Skip to main content
Strava

Obezita | Skryté Faktory | Nefunguje Diéta – Máme Vysvetlenie

Obezita | Skryté Faktory | Nefunguje Diéta – Máme Vysvetlenie
Nikolas Molnár
Spisovateľ a expert5 rokov Ago
Zobraziť profil Nikolas Molnár

Bezpochyby je strata hmotnosti prioritou pre milióny ľudí, a to z dobrého dôvodu. Mnoho ľudí však zažíva sklamanie. Veda sa (konečne, aj keď je to už dlho známe, len sa to k ľuďom nedostalo) približuje k tomu, prečo je pre niektorých ľudí obezita stály problém a nevedia sa jej zbaviť.

Momentálne je nadváha a obezita veľmi častá medzi ľuďmi. A čo je ešte horšie, ľudia, ktorých trápi obezita, majú zvýšené riziko vysokého krvného tlaku, cukrovky typu 2 a depresie. Hoci západná medicína kladie vinu zlej strave a nedostatku pohybu, veľa výskumov dokazuje, že to nemusí byt hlavný faktor. Nedávne štúdie ukazujú, že látky nazývané obezogény môžu spôsobiť hromadenie kíl navyše. Poďme sa pozrieť bližšie ako obezogény dokážu spochybniť aj ten najlepšie zostavený plán na spaľovanie tuku, kedy strava na chudnutie neposkytuje výsledky, aké by ste čakali.

Obezita má spojitosť s cukrovkou

Obezogény vysvetľujú, prečo je strata hmotnosti pre mnohých ľudí taká náročná a žiadna diéta nefunguje. Určité priemyselné, farmaceutické a diétne zlúčeniny môžu fungovať ako obezogény - látky, ktoré môžu zmeniť metabolizmus a predisponujú ľudí k tomu, aby naberali váhu. Jednoducho povedané, obezogény zvyšujú telesnú hmotu rôznymi záludnými mechanizmami. Tieto škodlivé zlúčeniny zvyšujú počet tukových buniek, adipocytov v tele a zároveň zvyšujú kapacitu na ukladanie tuku v bunkách, ktoré už existujú. Obezogény sú tiež schopné meniť metabolickú rýchlosť, ovplyvňujúcu hormonálnu kontrolu chuti do jedla a sýtosti - alebo pocit plnosti - a posúvajú energetickú rovnováhu tak, aby podporili telo kalórie ukladať a nie využívať. Všetky tieto funkcie môžu spôsobiť nadváhu a dokonca aj obezitu. Navyše väčšina obezogénov je tiež endokrinnými disruptormi - látkami, ktoré zasahujú do endokrinného systému a spôsobujú nežiaduce vývojové, neurologické a imunitné problémy. Endokrinné disruptory môžu spôsobiť problémy tým, že imitujú prirodzené hormóny v tele, viažu sa na bunkové receptory a blokujú spôsob, akým sa vytvárajú alebo kontrolujú prirodzené hormóny.

Kde sa bežne nachádzajú obezogény?

Odborníci tvrdia, že pri 15 až 20 rôznych chemikálií sa preukázalo, že spôsobujú zvýšenie telesnej hmotnosti. A nemusíte ich hľadať ďaleko, vlastná kuchyňa, spálňa, kúpeľňa alebo záhrada. Zoznam známych obezogénov zahŕňa špecifické farmaceutické lieky, pesticídy, ako sú atrazín a DDT, dioxíny a dioxínom podobné zlúčeniny, PCB (polychlórované bifenyly) a zmäkčovadlá, ako je BPA (bisfenol A). To znamená, že obezogény sa môžu skrývať v každodenných predmetoch - ako sú plastové fľaše, viečko na papierové poháre s kávou, obaly na jedlo, čistiace prostriedky a kozmetika. Môžu sa tiež vyskytovať v pesticídoch, ktoré sa rozprašujú na produkciu, ktorú jeme. Dokonca existujú prirodzene v určitých potravinách. Dôkazy o schopnosti týchto chemikálií zvyšovať hmotnosť sa popierať nedajú. Štúdie ukázali, že atrazín, na ničenie buriny a DDE - produkt rozkladu DDT - sú spojené s inzulínovou rezistenciou u zvierat a zvýšenou telesnou hmotnosťou u detí. Zmäkčovadlá a niektoré plastové výrobky obsahujú ftaláty - známe endokrinné disruptory, ktoré sú spojené s obezitou u ľudí. V štúdiách na zvieratách sa preukázalo, že BPA, ktoré sa nachádza v plastových fľašiach s vodou napríklad, zväčšuje veľkosť tukových buniek, zhoršuje intoleranciu glukózy a zvyšuje brušný tuk. Je prekvapujúce, že súčasná epidémia obezity sa zhoduje s príchodom a rozšíreným používaním priemyselných chemikálií? Zaujímavé je, že aj prírodné obezogény boli identifikované, najmä genisteín, estrogénna zlúčenina narúšajúca endokrinný systém nachádzajúca sa v sóje a sójových produktoch. Mnoho odborníkov na zdravie odporúča obmedziť príjem sóje zo stravy.

Obezita a ako sa jej zbaviť

Nenarodené deti sú obzvlášť vystavené obezogénnej expozícií. Výskumníci tvrdia, že väčšina poškodenia obezogénnou expozíciou sa vyskytuje pred narodením, najmä počas prenatálneho vývoja, keď sa tvoria orgány a nervové systémy. Zatiaľ čo expozície v rannom veku sú nezvratné, vedci tvrdia, že zníženie vystavovaniu sa obezogénom môže minimalizovať účinky na zdraví, ktoré by mohli vzniknúť z prebiehajúceho vystavovania obezogénom u dospelých. Inými slovami, nikdy nie je neskoro prijať pozitívne kroky na zlepšenie vášho zdravia! Obezogény podporujú obezitu tým, že určité kmeňové bunky spôsobujú sklon k rozvoju tukových buniek - na úkor iných bunkových typov, ako sú svaly a kosti. Táto zmena má trvalý následok na zdravie plodu a zvyšuje pravdepodobnosť výskytu obezity a metabolických ochorení v neskoršom veku. Štúdia na zvieratách ukázala, že jednorazové vystavenie obezogénu v maternici bolo dostatočné na to, aby to zmenilo metabolizmus potomkov, a spôsobilo predispozíciu k väčšej produkcii tukových buniek.

Ako minimalizovať vystavenie obezogénom?

Prvým krokom by mala byť minimalizácia plastov vo vašom živote - znížením nákupu plastových predmetov. Berúc na vedomie, že plast na skládkach môže skončiť v podzemnej vode, je dobré používať kvalitný filter pitnej vody. Samozrejme, konzumácia organickej stravy môže tiež pomôcť minimalizovať vystavenie obezogénom - a konzumácia zdravých množstiev kyseliny listovej pomôže zvrátiť účinky. Kyselina listová, u ktorej sa preukázalo, že zvráti epigenetické zmeny u zvierat, je tiež k dispozícií ako doplnok. Je však veľmi dôležité investovať do kvalitnej formy tohto vitamínu skupiny B. Odporúčam jesť veľa tmavej zeleniny, fazule, hrášku, šošovice, semien, orechov a brokolice. Potraviny bohaté na metionín - ako napríklad domáce vajcia, chudé hovädzie mäso a brazílske orechy - tiež ukázali, že zvrátia genetické zmeny z obezogénov. Zdravá výživa je teda kľúčová.

Ako sa vyhýbať obezogénom a schudnúť?

Keby som mal zhrnúť, čomu všetkému sa vyhnúť, povedal by som to takto. Nepoužívajte to, čo naše prababky nemali. Žiadne teflónové panvice a podobné výrobky, žiadne rýchlovarné kanvice, žiadne zohrievanie plastových misiek v mikrovlnke, žiadne voňavky za stovky eur, žiadne osviežovače vzduchu a veľa iného.

Nikolas Molnár
Spisovateľ a expert
Zobraziť profil Nikolas Molnár
Od detstva som bol vedený k športu. Počas základnej školy som sa venoval basketbalu a neskôr po zranení členku cvičeniu. Spočiatku to bolo len preto, aby som vyzeral lepšie a teda mal obdiv ľudí. Po pár rokoch som si uvedomil, že ma nebaví hnať sa za ,,kockami na bruchu“, ale oveľa viac ma naplňuje pomáhať ľuďom. Začal som prvým trénerským kurzom fitness trénera a pokračoval ďalej. Vedel som že byť úspešný tréner a výživový poradca si žiada viac ako jedno školenie, ktoré si človek spraví za jeden víkend. V tejto dobe mám viacero certifikátov aj zo zahraničia, ktoré mi pomohli byť o krok bližšie k môjmu cieľu. Momentálne som tretím vlastníkom certifikátu na Slovensku, školenia Precision Nutrition Level1, ktoré je pôvodom z Kanady. Do vzdelávania dávam veľa času a peňazí, len aby som vedel vždy poskytnúť najkvalitnejšie informácie a mal veľa spokojných klientov.
myprotein