Skip to main content
Strava

Liek na opicu | Triky na opicu | Opica po párty | Buď fit!

Liek na opicu | Triky na opicu | Opica po párty | Buď fit!
Myprotein.Sk
Spisovatel' a Expert6 rokov Ago
Zobraziť profil Myprotein.Sk

Jedinou nevýhodou úžasnej noci je, že po nej príde ráno. Máte veľa práce, ale cítite sa, akoby vás prešlo nákladné auto. Čo by mal študent urobiť? Máme krátku príručku na vyliečenie (a prevenciu) obávanej kocoviny.

Rada #1: Voda

Keď sa chystáte ísť von, nechajte si pri posteli veľa vody, aby ste mali jej dostatočnú zásobu, keď sa vrátite naspäť. Pollitrový pohár by mal stačiť, ale galónová (3,8l) fľaša Myprotein je ešte lepšou voľbou. Po príchode sa poriadne napite a dáte vášmu telu bojovú šancu na odvrátenie utrpenia. Taktiež budete vedieť, kam siahnuť po vodu, keď sa zobudíte.

Zaujímavý fakt: Vlastnosti alkoholu spôsobujú, že dehydruje telo. Taktiež sa budete cítiť slabí a môže vám spôsobiť bolesti hlavy, ak odstráni určitý obsah vody aj z oblasti mozgu. Čím viac vody dáte svojmu telu, tým menej škôd vám môže spôsobiť alkohol dehydratáciou.

Rada #2: Elektrolyty

Ak ste boli opití, vaša krv mohla stratiť niektoré základné elektrolyty. To môže spôsobiť, že sa budete cítiť veľmi nezdravo, takže ich musíte doplniť čo najskôr, aby ste odstránili tieto príznaky. Našťastie ich môžete nájsť v rôznych športových nápojoch, ale aj v kokosovej vode alebo v liekoch na liečbu dehydratácie, ako napríklad Dioralyte.

Zaujímavý fakt: Kľúčovými elektrolytmi, ktoré sa starajú o naše zdravie, sú sodík, draslík, horčík, vápnik, chlorid, hydrogénfosforečnan a hydrogénuhličitan. Alkohol spôsobuje, že telo využíva tieto elektrolyty oveľa rýchlejšie než za normálnych podmienok. Ich doplnenie pomôže vášmu telu bojovať s toxínmi, ktorými vás alkohol tak kruto napadol.

Rada #3: Zázvor

Čerstvý zázvor sa používa ako prostriedok proti nevoľnosti už tisíce rokov. Tvrdý koreň má vlastnosti, ktoré pomáhajú upokojiť žalúdok. Čo študenti ocenia, je, že zázvor je lacný a vydrží dlho, takže ak plánujete chodiť von často, kúpte si ho vo veľkom množstve hneď na začiatku semestra.

Na výrobu nápoja proti kocovine môžete zmiešať niekoľko kúskov zázvoru s čajovou lyžičkou hnedého cukru. Okrem toho si môžete dať aj kandizovaný zázvor.

Zaujímavý fakt: Zázvor je známy ako karminatívum a pomáha telu upokojiť tráviaci systém. Taktiež sa pomáha zbaviť plynatosti a bolesti brucha.

Rada #4: Príjem potravy

Dokonca aj keď prichádza do úvahy, že po jedle budete potrebovať zvracať, jedlo urýchli proces zotavenia. Najlepšie je zjesť niečo vysokokalorické, ale zároveň ľahko stráviteľné. Vyhnite sa teda príliš mastným jedlám a dajte si radšej plnené toasty alebo banán.

Zaujímavý fakt: Vaše telo využíva veľa energie, keď bojuje s toxínmi. Naštartovať liečivý motor musíte tak, že niečo zjete. Potraviny s vysokým obsahom tuku telo ťažšie rozkladá, takže slanina alebo podobné mastné výrobky spôsobia to, že vaše telo bude musieť vydávať ešte viac úsilia (a riskujete tým, že tieto potraviny telo odmietne spracovať, lebo sa zameriava na kocovinu). Vhodnejšie sú teda vysokokalorické nízkotučné jedlá, ako napríklad fazuľa alebo banán, ktoré telu dodajú rýchlu energiu na ďalšie zotavenie.

Diskotéky patria k študentskému životu. Ak sa ocitnete na párty a zažijete rannú “opicu” a neviete si rady, určite bude tento článok pre vás prínosom. Netvrdíme, že sa musíte riadiť všetkými radami, no uvidíte, že ak skúsite aspoň jednu z nich, rýchlejšie sa po fláme zotavíte a bude vám lepšie.

Myprotein.Sk
Spisovatel' a Expert
Zobraziť profil Myprotein.Sk
myprotein