Skip to main content
Strava

Mentálna sila a jej vplyv na úspech a zaujímavý výživový test | Najzaujímavejšie štúdie

Mentálna sila a jej vplyv na úspech a zaujímavý výživový test | Najzaujímavejšie štúdie
Evangeline Howarth
Spisovateľka a redaktorka4 rokov Ago
Zobraziť profil Evangeline Howarth

V oblasti stravovania a životného štýlu sú dôležité vedecké podklady, ale aj pokusy a omyly, ktoré každý z nás robí. Aby sme vám tú prvú časť uľahčili, pripravili sme pre vás tie najzaujímavejšie štúdie. Pomôžeme vám udržať si náskok pred ostatnými.

Tentokrát sa budeme zaoberať fitness testom, ktorý musia podstupovať mariňáci. Zároveň si povieme, či môže moč prezradiť, aká strava je pre vaše telo najlepšia.

 

Tréning mariňákov: je mentálna sila taká dôležitá?

Armáda - Mariňáci

Mariňáci sú v americkej armáde a na celom svete známi ako tí najvycvičenejší chlapi. Hovorí sa, že ich tréningy sú extrémne vyčerpávajúce a chce to veľa psychickej i fyzickej sily, aby to zvládli. Málokto sa tam vôbec dostane.

Vedci pracujú na tom, aby dokázali s čo najväčšou pravdepodobnosťou predpovedať, kto prejde alebo neprejde testom. Pozerajú sa na fyzické a mentálne vlastnosti, ktoré pomáhajú nájsť koreláciu medzi ich charakteristikami a úspechom.1

Pri pohľade na 121 uchádzačov (z ktorých 64 absolvovalo kurz) vedci zistili niečo, čo neočakávali. V podstate nenašli žiadne ukazovatele fyzickej zdatnosti medzi tými, ktorí prešli a tými, ktorý zlyhali. Zistili niečo šokujúce – rolu zohrával len významný psychický rozdiel medzi jednotlivými účastníkmi.

Zistili, že extrovertní kandidáti s pozitívnym a sebavedomým prístupom mali oveľa vyššiu šancu uspieť v porovnaní s ostatnými uchádzačmi.

Zistili tiež, že dokázali predpovedať moment, kedy uchádzač vypadne. Podstatnou informáciou bolo zníženie sebavedomia alebo zvýšenie stresu a bolesti deň pred takýmto náročným cvičením.

V budúcnosti môže byť takéto pochopenie duševného stavu efektívne pri predikcii zlyhania vo vojenskom výcviku. Dobrý odhad môže potenciálne znížiť počet zlyhaní. Skúste to uplatniť aj na svoj vlastný tréning. Pozitívny prístup môže byť silnejší, než sme si doteraz mysleli.

 

Môže tento test vyhodnotiť vhodnú stravu?

Pestrá a zdravá strava

Každého z nás neustále zaujíma rovnaká záležitosť — je moja strava skutočne zdravá? Jem správne na to, aby som dosiahol svoje ciele? Podľa tejto novej štúdie existuje jednoduchý spôsob, ako to zistiť.2

Vedci analyzovali moč 1848 ľudí z hľadiska 46 rôznych metabolitov, ktoré v ňom našli. Podľa vedcov sú tieto metabolity dobrými ukazovateľmi toho, ako kvalitne sa človek stravuje. Metabolity sa tvoria pri štiepení skonzumovaných potravín.

Niektoré metabolity sa objavujú po požití alkoholu, iné sa zasa objavia po konzumácii citrusových plodov alebo červeného mäsa.

V druhej štúdii bola vyvinutá technológia, ktorá dokáže vytvoriť jedinečnú zmes metabolitov nachádzajúcich sa v moči každej jednej osoby.3 To znamená, že existujú informácie v oblasti výživy, ktoré pomôžu človeku pochopiť kvalitu jeho stravovania.

Jedlá sa spracovávajú rôznymi spôsobmi u rôznych typov ľudí. Zatiaľ neexistuje univerzálny prístup, ktorý by jednoznačne pomohol každému človeku. Táto štúdia to však môže celé zmeniť.

 

Čo si treba zapamätať

Čo sme teda zistili? Vieme, že ak chceme dodržiavať prísny režim, je potrebné trénovať aj svoju myseľ. Máte pozitívny prístup pre dosiahnutie kvalitnejších tréningov? Vyskúšajte si to sami.

Pokiaľ ide o výživu, existuje veľa premenných, ktoré určujú vhodnosť vašej stravy. Chcete sa stravovať čo najlepšie? Bude to vyžadovať veľa pokusov a omylov a možno dokonca odbornú pomoc, ale nakoniec to bude stáť za to. Dbajte o svoje zdravie!

1. Saxon, L., DiPaula, B., Fox, G. R., Ebert, R., Duhaime, J., Nocera, L., … & Sobhani, M. (2020). Continuous Measurement of Reconnaissance Marines in Training With Custom Smartphone App and Watch: Observational Cohort Study. JMIR mHealth and uHealth, 8(6), e14116.

2. Posma, J. M., Garcia-Perez, I., Frost, G., Aljuraiban, G. S., Chan, Q., Van Horn, L., … & Nicholson, J. K. (2020). Nutriome–metabolome relationships provide insights into dietary intake and metabolism. Nature Food, 1-11.

3. Garcia-Perez, I., Posma, J. M., Chambers, E. S., Mathers, J. C., Draper, J., Beckmann, M., … & Frost, G. (2020). Dietary metabotype modelling predicts individual responses to dietary interventions. Nature Food, 1(6), 355-364.

Naše články slúžia výhradne na informačné a vzdelávacie účely a nemali by sa považovať za lekársku pomoc. Ak máte obavy alebo pochybnosti ohľadom akýchkoľvek záležitostí, skôr, než začnete užívať výživové doplnky, poraďte sa so zdravotníckym pracovníkom. Taktiež konzultujte akúkoľvek významnú zmenu v stravovaní.

Evangeline Howarth
Spisovateľka a redaktorka
Zobraziť profil Evangeline Howarth

Evangeline sa v súťažných športoch angažuje už od mladého veku. Ako kvalifikovaná RYA Dinghy inštruktorka  chápe dôležitosť správnej výživy na podporu pri extrémnych a vytrvalostných športoch, a to najmä vďaka jej skúsenostiam z Team GBR Squads a vedenia svojho prvého univerzitného tímu.

Vo svojom voľnom čase miluje beh, a to hlavne maratóny. Počas víkendov sa venuje vodným športom a horskej turistike. Jej bežný večer strávi HIIT tréningom alebo drepovaním. Potom si zvyčajne dopraje niečo pikantné a kopec zeleniny – mňam!

Viac informáciách o Evangeline sa dozviete na tomto odkaze.

myprotein