, ktorá pomáha predchádzať pádu hladiny pH na príliš nízku úroveň.8

Pokiaľ ide o doplnky pre cyklistov, štúdie preukázali, že užívanie tohto doplnku môže výrazne zvýšiť výkonnosť pri vytrvalostnom tréningu a to je skvelá správa, pretože vám pomôže posunúť sa vpred.9

Doplnky Pre Cyklistov Vhodné Počas Jazdy

Energy Elite™ Gél

Energetický gél môže byť odpoveďou na doplnenie paliva počas tréningu. Energy Elite™ OBSAHUJE Až 25g sacharidov, ktoré sa postarajú o doplnenie energie vo svaloch.10 Zmes vitamínov skupiny B tiež poskytuje množstvo zdravotných výhod, akými sú zníženie únavy, zlepšenie metabolizmu glykogénu a posilnenie imunitného systému.11

Elektrolyty v Prášku

Elektrolity

Tento doplnok stravy si stačí pridať do nápoja. Naše Elektrolyty v Prášku sú ideálnym spôsobom, ako predísť tomu, aby vás pot vyradil z hry. Potenie má za následok stratu soli a pri nedopĺňaní hladiny elektrolytov a tekutín môže tiež viesť k dehydratácii.12

Ak si pridáte elektrolyty do nápoja, vášmu telu tak poskytnete sodík, draslík, horčík a vápnik, ktoré sú veľmi dôležité pri rôznych telesných funkciách, prenose nervových impulzov a svalovej kontrakcii. Sú to látky, ktoré vám pomôžu pritlačiť na pedále.13

Pozávodné Doplnky Pre Cyklistov

Srvátkový Proteín

Proteín je odpoveď na svalovicu po ťažkom tréningu alebo závode, keďže svaly na nohách potrebujú regeneráciu a nárast svalovej hmoty. Srvátkový proteín je pohodlným a chutným spôsobom, ako zabezpečiť, že vaše telo dostane výživu, ktorú potrebuje.14 Ak chcete posilniť vaše stehná, potréningový kokteil, ktorý podporuje syntézu svalových bielkovín, je kľúčovým prvkom k úspechu.15

Náš vysokokvalitný Impact Whey Proteín vám dodá všetky esenciálne aminokyseliny vrátane 4,5g BCAA a 3,6g glutamínu. Obsahuje len 103 kalórií v jednej dávke a vy si ho tak môžete dopriať bez pocitu viny.

THE Whey+

Whey-Proteín-pre-cyklistu

Táto zmes vám sfúkne vaše cyklistické ponožky z nôh. Vysokokvalitný izolát a Groplex™ – zmes bielkovín s rýchlym a pomalým vstrebávaním  sú stavebným kameňom tohto výnimočného proteínového prášku.

Technológia PhaseTech™ pomaly uvoľňuje BCAA z peletiek spolu s ďalšími aminokyselinami leucínom a glutamínom počas niekoľkých hodín bielkovinovej regenerácie. Niet pochýb o tom, že THE Whey+ je najlepší doplnok výživy pre vášnivých cyklistov, ktorí sa po závode chcú vrátiť na bicykel čím skôr.

Vitamín D

Hoci cyklistika je typom športu bez výrazného negatívneho vplyvu na opornú sústavu tela, potrebujete dbať na zdravie a pružnosť kĺbov. Výskum tiež odporúča podstupovať i namáhavejšie tréningy, ako je napríklad beh, aby ste si zachovali zdravé a silné kosti.16 Vitamín D taktiež pomáha pri absorpcii vápnika, ktorý podporuje zdravie a pevnosť kostí a svalov.17

Štúdie tiež preukázali, že veľké percento populácie v Spojenom kráľovstve trpí deficitom vitamínu D. Dopĺňanie tejto látky je teda ešte dôležitejšie pre tých, ktorí sa spoliehajú na zdravie kĺbov a kostí počas vykonávania náročných fyzických aktivít.18

Čo Si Treba Zapamätať

Niet pochýb o tom, že cyklistika prispeje k vášmu celkovému zdraviu a možno i ušetrí nejaké peniaze. Pomocou snahy o dosiahnutie vyššieho levelu výkonnosti pri tejto aktivite môžete súperiť sami so sebou a zároveň si zachovať skvelú formu. Cyklistika je vytrvalostný šport, ktorý je náročný na kapacitu pľúc a výkonnosť nôh, takže poskytovať vášmu telu správne palivo je nevyhnutnosťou. Tieto doplnky vám pomôžu posunúť sa vpred a prekonávať samých seba.

1-2 Celis-Morales, C. A., Lyall, D. M., Welsh, P., Anderson, J., Steell, L., Guo, Y., … & Gill, J. M. (2017). Association between active commuting and incident cardiovascular disease, cancer, and mortality: prospective cohort study. bmj, 357, j1456.

3 Cherkas, L. F., Hunkin, J. L., Kato, B. S., Richards, J. B., Gardner, J. P., Surdulescu, G. L., … & Aviv, A. (2008). The association between physical activity in leisure time and leukocyte telomere length. Archives of internal medicine, 168(2), 154-158.

4 Sugiyama, T., Ding, D., & Owen, N. (2013). Commuting by car: weight gain among physically active adults. American journal of preventive medicine, 44(2), 169-173.

Smith, J. C., Stephens, D. P., Hall, E. L., Jackson, A. W., & Earnest, C. P. (1998). Effect of oral creatine ingestion on parameters of the work rate-time relationship and time to exhaustion in high-intensity cycling. European journal of applied physiology and occupational physiology77(4), 360-365.

Jones, A. M., Carter, H., Pringle, J. S., & Campbell, I. T. (2002). Effect of creatine supplementation on oxygen uptake kinetics during submaximal cycle exercise. Journal of applied physiology92(6), 2571-2577.

7  Van, R. T., Van, K. P., Vanden, B. E., Puype, J., Lefere, T., & Hespel, P. (2009). Beta-alanine improves sprint performance in endurance cycling. Medicine and science in sports and exercise41(4), 898-903.

8-9 Artioli, G. G., Gualano, B., Smith, A., Stout, J., & Lancha Jr, A. H. (2010). Role of beta-alanine supplementation on muscle carnosine and exercise performance. Med Sci Sports Exerc, 42(6), 1162-1173.

10 Coggan, A. R., & Coyle, E. F. (1991). Carbohydrate ingestion during prolonged exercise: effects on metabolism and performance. Exercise and sport sciences reviews19, 1-40.

11 Kennedy, D. O. (2016). B vitamins and the brain: Mechanisms, dose and efficacy—A review. Nutrients8(2), 68.

12 Von Duvillard, S. P., Braun, W. A., Markofski, M., Beneke, R., & Leithäuser, R. (2004). Fluids and hydration in prolonged endurance performance. Nutrition20(7-8), 651-656.

13 Kraemer, W. J., Fleck, S. J., & Deschenes, M. R. (2011). Exercise physiology: integrating theory and application. Lippincott Williams & Wilkins.

14-15 Hayes, A., & Cribb, P. J. (2008). Effect of whey protein isolate on strength, body composition and muscle hypertrophy during resistance training. Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care11(1), 40-44.

16 Nichols, J. F., Palmer, J. E., & Levy, S. S. (2003). Low bone mineral density in highly trained male master cyclists. Osteoporosis International14(8), 644-649.

17 Pearce, S. H., & Cheetham, T. D. (2010). Diagnosis and management of vitamin D deficiency. Bmj340(7738), 142-147.

18 Holick, M. F. (1996). Vitamin D and bone health. The Journal of nutrition126(suppl_4), 1159S-1164S.

Autor: Evangeline Howarth

Myprotein.Sk
Spisovatel' a Expert
Zobraziť profil Myprotein.Sk
myprotein