Skip to main content
Strava

Pitie vody môže znížiť príjem kalórií

Pitie vody môže znížiť príjem kalórií
Andrej Preťo
Spisovateľ a Expert10 mesiacov Ago
Zobraziť profil Andrej Preťo

Dnes budeme skúmať, či pitie vody môže viesť k zníženiu celkového príjmu kalórií (energie). Chudnutie je v konečnom dôsledku dosiahnuté deficitom kalórií, ale nie je to len otázka príjmu a výdaja kalórií, pretože náš metabolizmus je zložitejší a niektoré potraviny telo absorbuje inak.

Existuje niekoľko štúdií, ktoré skúmajú vplyv vody priamo na chudnutie a či má za následok zníženie celkového príjmu kalórií. Ponoríme sa trochu hlbšie, aby sme zistili, či je nahradenie jedla vodou efektívnym spôsobom, ako znížiť príjem kalórií, alebo či je to trochu mýtus.

pitie vody a chudnutie

Môže príjem vody znížiť hlad?

Všeobecne sa verí, že pitie veľkého množstva vody podporuje snahy o chudnutie alebo udržiavanie hmotnosti a stalo sa bežne používanou praxou na kontrolu hmotnosti.[1] Pitie veľkého množstva vody každý deň je dobré pre celkové zdravie. Obyčajná pitná voda tiež neobsahuje žiadne kalórie, takže môže pomôcť pri riadení telesnej hmotnosti a znížení príjmu kalórií, keď nahradí nápoje s množstvom kalórií, napríklad rôzne limonády, džúsy a podobne. [2,3]

Smäd, pocit, ktorý pociťujeme pri miernej dehydratácii, si mozog často mýli s hladom. Pitie veľkého množstva vody pri snahe schudnúť je dobré, pretože konzumujete vodu namiesto iných nápojov, ktoré majú často vysoký obsah kalórií a cukru. [4]

Účinky pitia vody s jedlom namiesto pitia ničoho alebo rôznych iných nápojov zostávajú nedostatočne preskúmané. Bez vody môže človek prežiť 2-4 dni. Voda tvorí asi 60 % našej telesnej hmotnosti a je životne dôležitá. [5] Znížený príjem energie (kalórií) možno očakávať, ak pri jedle nahradíte kalorické nápoje vodou, ale to sa nemusí prejaviť v dlhodobých zmenách hmotnosti. [6]

Krátkodobé účinky pitia vody zahŕňajú zvýšenú plnosť, znížený pocit hladu [7] a mierne zvýšený výdaj energie v dôsledku navrhovaného termogénneho efektu vyvolaného vodou (zvýšená tvorba tepla v tele). [8]

Je táto stratégia vždy spoľahlivá?

Pitie vody len za účelom chudnutia alebo ako náhrada nutrične bohatej stravy sa určite neodporúča. Potravu potrebujeme na výživu a energiu. Voda ich nemôže poskytnúť a mala by sa piť kvôli hydratácii. Je dôležité, aby ste sa s vodou nedostali do spôsobu myslenia typu všetko alebo nič. Áno, má to veľa výhod (je dobré zamerať sa na 6-8 pohárov vody denne), ale jedlo by sme vodou nahrádzať nemali.

V konečnom dôsledku to spôsobuje nízku hladinu energiu a len zvyšuje riziko nedostatku živín.

Voda je skvelou náhradou za nápoje s vysokým obsahom cukru, ale je dôležité si uvedomiť, že pitná voda musí byť kombinovaná s deficitom kalórií, aby ste schudli.

Záver

Aj keď rozhodne nesúhlasíme s tým, že pitie väčšieho množstva vody je prospešné, mala by byť vždy súčasťou dobre vyváženej stravy a nikdy by nemala nahradiť stravu bohatú na živiny. Jedlo a dobrá hydratácia sú na prvom mieste. Nahradenie nápojov sladených cukrom vodou môže mať veľa výhod pre reguláciu hmotnosti, ale nahradenie vody namiesto jedla je veľké nie.

  1. Sciamanna, C. N., Kiernan, M., Rolls, B. J., Boan, J., Stuckey, H., Kephart, D., … & Dellasega, C. (2011). Practices associated with weight loss versus weight-loss maintenance: results of a national survey. American journal of preventive medicine, 41(2), 159-166. 
  2. Muckelbauer R, Sarganas G, Gruneis A, Muller-Nordhorn J. Association between water consumption and body weight outcomes: a systematic review. Am J Clin Nutr. 2013;98(2):282-299. 
  3. Illescas-Zarate D, Espinosa-Montero J, Flores M, Barquera S. Plain water consumption is associated with lower intake of caloric beverage: cross-sectional study in Mexican adults with low socioeconomic status. BMC Public Health. 2015 Apr 19;15:405. doi: 10.1186/s12889-015-1699-0. PMID: 25928232; PMCID: PMC4411745. 
  4. Daniels, M. C., & Popkin, B. M. (2010). Impact of water intake on energy intake and weight status: a systematic review. Nutrition reviews, 68(9), 505–521. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2010.00311.
  5. Daniels, M. C., & Popkin, B. M. (2010). Impact of water intake on energy intake and weight status: a systematic review. Nutrition reviews, 68(9), 505–521. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2010.00311.
  6. Dennis, E. A., Flack, K. D., & Davy, B. M. (2009). Beverage consumption and adult weight management: A review. Eating behaviours, 10(4), 237-246.
  7. Boschmann, M., Steiniger, J., Hille, U., Tank, J., Adams, F., Sharma, A. M., … & Jordan, J. (2003). Water-induced thermogenesis. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 88(12), 6015-6019.
Andrej Preťo
Spisovateľ a Expert
Zobraziť profil Andrej Preťo
Andrej sa od svojich 13 rokov venuje aktívnemu, skoro poloprofesionálnemu, športovaniu v oblasti kulturistiky. V minulosti sa zúčastnil jednej celoslovenskej kulturistickej súťaže (MS SR Juniorov v Hnušti 2015), kde obsadil 3. miesto. Počas poslednej prípravy na ďalšiu súťaž v roku 2016 sa Andrej zranil a neskôr v dôsledku tohto zrania absolvoval operáciu ramena. Podľa jeho slov mu aj táto skúsenosť priniesla niečo do života, pretože ako sám hovorí, dnes už musí cvičiť opatrnejšie a výrazne viac sa sústrediť na správnu techniku cvičenia. Vyštudoval vysokú školu Bezpečnostného inžinierstva v Žiline a aj keď jeho vysokoškolské vzdelanie nemá nič spoločné zo športom, jeho vášeň ku kulturistike ho neustále motivuje do sebavzdelávania sa ohľadom základných funkcií ľudského organizmu a anatómie ľudského tela, na úrovni medicínskych skrípt a bestsellerov na tému fitness, vyžíva a posilňovanie. Kulturistika, aktívny životný štýl, zdravá strava a doplnky výživy sú dnes už jeho neoddeliteľnou súčasťou. Aj keď Andrej nepracuje ako osobný tréner alebo špecialista na výživu, je u neho táto kapitola stále otvorená, tak isto ako aj súťaženie v kulturistike. Viac informácií o Andrejovi nájdete na jeho fan page: https://www.facebook.com/AndrejPretoClassicBodybuilder/
myprotein