Skip to main content
Strava

5 Tipov, Ako Dodržiavať Diétu Počas Toho, Ako Pracujete Z Domu

5 Tipov, Ako Dodržiavať Diétu Počas Toho, Ako Pracujete Z Domu
Evangeline Howarth
Spisovateľka a redaktorka4 rokov Ago
Zobraziť profil Evangeline Howarth

Nachytali ste sa, ako znova stojíte pred otvorenou chladničkou ešte predtým, než si stihnete uvedomiť, čo robíte? Mnohé z našich aktivít robíme počas dňa automaticky a neuvedomujeme si dôsledky. Opakujeme svoje činnosti bez premýšľania. Sú to zvyky a čím častejšie ich opakujete, tým menej nad nimi musíte premýšľať. Zvyčajne, keď sme v inom prostredí, nerobíme to, čo by sme možno robili doma. Problém je, že my sme doma aj keď by sme mali byť v práci, vo fitku, na výlete a tak ďalej.

Panika však nie je potrebná. Prinášame vám niekoľko tipov, ako udržať správny smer pri práci z pohodlia domova.

 

1. Pripravte si stravovací plán

Zdravá strava

Ste zvyknutí v práci okolo jedenástej skočiť ku Karolíne a zobnúť si z jej sušienky? Naplánujte si snack na jedenástu ráno. Ak bežne chodíte na kávu okolo obeda, naplánujte si obednú kávu doma.

Nemusí to byť o prísnom režime, kedy neustále riešite, čo budete jesť, kedy, kde a koľko. Ak to nechcete riešiť úplne drasticky po minútach, stačí si zapísať niekoľko jedál, ktoré sú vhodné do vašej diéty a počas prípravy jedla si jednoducho vyberiete jedno zo zoznamu. Môžete napríklad jednoducho napísať "raňajky" a zapísať si niekoľko možností jedál, z ktorých si môžete vybrať. Nemusíte si robiť konkrétny plán jednotlivých jedál na každý deň.

 

2. Majte poruke menej kalorické sladkosti

Proteínová desiata

Žiť v úplnej voľnosti doma namiesto pracovania od ôsmej do štvrtej, môže viesť k občasnému pojedaniu, stresu a nude. Je to úplne normálna ľudská črta a keď zasiahne hlad, človek automaticky siaha po jedle. Ak viete, že pri práci z domu budete mať chuť na sladkosti, ktoré úplne nespadajú do vašej diéty, snažte sa uprednostniť menej kalorické alternatívy namiesto obyčajných sladkostí. Pomôcť vám môže aj to, ak darujete prebytočné snacky niekomu, koho by to mohlo potešiť. Ak sa týchto sladkostí nechcete vzdať, môžete ich skúsiť dať na miesto kde až tak často nechodíte a zjete ich počas vášho cheat meal. Viete, ako to chodí — čo človek nevidí, na to až tak nemyslí.

 

3. Pripravujte si snacky dopredu

Desiata

Ľahko sa povie, aby sme mali na pamäti zdravé desiaty namiesto sladkostí. Chápeme, že je jednoduchšie rozbaliť si čokoládu, ako si ísť pripraviť jedlo do kuchyne. Aby ste však udržali kalórie pod kontrolou, pripravte si vo svojom voľnom čase jedlo, ktoré máte v pláne jesť. Skvelým spôsobom je príprava jedla hneď po nákupe, kedy viete, čo ste nakúpili a čo chcete skutočne zjesť.

Ak si svoje jedlo pripravíte vopred, je dosť veľká šanca, že ho aj zjete. Nič vám v tom nebude brániť a aj keď vaša myseľ bude hľadať výhovorky, moc ich nenájde. Jedlo bude proste pripravené v chladničke a vy ho len vyberiete a zjete.

 

4. Motivačné citáty

Poznámky a citáty

Citáty, obrázky a momenty nás vo veľkej miere dokážu inšpirovať k vytrvalosti. Zostavte si výber motivačných plagátov, ktoré pekne ozdobia váš domov a zároveň vám vždy pripomenú dôležitú myšlienku, na ktorú nechcete zabudnúť. Môžete nimi ozdobiť napríklad chladničku, skrinku na jedlo, pracovný stôl, posteľ alebo pracovnú plochu v počítači.

 

5. Jedzte mimo pracovného stola

diéta

Bez ohľadu na to, kde zvyknete doma pracovať, jedzte ďaleko od tohto miesta. Je to skvelý trik, ako sa držať od zbytočného mlsania. Stravovať by ste sa mali počas vašej prestávky, a nie počas toho ako pracujete. To je tiež veľmi dôležité, pretože čipsy možno zjete popri tom ako píšete mail, ale mäso a ryžu už nie.

Ak sa budete stravovať mimo vášho domáceho pracoviska, môžete tak byť menej rozptyľovaní a viac sa sústrediť na svoje jedlo. Pomôže vám to cítiť sa sýtejší, keďže sa sústredíte na konkrétnu aktivitu, ktorou je buď jedlo, alebo práca. Snažte sa aspoň v tomto prípade vyhýbať multitaskingu.

 

Čo si treba zapamätať

Realisticky povedané, práca z domu nie je rovnaká ako práca od ôsmej do štvrtej v kancelárii. Existujú však veci, ktoré môžete urobiť, aby ste minimalizovali neustále porušovanie diétneho režimu a fitness plánu. Tieto tipy vám môžu pomôcť nielen dodržiavať váš stravovací plán, ale tiež vám umožnia vytvoriť si zdravé návyky, ktoré vám v dlhodobom horizonte prospejú.

Naše články slúžia výhradne na informačné a vzdelávacie účely a nemali by sa považovať za lekársku pomoc. Ak máte obavy alebo pochybnosti ohľadom akýchkoľvek záležitostí, skôr, než začnete užívať výživové doplnky, poraďte sa so zdravotníckym pracovníkom. Taktiež konzultujte akúkoľvek významnú zmenu v stravovaní.

Evangeline Howarth
Spisovateľka a redaktorka
Zobraziť profil Evangeline Howarth

Evangeline sa v súťažných športoch angažuje už od mladého veku. Ako kvalifikovaná RYA Dinghy inštruktorka  chápe dôležitosť správnej výživy na podporu pri extrémnych a vytrvalostných športoch, a to najmä vďaka jej skúsenostiam z Team GBR Squads a vedenia svojho prvého univerzitného tímu.

Vo svojom voľnom čase miluje beh, a to hlavne maratóny. Počas víkendov sa venuje vodným športom a horskej turistike. Jej bežný večer strávi HIIT tréningom alebo drepovaním. Potom si zvyčajne dopraje niečo pikantné a kopec zeleniny – mňam!

Viac informáciách o Evangeline sa dozviete na tomto odkaze.

myprotein