Skip to main content
Suplementy

Čas Na Zmenu Tolerancie Na Predtréningovky? Vysvetlíme Vám Cyklovanie Kofeínu

Čas Na Zmenu Tolerancie Na Predtréningovky? Vysvetlíme Vám Cyklovanie Kofeínu
Jennifer Blow
Spisovateľka a kvalifikovaná odborníčka na výživu4 rokov Ago
Zobraziť profil Jennifer Blow

Kofeín je silný doplnok výživy, ktorý vám poskytne výbušnú dávku energie pri cvičení — je populárny pre svoje účinky na zvýšenie vytrvalosti, počtu opakovaní, sily a regenerácie.1,2,3,4 Ak však potrebujete extra dávku energie, ktorá posunie váš tréning na vyšší level, možno je na čase zvážiť užívanie predtréningových doplnkov. Môže byť lákavé užívať nadmerné dávky, no zo začiatku by ste mali vyskúšať, ako na takéto doplnky reagujete. Nikdy spočiatku neprekračujte odporúčané denné dávky. Niečo vám prezradíme: existuje spôsob, ako bezpečne zmeniť toleranciu voči kofeínu. Jedná sa o cyklovanie kofeínu.

cyklovanie kofeínu

Predtréningové stimulanty & výkonnosť

Predtréningové doplnky vám môžu pomôcť cvičiť s ťažšou váhou po dlhší čas. Poskytnú vám výhodu pri budovaní silnejšieho tela a maximalizovaní športového výkonu. Väčšina takýchto stimulantov obsahuje kofeín, u ktorého bolo vedecky dokázané, že má ergogénne výhody, ako je zvýšenie vytrvalosti pri cvičení, zvýšenie počtu opakovaní, prírastky svalovej hmoty a regenerácia.1,2,3,4

Kofeínová tolerancia & cyklovanie

Kofeín spúšťa vylučovanie adrenalínu — to má za následok reakciu "fight-or-flight" (dosl. preklad "bojuj alebo uteč"), ktorá spôsobuje sťahovanie svalov a ich prípravu na okamžitú reakciu. Pri chronickej spotrebe tejto látky začínajú trpieť nadobličky, telo je unavené, a spolu s množstvom zmien v centrálnom nervovom systéme otupuje i bežná reakcia ľudského tela na túto látku.

Aby boli zachované tieto stimulačné účinky vaše obľúbenej predtréningovky, odporúča sa cyklovanie kofeínu pre obnovenie tolerancie.5 Cyklovanie kofeínu je jednoducho krátka doba, kedy prestanete užívať kofeín ('odcyklenie') – to trvá typicky 2 týždne. Bolo vedecky dokázané, že táto doba je dostatočná na to, aby sa opäť obnovila tolerancia na účinky kofeínu.

THE Pump

Zabudnite na klasický kofeín. THE Pump spôsobuje presne to, čo má v názve, a to bez pridaného kofeínu. Tento výnimočný doplnok je dostupný ako v kapsľovej, tak i v práškovej forme. Neobsahuje kofeín, ale obsahuje množstvo aktívnych látok v ideálnom pomere, a tak napomáha pri redukcii únavy, zvýšení krvného prietoku a transporte kyslíku. Váš výkon bude vyšší než kedykoľvek predtým.6,7

THE Pump

Vrcholom tohto predtréningového stimulantu je obsah patentovanej látky VASO6, u ktorej bolo klinicky dokázané, že zlepšuje krvný prietok v cievach.7 To zvyšuje transport kyslíka v tele a dodáva vašim svalom presne to, čo najviac potrebujú. Štúdie potvrdzujú, že zatiaľ čo 7g arginínu spôsobí len 5% vazodilatáciu, 300mg látky VASO6 vám poskytne až 50% vazodilatáciu.8,9 Ak trénujete vo večerných hodinách, a napriek tomu chcete maximalizovať výkon počas cvičenia bez kofeínu, VASO6 sa o to postará.

Do tohto doplnku sme pridali aj vitamín C, ktorý prispieva k zníženiu únavy a malátnosti, ale aj železo a tiamín, ktoré podporujú krvný obeh a zdravie kardiovaskulárneho systému.6,10,11 V podstate budete vždy pripravení na perfektný tréning.

Vyskúšajte, ktorý spôsob vám vyhovuje najviac — rozmiešajte tento doplnok vo vode a vyskúšajte ho v príchuti Pomaranč & Mango alebo Dúhový Cukrík. Ak ste neustále na cestách, jednoducho užite kapsulu, ktorá vás skvele pripraví aj na ten najťažší tréning.

Predtréningový stimulant bez obsahu kofeínu

Ak chcete vyskúšať doplnok, ktorý neobsahuje kofeín, no poskytne vám všetky výhody predtréningovky, vyskúšajte aj našu Bezkofeínovú Predtréningovku, ktorá je skvelým partnerom pre cyklovanie kofeínu. Môže byť dobrou voľbou pre neskoré tréningy a nenaruší váš spánok. Bezkofeínová predtréningovka obsahuje citrulín malát, beta-alanín a alfa-ketoglutarát (AAKG). Bolo vedecky dokázané, že tieto látky vám poskytnú explozívnu silu a energiu, zvýšia aeróbnu vytrvalosť a znížia svalovú únavu.12,13,14,15,16

Ako na cyklovanie kofeínu

  • Jednoducho prestaňte užívať kofeín po dobu 14 dní, aby ste obnovili vašu toleranciu na kofeín. Ak chcete využívať ergogénne účinky z doplnkov výživy, užívajte THE Pump alebo Bezkofeínovú Predtréningovku pri 'odcyklení'. Po tejto dobe sa vaša tolerancia na kofeín znovu obnoví.
  • Tento proces môžete opakovať neustále a využívať všetky výhody vďaka našim unikátnym doplnkom.

Čo si treba zapamätať

Predtréningové stimulanty môžu zvýšiť váš výkon – podporia vás pri dosahovaní vrcholnej výkonnosti a pomôžu vám trénovať dlhšie a tvrdšie. Ak cítite, že potrebujete podporu pri tréningu, nezvyšujte dávku bežných kofeínových doplnkov. Je na čase zvážiť cyklovanie kofeínu.

  1. Carr AJ, Gore CJ, Dawson B. Induced alkalosis and caffeine supplementation: effects on 2,000-m rowing performanceInt J Sport Nutr Exerc Metab. (2011)
  2. Glaister M, et al. Caffeine supplementation and multiple sprint running performanceMed Sci Sports Exerc. (2008)
  3. Ganio MS, et al. Effect of ambient temperature on caffeine ergogenicity during endurance exerciseEur J Appl Physiol. (2011)
  4. Loureiro, Laís Monteiro Rodrigues, Caio Eduardo Gonçalves Reis, and Teresa Helena Macedo da Costa. Effects of Coffee Components on Muscle Glycogen Recovery: A Systematic ReviewInternational journal of sport nutrition and exercise metabolism.(2018)
  5. Patel, K. (2018). Do I need to caffeine cycle?.Available: https://examine.com/nutrition/do-i-need-to-cycle-caffeine/
  6. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). (2010). Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to vitamin C and reduction of tiredness and fatigue (ID 139, 2622), contribution to normal psychological functions (ID 140), regeneration of the reduced form of vitamin E (ID 202), contribution to normal energy‐yielding metabolism (ID 2334, 3196), maintenance of the normal function of the immune system (ID 4321) and protection of DNA, proteins and lipids from oxidative damage(ID 3331) pursuant to Article 13 (1) of Regulation (EC) No 1924 …. EFSA Journal8(10), 1815.
  7. Kim, J. A., Formoso, G., Li, Y., Potenza, M. A., Marasciulo, F. L., Montagnani, M., & Quon, M. J. (2007). Epigallocatechin gallate, a green tea polyphenol, mediates NO-dependent vasodilation using signaling pathways in vascular endothelium requiring reactive oxygen species and Fyn.Journal of Biological Chemistry282(18), 13736-13745.
  8. SCHLAICH, M. P., JACOBI, J., Stefan, J. O. H. N., DELLES, C., FLEISCHMANN, I., & SCHMIEDER, R. E. (2000). Is l-arginine infusion an adequate tool to assess endothelium-dependent vasodilation of the human renal vasculature?Clinical Science99(4), 293-302.
  9. Fitzpatrick, D. F. (2004). S. Patent No. 6,706,756.Washington, DC: U.S. Patent and Trademark Office.
  10. DiNicolantonio, J. J., Liu, J., & O’Keefe, J. H. (2018). Thiamine and cardiovascular disease: a literature reviewProgress in cardiovascular diseases61(1), 27-32.
  11. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). (2014). Scientific Opinion on the substantiation of a health claim related to iron and contribution to normal formation of haemoglobin and red blood cells pursuant to Article 14 of Regulation (EC) No 1924/2006EFSA Journal12(1), 3515.
  12. Sureda A, et al. L-citrulline-malate influence over branched chain amino acid utilization during exerciseEur J Appl Physiol. (2010)
  13. Baguet A, et al. Important role of muscle carnosine in rowing performanceJ Appl Physiol. (2010)
  14. Sweeney KM, et al. The effect of beta-alanine supplementation on power performance during repeated sprint activityJ Strength Cond Res. (2010)
  15. Sale C, et al. Effect of β-alanine plus sodium bicarbonate on high-intensity cycling capacityMed Sci Sports Exerc. (2011)
  16. Bailey, Stephen J., Paul G. Winyard, Anni Vanhatalo, Jamie R. Blackwell, Fred J. DiMenna, Daryl P. Wilkerson, and Andrew M. Jones. Acute L-arginine supplementation reduces the O2 cost of moderate-intensity exercise and enhances high-intensity exercise toleranceJournal of Applied Physiology109, no. 5 (2010): 1394-1403.
Jennifer Blow
Spisovateľka a kvalifikovaná odborníčka na výživu
Zobraziť profil Jennifer Blow

 Jennifer Blow je našou registrovanou výživovou poradkyňou UVKRN. Má bakalársky titul v odbore vedy o výžive a akademický titul Master of Science v odbore výskumu vo výžive. V súčasnosti sa v rámci štúdií špecializuje na využitie športových doplnkov pre zdravie a fitness.

Jennifer je citovaná alebo spomenutá ako odborníčka na výživu v rôznych online publikáciách, a to vrátane Vogue, Elle a Grazia. Je uznávanou expertkou.

Jej skúsenosti siahajú od spolupráce s NHS na intervenčných výživových štúdiách až po špecifický vedecký výskum dávkovania omega-3 mastných kyselín. Taktiež skúmala účinok rýchleho občerstvenia na zdravie, ktorý prezentovala na každoročnej konferencii Nutrition Society. Jennifer sa podieľa na mnohých podujatiach s cieľom maximalizovať svoj profesionálny rozvoj a dosiahnuť čo najvyššiu úroveň praxe. Viac sa o Jennifer dozviete na tomto odkaze.

Vo svojom voľnom čase sa Jennifer venuje horskej turistike a cykloturistike. Na jej postoch uvidíte, že zdravé stravovanie sa nerovná hladovke.

myprotein