Skip to main content
Strava

Ktoré potraviny môžete jesť počas ketogénnej diéty?

Ktoré potraviny môžete jesť počas ketogénnej diéty?
Claire Muszalski
Certifikovaná výživová poradkyňa4 rokov Ago
Zobraziť profil Claire Muszalski

Ak držíte krok s najnovšími trendmi v oblasti stravovania, určite vám neunikla informácia, že keto diéta teraz letí. Táto diéta však môže byť pre niekoho náročná a mätúca — čo v skutočnosti môžete jesť? Nerobte si starosti, všetko sme si pre vás pripravili. Pri dodržiavaní ketogénnej diéty je dôležité jesť potraviny z každej skupiny s najnižším obsahom sacharidov a ideálne s obsahom zdravých tukov. Nižšie sme si pre vás pripravili zoznam potravín, ktoré vám neprerušia stav ketózy.

 

Morské plody

morské plody

Morské plody a mäkkýše sú zdravé potraviny s vysokým obsahom bielkovín a nízkym obsahom sacharidov. Hodia sa skoro do každej diéty, a to aj vrátane keto diéty. Tuniak a losos sú plné zdravých omega-3 mastných kyselín. Lacnejšia alternatíva sú sardinky a sardely v oleji. Mušle obsahujú vysoké množstvo mastných kyselín. Odporúčame vám, aby ste morské plody jedli aspoň dvakrát týždenne.

Morské plody (100g) Tuky Bielkoviny Sacharidy
Losos 8g 22g 0g
Sardinky 18g 22g 0g
Konzervovaný tuniak 31g 5g 0g
Konzervované sardely 16g 35g 0g
Mušle 20g 2g 4g

 

Zelenina s nízkym obsahom sacharidov

zelenina vhodná do keto diéty

Zelenina má vysoký obsah vlákniny a nízky obsah sacharidov. Je to najlepšia voľba do ketogénnej diéty. Pozor, niektoré druhy zeleniny môžu obsahovať vyššie množstvo sacharidov, takže vám odporúčame, aby ste volili skôr hlúbovú zeleninu (brokolica, kapusta, karfiol, ružičkový kel). Vhodným druhom zeleniny je aj tá s vysokým obsahom vody (zeler, paradajky, paprika). Cibuľa a cesnak sú taktiež dobrou voľbou, keďže obsahujú malé množstvo sacharidov a jedlu dodajú výnimočnú chuť.

Zelenina (100g) Tuky Bielkoviny Sacharidy
Brokolica 0g 3g 7g
Kapusta 0g 1g 6g
Karfiol 1g 3g 4g
Ružičkový kel 1g 3g 4g
Paprika 0g 1g 9g

 

Plnotučné mliečne výrobky

mliečne výrobky

Mlieko má prirodzene vysoký obsah sacharidov vďaka laktóze (mliečnemu cukru). Ak plánujete zaradiť aj mliečne výrobky, odporúčame vám nasledujúce zdroje:

  • Syr: Tvrdé druhy (napríklad čedar) majú zvyčajne nižší obsah sacharidov než kozí syr alebo feta.
  • Smotana je dobrou voľbou do kávy.
  • Maslo môžete konzumovať v menšom množstve (pozor, má vysoký obsah nasýtených tukov)
  • Olivový olej alebo kokosový olej sú ideálnou alternatívou k maslu
  • Plnotučný, neochutený smotanový syr, jogurt, tvaroh, cottage cheese: Jogurt a tvaroh odporúčame využívať skôr ako ochucovadlá v menšom množstve, keďže obsahujú vyššie množstvo sacharidov.
Mliečne výrobky (100g) Tuky Bielkoviny Sacharidy
Čedar 33g 25g 1g
Maslo 81g 1g 1g
Olivový olej 100g 0g 0g
Kokosový olej 100g 0g 0g
Tvaroh / cottage cheese 4g 11g 3g

 

Živočíšne zdroje bielkovín

živočíšne zdroje bielkovín

Všetky druhy mäsa a hydiny majú nízky obsah sacharidov, ale ich obsah tuku je odlišný. Hoci predstava, že by ste mohli konzumovať obrovské množstvo slaniny, znie skvele, budeme vás musieť sklamať. Nie je to najzdravšia možnosť, ako dodržiavať keto diétu. Pokúste sa vybrať ekologické výrobky z hovädzieho mäsa z voľného výbehu a minimálne spracované výrobky z bravčového mäsa (aby ste zachovali obmedzený príjem sodíka). Morčacie mäso má viac tuku než kuracie mäso. Vajcia sú vhodnou voľbou na raňajky. Poskytnú vám dostatočné množstvo bielkovín.

 

Živočíšne zdroje bielkovín (100g) Tuky Bielkoviny Sacharidy
Kuracie mäso 2g 24g 0g
Mleté hovädzie mäso 10g 20g 1g
Bravčové karé 5g 29g 0g
Morčacie mäso 1g 16g 3g
Vajcia 12g 11g 1g

 

Vegánske zdroje potravín

vegánske zdroje bielkovín do keto diéty

Nebojte sa, vaše bielkoviny nemusia pochádzať výhradne zo živočíšnych zdrojov potravín. Ak ste vegetarián alebo vegán a plánujete dodržiavať ketogénnu diétu, budete to mať náročnejšie. Nie je to však nemožné. Odporúčame vám, aby ste dobre sledovali vaše hodnoty makroživín počas dňa. Musíte si však uvedomiť, že bežné rastlinné zdroje bielkovín ako fazuľa a strukoviny obsahujú aj sacharidy, preto sa im budete musieť vyhýbať. Dobrou voľbou sú naopak orechy, semená a sójové výrobky.

Vegánske zdroje bielkovín (100g) Tuky Bielkoviny Sacharidy
Tofu 7g 13g 1g
Vlašské orechy 65g 15g 14g
Arašidové maslo 53g 24g 10g
Chia semienka 29g 22g 3g
Para orechy 66g 14g 4g

 

Pochúťky

Orechy a semená sú plné zdravých tukov a majú nízky obsah sacharidov. Dávajte si však pozor na ochutené alternatívy, ktoré často obsahujú vysoký podiel soli. Avokádo a guacamole sú perfektným snackom, ktorý sa hodí v kombinácii so zeleninou. Olivy a humus sú ďalšou dobrou voľbou. Snažte sa ich vždy kombinovať s jedlami s nízkym obsahom sacharidov z iných skupín, ako napríklad mäso a syr. Sušienky neprichádzajú do úvahy.

Pochúťky (100g) Tuky Bielkoviny Sacharidy
Humus 25g 7g 11g
Avokádo 15g 2g 9g
Olivy 22g 1g 1g
Nátierkový syr 22g 6g 4g
Šunka 3g 22g 2g

 

Čo si treba zapamätať

Existuje množstvo zdravých potravín vo všetkých skupinách. Do ketogénnej diéty sa snažte zaradiť tie, ktoré majú nižší obsah sacharidov a zdravšie tuky (preferujte rastlinné namiesto živočíšnych tukov). Dbajte na to, aby ste počas dňa prijímali dostatočné množstvo bielkovín. Zároveň vám odporúčame, aby ste si dobre zaznamenávali prijaté makroživiny a mali tak prehľad o tom, čo počas dňa zjete. Pomôže vám to zachovať stav ketózy.

Naše články slúžia výhradne na informačné a vzdelávacie účely a nemali by sa považovať za lekársku pomoc. Ak máte obavy alebo pochybnosti ohľadom akýchkoľvek záležitostí, skôr, než začnete užívať výživové doplnky, poraďte sa so zdravotníckym pracovníkom. Taktiež konzultujte akúkoľvek významnú zmenu v stravovaní.

Claire Muszalski
Certifikovaná výživová poradkyňa
Zobraziť profil Claire Muszalski

Claire je certifikovanou výživovou poradkyňou v Academy of Nutrition and Dietetics. Je tiež trénerkou v International Consortium for Health and Wellness Coaching. Má vyštudovaný bakalársky titul v odbore biológie a magisterský titul v klinickej dietetike a výživy na Pittsburskej univerzite.

Claire miluje hovoriť a písať o jedle a fitness. Rada využíva svoje skúsenosti na to, aby mohla čo najlepšie pomôcť ostatným pri dosahovaní ich fitness cieľov.

Claire je tiež certifikovanou inštruktorkou spinningu a rada sa venuje behaniu a joge. Keď sa jej príliš nechce trénovať, povzbudzuje športové tímy svojho rodného mesta v Pittsburghu, alebo varí pre svoju rodinu v pohodlí domova.

Viac o Claire sa dočítate na tomto odkaze.

myprotein