Skip to main content
Strava

Ako si správne stanoviť fitness ciele? | Metóda SMART

Ako si správne stanoviť fitness ciele? | Metóda SMART
Andrej Preťo
Spisovateľ a Expert1 rok Ago
Zobraziť profil Andrej Preťo

Nový rok je za nami a každý z nás má určitú vidinu toho, čo by chcel zmeniť. Povedať si, toto a toto by som chcel je celkom jednoduché, ale dosiahnuť, to už nie je len tak.

Ako teda na to? Ako si správne nastaviť ciele vo fitness tak, aby boli realizovateľné a aby sa v závere stali skutočnosťou? Skúste jednoduchú metódu SMART.

Prečo si nastaviť ciele

Cieľ ako taký je dôležitý míľnik niečoho čo chcete dosiahnuť. Dá vám to niečo, na čo sa môžete sústrediť a na čom môžete pracovať.

Cieľ je tiež dobrý na udržanie disciplíny, meranie a sledovanie progresu. Pokiaľ zistíte, že sa ku cieľu nepribližujete, aby ste sa zasekli, vždy je niečo potrebné zmeniť a upraviť.

Čo sú to SMART ciele?

SMART je skratka z anglických slov specific (špecifický/konkrétny), measurable (merateľný), attainable (dosiahnuteľný), relevant (relevantný/realstický), timely (časovo sledovateľný). Týchto 5 bodov je spôsob, ako zostať v režime, prioritizovať, čo je potrebné a pracovať na dosiahnutí cieľa.

Špecifický a konkrétny cieľ

Mať konkrétny cieľ je základ. Cieľ nemôže byť všeobecný, ale musí byť presne určený a práve preto pred stanovením cieľa si musíte uvážiť, čo PRESNE chcete.

Pokiaľ je váš cieľ schudnúť alebo byť viac fit, musíte to konkretizovať. Chcem schudnúť 5 kíl, chcem schudnúť z bokov, chcem zabehnúť 10km za určitý presný čas, chcem zdvihnúť na bench 100kg a podobne. Keď už budete vedieť čo presne chcete, bude sa vám cieľ lepšie plniť.

Merateľný cieľ

Druhý veľmi dôležitý krok. Cieľ je vždy nutné vedieť sledovať a odmerať váš progres. To znamená, že ak chcete schudnúť 5kg, je potrebné sledovať, či vôbec začínate chudnúť. Ak chcete zdvihnúť 100kg na bench, je potrebné sledovať, či sa priebežne zlepšujete.

Takto môžete svoj pokrok stále sledovať a ako budú prichádzať zlepšenia, bude prichádzať aj čoraz viac motivácie.

Dosiahnuteľný cieľ

Nereálny cieľ, nie je cieľom. Ľudia to práve na nový rok často preháňajú a dávajú si ciele, ktoré proste nevedia splniť. Nechceme nikoho podceňovať, ale ak som práve začal cvičiť, tak je asi nereálne dať si cieľ, drepovať 140kg, alebo schudnúť za 2 týždne 10kg. Takto veľmi rýchlo vyhoríte a nebude to mať žiadny efekt.

Pri stanovení cieľa je potrebné si uvedomiť čoho sme schopní. Nemusíte sa vyslovene podceňovať, cieľ musí byť stále pre vás aj výzvou. Myslite aj na to, že cieľ nie je niečo, kde musíte skončiť. Keď dosiahnete prvý cieľ, môžete si vždy dať nový.

Relevantný cieľ

Cieľ musí byť niečo, s čím ste stotožnený. To znamená, že si netreba zbytočne určovať ciele, ktoré vám už od začiatku nevoňajú a máte z nich zlý pocit.

Aj keď sme si povedali, že cieľ musí byť výzvou, je dôležité, aby ste si aj ten proces aspoň trošku užívali. Ak nemáte radi behanie a nebaví vás to, nedávajte si cieľ, zabehnúť 10km bez prestávky. Prispôsobte si cieľ tomu, čo vám viac vonia a tomu, čo vás bude viac baviť.

Tak isto, ak si dáte cieľ, cvičiť 6x týždenne a popri tom máte školu, prácu, priateľku a iné záujmy , je dosť možné, že pohoríte a vzdáte to.

Časovo merateľný cieľ

Na záver je nutné si stanovať časový horizont, kedy chcete cieľ splniť. Tak ako aj v projektovom manažmente je časový harmonogram, musíte si ho nastaviť aj vy.

Toto môžete brať ako niečo, čo vás bude hnať do toho, aby ste svoje tréningy a stravu neflákali. Doba za ktorú chcete dosiahnuť cieľ musí byť reálna a primeraná, lebo ak si nastavíte príliš málo času, dopadne to tak, že stratíte motiváciu.

Ak by sa vám aj stalo, že nestíhate dosiahnuť svoj cieľ v stanovenom čase, nestrácajte motiváciu a jednoducho rozdeľte proces na dve etapy a pridajte si trošku viac času.

Andrej Preťo
Spisovateľ a Expert
Zobraziť profil Andrej Preťo
Andrej sa od svojich 13 rokov venuje aktívnemu, skoro poloprofesionálnemu, športovaniu v oblasti kulturistiky. V minulosti sa zúčastnil jednej celoslovenskej kulturistickej súťaže (MS SR Juniorov v Hnušti 2015), kde obsadil 3. miesto. Počas poslednej prípravy na ďalšiu súťaž v roku 2016 sa Andrej zranil a neskôr v dôsledku tohto zrania absolvoval operáciu ramena. Podľa jeho slov mu aj táto skúsenosť priniesla niečo do života, pretože ako sám hovorí, dnes už musí cvičiť opatrnejšie a výrazne viac sa sústrediť na správnu techniku cvičenia. Vyštudoval vysokú školu Bezpečnostného inžinierstva v Žiline a aj keď jeho vysokoškolské vzdelanie nemá nič spoločné zo športom, jeho vášeň ku kulturistike ho neustále motivuje do sebavzdelávania sa ohľadom základných funkcií ľudského organizmu a anatómie ľudského tela, na úrovni medicínskych skrípt a bestsellerov na tému fitness, vyžíva a posilňovanie. Kulturistika, aktívny životný štýl, zdravá strava a doplnky výživy sú dnes už jeho neoddeliteľnou súčasťou. Aj keď Andrej nepracuje ako osobný tréner alebo špecialista na výživu, je u neho táto kapitola stále otvorená, tak isto ako aj súťaženie v kulturistike. Viac informácií o Andrejovi nájdete na jeho fan page: https://www.facebook.com/AndrejPretoClassicBodybuilder/
myprotein