Skip to main content
Strava

5 spôsobov, ako sa zbaviť stresu | Ako zostať v pohode?

5 spôsobov, ako sa zbaviť stresu | Ako zostať v pohode?
Lauren Dawes
Spisovateľka a redaktorka3 rokov Ago
Zobraziť profil Lauren Dawes

Pre mnohých z nás je stres bežnou súčasťou každodenného života. Organizácia Mental Health Foundation uskutočnila štúdiu, ktorá preukázala, že minulý rok sa až 74% ľudí cítilo v takom mimoriadnom strese, že ho opísali ako nezvládnuteľný alebo príliš vyčerpávajúci.

Výsledok inej štúdie z roku 2018, ktorú uskutočnila organizácia Health and Safety Executive, sa dá zhrnúť nasledovne:

“Stres a úzkosť z práce sú hlavnou príčinou zlého zdravia a chorôb v celej Veľkej Británii.”1

Nebojte sa, nie ste v tom sami. Existuje veľké množstvo ľudí, ktorí sa cítia veľmi vyčerpane a majú až po krk stresu. Chceme vám však poskytnúť pár jednoduchých rád, ktoré vám môžu pomôcť zmierniť takéto nátlaky.

 

1. Buďte aktívni

Cvičenie a pohyb sú jednými z najlepších aktivít pre zdravie, ktoré vám pomôžu zlepšiť náladu. Zvýši sa vám hladina endorfínov a budete sa cítiť lepšie. Mnoho štúdií preukázalo, že vysokointenzívne aeróbne cvičenie má pozitívny účinok na udržanie mentálneho zdravia a psychickej pohody.2

Vieme, že po práci má niekedy človek chuť rovno sa hodiť do postele – zvlášť vtedy, keď sa rýchlo stmieva a vonku je zima. Uvidíte, že ak dáte šancu aspoň krátkemu tréningu, budete sa cítiť lepšie. Odporúčame vám vyskúšať nejaký HIIT tréning, alebo iný vysokointenzívny tréning.

pohybom proti stresu

 

2. Dajte si pauzu od počítača a telefónu

Tak sa priznajte – ako často kontrolujete svoj pracovný email mimo pracovnej doby? My vám samozrejme nechceme vám brániť v plnení povinností, ale niekedy to proste robíme len zo zvyku. Horšie je, keď človek neustále refreshuje Instagram, aby videl krásnučké fotky z dovolenky od (ne)známych s dokonalým telom, o akom každý deň sníva.

Keď máte náladu „pod psa“, aj sociálne siete môžu priniesť určité riziko. Všetci vieme, že na sociálnych sieťach sa ľudia často prezentujú nepravdivo a ukazujú tam len to najlepšie, čo ich v živote stretne. Je však náročné uvedomiť si tento fakt počas zlej nálady a neporovnávať sa s ostatnými. Filtre, photoshop a umelé úsmevy môžu túto situáciu len zhoršiť. Jednoducho si dajte pauzu a odložte ten telefón na chvíľu stranou.

používanie telefónu a stres

 

3. Choďte na prechádzku

Táto rada v podstate spočíva v spojení prvej a druhej rady. Je to užitočný tip, vďaka ktorému si môžete zlepšiť náladu, ale aj svoje zdravie. Môžete ho využiť aj priamo v práci. Ak napríklad dostanete agresívny email, alebo sa musíte zúčastniť nudného mítingu, neváhajte. Choďte na niekoľkominútovú prechádzku mimo tohto prostredia. Uvidíte, že sa vám poľahčí.

Doprajte si chvíľu pre seba a upokojte sa. Sústreďte sa na svoje dýchanie a povedzte si, že to nie je tak vážne. Po chvíli sa môžete vrátiť naspäť – možno si uvedomíte, že existujú aj vážnejšie alebo horšie problémy, ktoré musia ľudia niekde vo svete riešiť. Skúste zvládať veci s chladnou hlavou a nenechajte sa len tak ľahko vytočiť.

prechádzka proti stresu
 

4. Udržiavajte kontakt s rodinou a priateľmi

Keď budete neustále dusiť veci v sebe, stane sa z vás parný hrniec a bude len otázka času kedy to vybuchne. Určite nám dáte za pravdu, ak povieme, že rodina je pre človeka to najdôležitejšie. Vždy sme ochotní si vypočuť blízkeho, ak má nejaké problémy alebo sa len potrebuje s niečím zdôveriť. Oni však radi urobia to isté pre vás – nebojte sa im zdôveriť alebo ich poprosiť o radu. Vaši najbližší sú tu na to, aby vás podporovali ako v dobrých, tak aj v horších časoch. Aby to dokázali, musíte im dať k tomu príležitosť.

Ak máte pocit, že k zlej nálade vám prispel niekto z rodiny, tak sa kľudne obráťte na svojho dobrého priateľa. Nie je nič zlé na tom, keď svoje problémy prediskutujete so svojimi blízkymi mimo svojej rodiny. Vyskúšajte sa obrátiť aj na vaše personálne oddelenie v práci. Uvidíte, že v HR sa nájde človek, ktorý vás odkáže na dobrého psychológa. Často vám môže pomôcť aj samotný personalista, ktorý svojím spôsobom musí byť taktiež psychológom.

Ak sa o svoj problém podelíte, poľahčí sa vám. Nikdy v tom nemusíte byť sami. Nebojte sa obrátiť na ľudí, ktorým veríte!

priatelia a rodina proti stresu

 

5. Organizujte si každý deň

Aj vám sa stáva, že máte toľko práce, že ani neviete, kde začať? Práve to môže byť problém – možno vám chýba len pár minút na zorganizovanie dňa. Vytvorte si harmonogram, v ktorom si naplánujete všetky aktivity. Najhorším spôsobom, ako sa vyrovnávať so stresom, je nerobiť nič a bezcieľne premýšľať o tom, čo vás trápi. Takto sa vaša hladina stresu len zvýši.

Neľakajte sa. Ak sa vám počas dňa nakopí veľa úloh, a vy neviete, kde začať, začnite plánovaním. Stanovte si priority pre každú vec, ktorú musíte splniť alebo vyriešiť. Zrazu bude všetko do seba zapadať.

Užitočnou pomôckou môže byť online kalendár alebo poznámky v telefóne. Pomôžu vám prioritizovať jednotlivé úlohy. Môžete si k nim priradiť čas, farbu alebo inú funkciu, ktorá vám pomôže jednotlivé úlohy rozlišovať. Niektorí ľudia radi pracujú pod nátlakom, no z dlhodobého hľadiska to môže byť zdraviu škodlivé. Vyskúšajte jednoduchú techniku, ktorá vám môže uľahčiť vaše každodenné rozhodovanie, do čoho sa pustiť najskôr. Odlišujte jednotlivé úlohy nasledovne:

  • veci, ktoré musím urobiť
  • veci, ktoré by som mal/a urobiť
  • veci, ktoré môžem urobiť

Vyskúšajte sa riadiť podľa týchto tipov a zistite, čo vám vyhovuje najviac. Ten pocit, keď sa vám podarí prekonať stres, je na nezaplatenie.

to do list
Dodržiavate tieto rady, a aj tak sa stále cítite vystresovaní? Je čas na vyhľadanie odbornej pomoci alebo návštevu lekára. Nezanedbávajte svoje zdravie!

1. Health and Safety Executive. (2017). Work-related stress, depression or anxiety statistics in Great Britain 2017.
2. Norris, R., Carroll, D., & Cochrane, R. (1992). The effects of physical activity and exercise training on psychological stress and well-being in an adolescent population. Journal of psychosomatic research, 36(1), 55-65.

Naše články slúžia výhradne na informačné a vzdelávacie účely a nemali by sa považovať za lekársku pomoc. Ak máte obavy alebo pochybnosti ohľadom akýchkoľvek záležitostí, skôr než začnete užívať výživové doplnky, poraďte sa so zdravotníckym pracovníkom. Taktiež konzultujte akúkoľvek významnú zmenu v stravovaní.

Lauren Dawes
Spisovateľka a redaktorka
Zobraziť profil Lauren Dawes

Lauren vyštudovala anglickú literatúru a pochádza z južného Anglicka. Miluje plávanie a posledné roky sa rada venuje silovému tréningu. Taktiež sa chce neustále zdokonaľovať v joge.

Cez víkendy zvyčajne varí alebo chodí na brunch a rada skúša nové recepty s jej spolubývajúcimi – snaží sa zamieňať bežné študentské jedlá, akými sú napríklad cestoviny. Udržiava si zdravú rovnováhu medzi chodením do posilňovne a na párty.

Viac sa o Lauren dozviete na tomto odkaze.

myprotein