Skip to main content
Strava

Ako ovplyvní cheat meal vašu diétu? | Zaujímavé štúdie

Ako ovplyvní cheat meal vašu diétu? | Zaujímavé štúdie
Evangeline Howarth
Spisovateľka a redaktorka3 rokov Ago
Zobraziť profil Evangeline Howarth

Sme radi, že čítate naše články. Dozviete sa tu zaujímavé a praktické informácie z oblasti stravy a fitness. Je dobré, keď človek vie, ako funguje jeho telo. Prečítajte si aspoň niekoľko článkov na našom blogu a uvidíte, že sa naučíte niečo nové. Každý článok má pridanú hodnotu a obohatí vás o nové poznatky.

Tentokrát si povieme niečo o tom, ako sa vysporiada naše telo s tzv. „cheat meal“ – jedlom, ktoré nepasuje do diéty a väčšinou obsahuje množstvo kalórií.

 

Je v pohode dať si jednu maškrtu?

Každý z nás miluje ten pocit, keď si konečne môže dopriať niečo lahodné (niekto viac, niekto menej…). Niektorí ľudia sa však obávajú, že takýto „úlet“ môže ovplyvniť naše výsledky v posilňovni. Najnovšia štúdia ukazuje, že sa toľko nemusíte obávať.1 Dobrá správa, však?

V tejto štúdii sa dokazuje, že náš metabolizmus je schopný poradiť si s veľkým množstvom kalórií.

Výskum prebiehal tak, že skupina mladých mužov jedla pizzu. Najprv sa najedli tak, ako bežne jedia, no potom museli jesť znova. Úlohou bolo nasýtiť sa tak, aby už nezvládli ani jedno ďalšie sústo.

Vedci zistili, že účastníci boli schopní zjesť približne dvojnásobok bežnej porcie. Znamená to, že zjedli dvakrát viac kalórií než bežne. Krvné testy ukázali neočakávané výsledky. Ich hladiny živín zostali na normálnych hodnotách.

Hladina krvného cukru a lipidov (tuku) sa medzi jedlami zmenila len minimálne. Produkcia inzulínu sa zvýšila po väčšom jedle asi o 50%.

Znamená to, že prejedanie nemusí mať na metabolizmus príliš negatívny efekt, no hneď za tým nám výskumníci oznamujú aj ďalšiu správu. Upozorňujú nás, že časté prejedanie nesie so sebou vážne dôsledky.

Aj vy si užívate cheat day? Máte vo zvyku dať si každý deň niečo chutné, čo vám zlepší náladu? Pri konzumácii pochúťok je dôležitá vyváženosť. Snažte sa zistiť, čo vám vyhovuje najviac. Ak žijete zdravo, máte našu plnú podporu. Vedzte ale, že jedna pizza vám nič nespraví.

 

Môže príjem cukru ovplyvniť progres vo fitness?

Športový výkon

Táto štúdia je pre všetkých, ktorí milujú sladkosti. Všetci vieme, že konzumácia veľkého množstva cukru nie je zdravá. Nová štúdia však preukázala, že okrem vášho zdravia sa to môže prejaviť aj pri tréningu.2

V štúdii bolo preukázané, že vysoká hladina krvného cukru môže veľmi negatívne ovplyvniť aeróbnu kapacitu pri cvičení.

Štúdia sa konala na výskumných myšiach, ktoré boli rozdelené do dvoch skupín. Prvá skupina konzumovala jedlá s vysokým obsahom cukru a tuku. Strava u druhej skupiny bola upravená tak, aby metabolizmus u myší produkoval menšie množstvo inzulínu, čo viedlo k vyššej hladine krvného cukru.

Zistilo sa, že aj keď obe skupiny podstúpili namáhavú fyzickú aktivitu, ani jedna skupina nedokázala zlepšiť svoju aeróbnu kapacitu. Pri detailnejšom skúmaní svalov myší bolo preukázané, že sa neprispôsobujú na aeróbne cvičenie tak, ako by sa mali.

Výskumníci sa s výsledkom u myší neuspokojili. Urobili tak ďalšie testy na mladých ľuďoch. Výsledky sú však podobné. Zistilo sa, že vyššia hladina krvného cukru automaticky znamená nižšiu aeróbnu kapacitu pri cvičení.

Napriek takýmto výsledkom zaznamenali výskumníci pri cvičení aj ďalšie správy. Sú viac pozitívne. Pri cvičení stále platí, že ľudské telo páli tuk a má lepší metabolizmus glukózy. Znamená to, že cvičenie vám prináša výhody bez ohľadu na to, či máte hladinu cukru v krvi vyššiu alebo nižšiu.

Znova sa nám potvrdzuje to, čo aj pri iných štúdiách. Nie darmo sa hovorí, že svaly sa budujú nielen v posilňovni, ale aj v kuchyni. Čo myslíte, je to pravda?

 

Čo si treba zapamätať

Tieto dve štúdie nám pomáhajú lepšie pochopiť, ako funguje naše telo. Vieme, že ak si dáte pizzu alebo hamburger raz za čas, nič tým z hľadiska fitness nepokazíte. Pri cvičení je však lepšie udržiavať si nižšiu hladinu cukru v krvi.

1. Hengist, A., Edinburgh, R. M., Davies, R. G., Walhin, J. P., Buniam, J., James, L. J., … & Betts, J. A. (2020). Physiological responses to maximal eating in men. British Journal of Nutrition, 1-11.
2. MacDonald, T. L., Pattamaprapanont, P., Pathak, P., Fernandez, N., Freitas, E. C., Hafida, S., … & Lessard, S. J. (2020). Hyperglycaemia is associated with impaired muscle signaling and aerobic adaptation to exercise. Nature Metabolism, 1-16.

Naše články slúžia výhradne na informačné a vzdelávacie účely a nemali by sa považovať za lekársku pomoc. Ak máte obavy alebo pochybnosti ohľadom akýchkoľvek záležitostí, skôr, než začnete užívať výživové doplnky, poraďte sa so zdravotníckym pracovníkom. Taktiež konzultujte akúkoľvek významnú zmenu v stravovaní.

Evangeline Howarth
Spisovateľka a redaktorka
Zobraziť profil Evangeline Howarth

Evangeline sa v súťažných športoch angažuje už od mladého veku. Ako kvalifikovaná RYA Dinghy inštruktorka  chápe dôležitosť správnej výživy na podporu pri extrémnych a vytrvalostných športoch, a to najmä vďaka jej skúsenostiam z Team GBR Squads a vedenia svojho prvého univerzitného tímu.

Vo svojom voľnom čase miluje beh, a to hlavne maratóny. Počas víkendov sa venuje vodným športom a horskej turistike. Jej bežný večer strávi HIIT tréningom alebo drepovaním. Potom si zvyčajne dopraje niečo pikantné a kopec zeleniny – mňam!

Viac informáciách o Evangeline sa dozviete na tomto odkaze.

myprotein