Skip to main content
Strava

Ak sa počas dňa cítite unavení, nezačínajte deň s rannou kávou | Zaujímavé štúdie

Ak sa počas dňa cítite unavení, nezačínajte deň s rannou kávou | Zaujímavé štúdie
Evangeline Howarth
Spisovateľka a redaktorka3 rokov Ago
Zobraziť profil Evangeline Howarth

Aký je najlepší spôsob, ako dosiahnuť svoje ciele vo fitness? Ako dlho v skutočnosti potrebujeme spať? Aká je najlepšia strava, ktorá nám pomôže dosiahnuť progres? Každý z nás má mnoho otázok, na ktoré je niekedy náročné odpovedať. Dobrým spôsobom, ako sa neustále učiť niečo nové, je čítať zaujímavé články z oblasti fitness. Na to sme tu my.

Tentokrát sa pozrieme na dôvody, prečo nie je vhodné začínať deň šálkou kávy. Taktiež si povieme, aká je ideálna alternatíva k sójovým bielkovinám. Pohodlne sa usaďte a čítajte!

 

Káva pred raňajkami? Káva po raňajkách? Je v tom rozdiel?

ranná káva

Všetci poznáme ten pocit, keď ráno vstaneme a cítime sa ako po zrážke s autom – vyčerpaní, dolámaní a bez nálady. Často si myslíme, že šálka dobrej kávy to vyrieši a dodá nám energiu. Nová štúdia naznačuje, že pred prvou šálkou kávy by sme si mali dať najskôr raňajky.

Možno si myslíte, že káva je ideálny pomocník, ktorý vám ráno dodá množstvo energie. Niekedy to však môže byť úplne naopak. Čítajte ďalej a dozviete sa výsledky novej štúdie, v ktorých sa potvrdila súvislosť medzi pitím kávy nalačno a metabolizmom živín.

Výskumníci do štúdie zapojili 29 zdravých žien i mužov, ktorí mali za úlohu podstúpiť spánok v rôznej kvalite:

  1. Normálny nočný spánok, po ktorom nalačno vypili nápoj s obsahom cukru
  2. Prerušovaný spánok, pri ktorom boli účastníci zobúdzaní každú hodinu na 5 minút a ráno nalačno vypili nápoj s obsahom cukru
  3. Rovnaký prerušovaný spánok ako v bode 2., po ktorom ráno nalačno vypili silnú čiernu kávu a následne nápoj s obsahom cukru

Nápoj s obsahom cukru, ktorý ráno účastníci vypili, mal približne rovnaké množstvo kalórií ako bežné raňajky. Účastníkom výskumu sa následne merala hladina krvného cukru. Vedci zistili, že nekvalitný spánok počas jednej noci v porovnaní s kvalitným spánkom nemá žiaden vplyv na hladinu krvného cukru. Pitie kávy však malo zásadný vplyv. Zistilo sa, že ak človek vypije kávu pred kalorickým nápojom, jeho hladina glukózy v krvi sa následne zvýši až o 50%.

V podstate to znamená, že ak si ráno dáte kávu ešte pred samotnými raňajkami, vaše telo sa môže ťažšie vysporiadať so spracovávaním cukru z raňajok. To môže mať za následok zníženie energie (teda úplný opak toho, prečo si človek dá ráno kávu). Otázkou je, či aj po tomto zistení chcete naďalej piť kávu v skorých ranných hodinách. Ak áno, odporúčame vám vypiť ju až po raňajkách.

 

Repkový proteín alebo sójový proteín – čo je lepšie? 

pitie proteínu zo šejkra

Ak sa snažíte dodržiavať stravu na rastlinnej báze, určite ste už skúsili výrobky zo sóje (alebo sóju samotnú). Sója je veľmi všestrannou potravinou – vyrába sa z nej mlieko, pridáva sa do burgerov alebo sa konzumuje so zeleninou. Existuje niečo lepšie, čo by ju mohlo nahradiť? Poďme sa pozrieť na výsledky novej štúdie.

Sója je veľmi dobrým zdrojom rastlinných bielkovín, pretože obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny. Takéto aminokyseliny sú základným stavebným prvkom bielkovín, ktoré si vaše telo nedokáže vytvoriť samo. Podľa nového výskumu má repka podobný profil aminokyselín ako sója – je teda tiež dobrým zdrojom bielkovín. Vedci taktiež zistili, že repka obsahuje fytochemikálie, ktoré podporujú zdravie. Môžu byť tvorené ako vedľajší produkt pri výrobe repkového oleja.

Výskum spočíval v sledovaní účinku repky a sóje na metabolizmus u 20 účastníkov. Žiadalo sa od nich, aby si viedli záznam o všetkých zjedených potravinách v predošlých dňoch. Počas troch nasledujúcich dní potom konzumovali konkrétne jedlo, ktoré buď neobsahovalo žiaden pridaný proteín, alebo obsahovalo sójový alebo repkový proteín.

Výsledky krvných testov preukázali, že repkový proteín mal veľmi podobný účinok ako sójový proteín. Okrem toho mal lepšiu inzulínovú odozvu. Blýska sa na časy, kedy repkový proteín nahradí sójový? Je skôr veľmi pravdepodobné, že sa bude pridávať skôr do slaných jedál, keďže má mierne horčičnú chuť. Asi to nie je ingrediencia, z ktorej by ste chceli lahodný proteínový kokteil alebo jogurt!

 

Čo si treba zapamätať

Radi pre vás zbierame užitočné nové informácie z oblasti fitness – či už sa jedná o stravu, tréning alebo iné záležitosti. Zameriavame sa preto na nové štúdie, o ktoré sa s vami radi podelíme. Tentokrát sme zistili zaujímavé novinky ohľadom kávy a repky. Čo si o týchto novinkách myslíte vy? Začnete piť kávu až po raňajkách? Chceli by ste vyskúšať repku ako zdroj bielkovín? Myslíte si, že má budúcnosť?

1. Smith, H. A., Hengist, A., Thomas, J., Walhin, J. P., Heath, P., Perkin, O., … & Betts, J. A. (2020). Glucose control upon waking is unaffected by hourly sleep fragmentation during the night, but is impaired by morning caffeinated coffee. British Journal of Nutrition, 1-20.
2. Volk, C., Brandsch, C., Schlegelmilch, U., Wensch-Dorendorf, M., Hirche, F., Simm, A., … & Schwerdtle, T. (2020). Postprandial Metabolic Response to Rapeseed Protein in Healthy Subjects. Nutrients, 12(8), 2270.

Naše články slúžia výhradne na informačné a vzdelávacie účely a nemali by sa považovať za lekársku pomoc. Ak máte obavy alebo pochybnosti ohľadom akýchkoľvek záležitostí, skôr než začnete užívať výživové doplnky, poraďte sa so zdravotníckym pracovníkom. Taktiež konzultujte akúkoľvek významnú zmenu v stravovaní.

Evangeline Howarth
Spisovateľka a redaktorka
Zobraziť profil Evangeline Howarth

Evangeline sa v súťažných športoch angažuje už od mladého veku. Ako kvalifikovaná RYA Dinghy inštruktorka  chápe dôležitosť správnej výživy na podporu pri extrémnych a vytrvalostných športoch, a to najmä vďaka jej skúsenostiam z Team GBR Squads a vedenia svojho prvého univerzitného tímu.

Vo svojom voľnom čase miluje beh, a to hlavne maratóny. Počas víkendov sa venuje vodným športom a horskej turistike. Jej bežný večer strávi HIIT tréningom alebo drepovaním. Potom si zvyčajne dopraje niečo pikantné a kopec zeleniny – mňam!

Viac informáciách o Evangeline sa dozviete na tomto odkaze.

myprotein