Skip to main content
Strava

Je rastlinná strava budúcnosťou vo fitness priemysle?

Je rastlinná strava budúcnosťou vo fitness priemysle?
Evangeline Howarth
Spisovateľka a redaktorka3 rokov Ago
Zobraziť profil Evangeline Howarth

Tiež ste prvýkrát nechápali slovné spojenia ako „vegánsky burger“ alebo „rastlinné mäso“? Majú pestrú budúcnosť, alebo sa jedná o premyslený marketingový ťah? Majú zmysel pri udržiavaní celkového zdravia a tvorení lepších podmienok pre život zvierat? Aký majú dopad na naberanie a udržiavanie svalov?

Na všetky otázky sa pokúsime jednoducho odpovedať. Jedno je však isté – ľudia začínajú byť viac ohľaduplní na životné prostredie a rastlinná strava je rozumným riešením.

 

Spoločnosti vyrábajúce „rastlinné mäso“ sa nabaľujú

Existuje niekoľko rastlinných alternatív, ktoré chutia rovnako ako mäso. U niektorých je to dokonca veľmi ťažké rozoznať. Majú rovnakú chuť, textúru, vôňu i vzhľad.

Rastlinné náhrady k mäsu sú dnes dostupné v tých najrôznejších podobách – od steakov až po klobásy. Zdá sa, akoby každý týždeň vyšla nejaká novinka. Len si dobre pozrite regály supermarketov, kam chodíte bežne nakupovať. Z ničoho nič sa tu a tam objaví nový produkt, ktorý vyzerá ako mäso, chutí ako mäso, ale nie je mäso.

Akú budúcnosť môžu tieto firmy očakávať?

Očakáva sa, že do roku 2026 dosiahne tento trh hodnotu 6,5 miliardy dolárov.

Na prvý pohľad dobré, nie? Pri výrobe sa využívajú rôzne ingrediencie. Dôležitú úlohu tu zohráva fazuľa, quinoa, hrach a sójové bielkoviny. Vzniká tak bezmäsitý produkt, ktorý ale chutí veľmi podobne.

Vegetariáni si môžu urobiť lahodný burger bez pocitu viny. Pri rastlinných náhradách mäsa je však dôležité pozorovať všetky aspekty – napríklad chuť alebo vôňu.

 

Ako v skutočnosti chutia rastlinné alternatívy k mäsu?

Prvá vec, na ktorú pri pohľade na jedlo pomyslíme, je chuť. Ako bude tá vec na tanieri chutiť v našich ústach? Sú rastlinné alternatívy k mäsu dobré, alebo skôr pripomínajú „lahôdky“ zo školskej jedálne?

Viete, čo je hlavný dôvod, prečo mnoho ľudí ešte doteraz neskúsilo žiadnu rastlinnú alternatívu k mäsu? Je to práve obava zo zlej chuti. A teraz spoiler – v dotazníku od IFIC sa výskumníci pýtali ľudí, prečo obľubujú rastlinné alternatívy. Až 53% uchádzačov odpovedalo, že ich zaujala chuť. 35% uchádzačov odpovedalo, že im vyhovuje štruktúra podobná mäsu.

Vieme, že chute a preferencie sa u každého človeka odlišujú. Nemôžeme teda hovoriť za všetkých. Vieme však, že všeobecne ľuďom tieto vegánske náhrady mäsa veľmi chutia a sú s nimi spokojní. Ak ste sa doteraz nerozhodli, jednoducho ich vyskúšajte. Prinajhoršom sa k nim už nevrátite.

 

Sú dobrým zdrojom bielkovín?

Všetci chceme vedieť jednu dôležitú vec: uškodí rastlinná strava mojim ťažko vybudovaným svalom v posilňovni?

Jednou z obáv u ľudí v rámci konzumácie rastlinnej stravy je strata svalov a ich nekvalitná regenerácia. Každý z nás predsa vie, že pre poriadny objem a dobrú regeneráciu potrebujeme bielkoviny.

Napríklad spoločnosť Beyond Meat udáva, že obsah bielkovín v jednej porcii ich burgeru je viac než 20g (približne rovnako obsahuje aj porcia nášho srvátkového izolátu). Jedno je však isté – pravé mäso obsahuje kompletný proteínový profil. Znamená to, že sa v ňom nachádza všetkých deväť esenciálnych aminokyselín, ktoré ľudské telo potrebuje pre optimálny nárast svalovej hmoty.

Vegánska náhrada mäsa využíva ako zdroj bielkovín zvyčajne hrachový a sójový proteín. Ak sa jedná o sóju, môžete byť spokojní. V tom prípade obsahuje táto potravina taktiež všetkých deväť esenciálnych aminokyselín. Postará sa tak o nárast a regeneráciu vašich svalov.

Ak však využíva hrachový proteín (ako napríklad spoločnosť Beyond Meat), neobsahuje 2 z 9 esenciálnych aminokyselín, ktorými sú metionín a cysteín. Z tohto dôvodu budete musieť tieto dve aminokyseliny doplniť z iného zdroja potravy. Ideálnou voľbou je šalát, v ktorom je quinoa, orechy a semená.

Vždy si prečítajte, aké ingrediencie obsahuje daná potravina. Dozviete sa tak dôležité informácie o tom, z akého zdroja sa získavajú bielkoviny. Okrem iného na obale nájdete kalorickú hodnotu a obsah makroživín. Vidíme, že aj rastlinná strava môže konkurovať mäsitým pokrmom. Vyskúšajte aspoň niektorú z takýchto potravín a uvidíte, či vám bude chutiť. O svoje svaly sa nemusíte báť.

 

Sú tieto alternatívy lepšie pre vaše zdravie než mäso?

Vegánske alternatívy k mäsu si ľudia predstavujú výhradne ako potraviny na báze rastlín. Rastlinná strava sa často spája s výnimočným zdravím – je to skutočne tak?

Realitou je, že množstvo vegánskych náhrad k mäsu nie je vyrobených výhradne zo zeleniny. Ak je takéto „mäso“ vyrobené zo spracovanej sóje, určite v zložení nájdete aj ďalšie ingrediencie mimo zeleniny.

To môže byť práve najväčším problémom vegánskych alternatív k mäsu. Aký prínos majú pre zdravie, ak sú zo spracovaných ingrediencií? Niektoré dokonca obsahujú aj emulgátory a iné chemicky sprocesované zložky. Opäť opakujeme – vždy si prečítajte zloženie na obale.

V súčasnosti nevieme presne povedať, aký prínos pre zdravie majú rastlinné náhrady mäsa. Stačí dodržiavať staré pravidlo čítania etikety na zadnej strane obalu. Vždy sa tu dozviete, čo daná potravina obsahuje. Nezakladajte si len na jednej potravine. Snažte sa dodržiavať vyváženú stravu a nebojte sa experimentovať.

 

Majú zmysel z pohľadu ekológie?

Viete, ktoré činnosti najviac prispievajú k tvorbe CO2 na svete? Jednou z nich je aj spracovávanie mäsa. Ak začneme konzumovať menej mäsitých pokrmov, matičke prírode to len pomôže.

Spoločnosť Beyond Meat v spolupráci s University of Michigan vykonala v roku 2018 zaujímavú štúdiu. Zistilo sa, že pri výrobe ich produktov sa využíva až o 46% menej energie a až o 93% menej pôdy, než sa využíva pri bežnom spracovaní mäsa.1 Pri výrobe produktu Beyond Burger sa tvorí až o 90% menej skleníkových plynov. Vzhľadom k štúdii je náhrada mäsa skutočne pozitívom pre našu prírodu.

Je to silný argument do budúcnosti. Ak sa chceme posunúť k „zelenšej“ zemi, rastlinná strava je jednou z možností, ako urobiť prvý krok. Je to ekologická voľba pre ktoréhokoľvek človeka.

 

Čo si treba zapamätať

Rastlinná náhrada mäsa je z hľadiska ekológie dobrá voľba. Takáto strava má budúcnosť, a okrem toho prispieva k tvorbe a regenerácii svalovej hmoty. Z pohľadu zdravia ešte musíme počkať na ďalšie výskumy.

1. Heller, Martin C. and Gregory A. Keoleian. (2018) “Beyond Meat’s Beyond Burger Life Cycle Assessment: A detailed comparison between a plant-based and an animal-based protein source.” CSS Report, University of Michigan: Ann Arbor 1-38.

Naše články slúžia výhradne na informačné a vzdelávacie účely a nemali by sa považovať za lekársku pomoc. Ak máte obavy alebo pochybnosti ohľadom akýchkoľvek záležitostí, skôr, než začnete užívať výživové doplnky, poraďte sa so zdravotníckym pracovníkom. Taktiež konzultujte akúkoľvek významnú zmenu v stravovaní.

Evangeline Howarth
Spisovateľka a redaktorka
Zobraziť profil Evangeline Howarth

Evangeline sa v súťažných športoch angažuje už od mladého veku. Ako kvalifikovaná RYA Dinghy inštruktorka  chápe dôležitosť správnej výživy na podporu pri extrémnych a vytrvalostných športoch, a to najmä vďaka jej skúsenostiam z Team GBR Squads a vedenia svojho prvého univerzitného tímu.

Vo svojom voľnom čase miluje beh, a to hlavne maratóny. Počas víkendov sa venuje vodným športom a horskej turistike. Jej bežný večer strávi HIIT tréningom alebo drepovaním. Potom si zvyčajne dopraje niečo pikantné a kopec zeleniny – mňam!

Viac informáciách o Evangeline sa dozviete na tomto odkaze.

myprotein