Je pár hodín po raňajkách, ale ešte je skoro na obed? To by chcelo nejakú drobnosť, desiatu, či svačinku. Si v príprave na súťaž, naberáš svalovú hmotu, chudneš, alebo ťa oslovil životný štýl športovca, ktorý si nedá na desiatu (ako na základke) horalku, spolužiakov obložený chlebík, alebo inú ,, pochutinu“? Tak tento článok patrí tebe. Zameriame sa na desiate, resp. snacky, ktoré zasýtia, alebo sú východisko ak nestíhaš, ale potrebuješ doplniť potrebné živiny, poprípade byť zasýtený na dlhšiu dobu.
Načo desiatovať?
Snack je malé jedlo, ktoré dáva informáciu tvojmu telu, že sa nemusí báť hladu. Pri chudnutí je obzvlášť dôležitý. Je to kvôli tomu, že telo pochopí, že si nemusí jedlo ukladať do tukových zásob, lebo o pár hodín bude jesť opäť. Snack by mal byť podávaný medzi hlavnými jedlami. Desiatový snack je najlepšie jesť medzi 9-11hod., lebo vtedy podľa starej čínskej medicíny najlepšie pracuje pankreas a slezina. Navyše si v tomto čase môžete kľudne dopriať aj sladké jedlá, lebo v tomto čase sú lepšie stráviteľné. Samozrejme tým nemyslíme krémeše a čokoládu, ale nutrične vyvážené jedlá, ktoré sme si pre vás pripravili.
Ovsené vločky
Stará známa ospevovaná klasika, ,,superpotravina“? Za nás určite áno. Chutí výborne, zasýti na dlhú dobu a je to úplný šmak aj v diéte. Má nízky glykemický index (GI), veľa vlákniny, ktorá ako vieme pomáha zrýchľovať metabolizmus a pomáha tráveniu. Je veľmi dobrý zdroj na vitamíny B, E, K, kyselinu listovú a pantotenovú. Ako iste vieme, ovsené vločky sú skutočne zdravá potravina a stojí za zmienku, že znižujú cholesterol v krvi, zlepšujú činnosť štítnej žľazy a hlavne stabilizujú hladinu cukru v krvi, čo pomáha pri odbúravaniu tukov z tela. Ovsené vločky sú veľmi jednoduché na prípravu. Či už ako ovsená kaša, ovsené palacinky, alebo ovsená pizza. Dajú sa použiť do receptov namiesto múky, čo určite ocenia všetci ľudia, ktorí prepadli zdravšiemu životnému štýlu.