Skip to main content
Strava

Čo Je To Metabolizmus | Ako Docieliť Jeho Flexibilitu

Čo Je To Metabolizmus | Ako Docieliť Jeho Flexibilitu
Nikolas Molnár
Spisovateľ a expert5 rokov Ago
Zobraziť profil Nikolas Molnár

Čo je metabolizmus?

Látková premena alebo metabolizmus (z gr. metabolismos – zmena) alebo nesprávne látková výmena je súbor všetkých biochemických zmien chemických zlúčenín v živých organizmoch a bunkách.

Zahŕňa biosyntézu komplexných organických molekúl (anabolizmus) a ich rozpad (katabolizmus). Metabolizmus je zvyčajne súborom sérií enzymatických krokov, ktoré sa nazývajú aj metabolické dráhy.

Niekedy sa rozlišuje tzv. celkový metabolizmus, ktorý zahŕňa všetky biochemické procesy v (zväčša ľudskom) organizme a tzv. bunkový metabolizmus, ktorý zahŕňa všetky chemické procesy v bunke. Všetky látky ktoré vznikajú a premieňajú sa v tomto procese označujeme ako metabolity.

Metabolizmus má súvislosť s diétami

Metabolizmus v živých organizmoch rozdeľujeme na primárny a sekundárny

Primárny metabolizmus zahŕňa základné chemické premeny, od ktorých priamo závisí život a rast organizmu. Tieto procesy sú viac-menej podobné vo všetkých živých organizmoch, alebo aspoň pre veľkú skupinu z nich. Patrí sem hlavne metabolizmus cukrovtukovaminokyselín a nukleových kyselín.

Sekundárny metabolizmus zahŕňa chemické procesy v jednotlivých skupinách organizmov, ktorými sa produkujú a odbúravajú špecifické, nebielkovinové chemické látky (tvz. sekundárne metabolity). Môžu to byť rôzne obranné látky, signálne molekuly (hormóny), pigmenty, stavebné molekuly, ktoré vytvárajú skelet pre organizmus a podobne.

Znamená hlad rýchly metabolizmus?

Hlad väčšinou znamená to, že bunky tela sú závisle na príjme sacharidov a nie, že metabolizmus pracuje ako hodinky. Človek sa naje a o 1-2 hodiny je zas hladný, čo je indikátor toho, že telo si pýta ďalšiu dávku cukru. Hlad neznamená rýchly metabolizmus, ktorý bude využívať tuk ako zdroj energie, ale naopak, hlad znamená, že telo rýchlo využíva cukor ako zdroj energie. Najhorší príklad je ten, keď má niekto rýchly cukrový metabolizmus, je stále hladný a telo je na cukre závislé, ale zároveň nevie využívať tuk ako zdroj energie.

Hlad neznamená rýchly metabolizmus

Čo znamená flexibilný metabolizmus?

Najlepšie je ho mať flexibilný. Nie ste stále nekontrolovateľne hladní, máte viac energie aj keď nemáte stále sacharidy v strave, nemáte problém spaľovať tuk, vaše telo berie efektívne energiu z tukov (počas oddychu a spánku) aj z cukrov (počas tréningu) a viete fungovať aj keď dlhšiu dobu nemáte jedlo (čiastočné hladovanie).

Nekontrolovateľný hlad

Ako docieliť aby bol flexibilný?

  • Raňajky majte bez sacharidov. Ak bývate často hladní, vyskúšajte jedávať len 3 jedlá denne. Odnaučíte tak telo od závislosti na pravidelnom prísune jedla. To, že pravidelné jedenie zrýchľuje metabolizmus je mýtus, ktorý je postavený na tom, že ľudia si myslia, že hlad je indikátor zrýchlenia trávenia.
  • Jedávajte dostatok zdravých tukov v doobedňajších hodinách.
  • Nebojte sa tukov ani sacharidov, len sacharidy obmedzte na 1-3 jedlá denne. Hlavne v poobedňajších hodinách, kedy telo reaguje na sacharidy lepšie a v čase po tréningu.
Nikolas Molnár
Spisovateľ a expert
Zobraziť profil Nikolas Molnár
Od detstva som bol vedený k športu. Počas základnej školy som sa venoval basketbalu a neskôr po zranení členku cvičeniu. Spočiatku to bolo len preto, aby som vyzeral lepšie a teda mal obdiv ľudí. Po pár rokoch som si uvedomil, že ma nebaví hnať sa za ,,kockami na bruchu“, ale oveľa viac ma naplňuje pomáhať ľuďom. Začal som prvým trénerským kurzom fitness trénera a pokračoval ďalej. Vedel som že byť úspešný tréner a výživový poradca si žiada viac ako jedno školenie, ktoré si človek spraví za jeden víkend. V tejto dobe mám viacero certifikátov aj zo zahraničia, ktoré mi pomohli byť o krok bližšie k môjmu cieľu. Momentálne som tretím vlastníkom certifikátu na Slovensku, školenia Precision Nutrition Level1, ktoré je pôvodom z Kanady. Do vzdelávania dávam veľa času a peňazí, len aby som vedel vždy poskytnúť najkvalitnejšie informácie a mal veľa spokojných klientov.
myprotein