Skip to main content
Strava

Môže keto diéta pomôcť zvýšiť výkon v posilňovni? | Zaujímavé štúdie

Môže keto diéta pomôcť zvýšiť výkon v posilňovni? | Zaujímavé štúdie
Evangeline Howarth
Spisovateľka a redaktorka3 rokov Ago
Zobraziť profil Evangeline Howarth

Vieme, že vyhľadávať najnovšie výskumy môže zabrať veľa času. Preto sme tu my – stačí si niekoľkokrát týždenne pozrieť náš blog a dozviete sa všetko dôležité.

Tentokrát sa pozrieme na to, či sú pre bežcov lepšie sacharidy alebo bielkoviny. Taktiež si povieme niečo o keto diéte. Je vhodná pri silových športoch? Poďme sa na to pozrieť detailne.

bežkyňa

 

Čo je lepšie pre bežcov: bielkoviny alebo sacharidy?

Ak pravidelne beháte, určite vás zaujíma, čo je najlepším palivom pre vaše telo. Ako dosiahnuť lepšiu prevenciu proti zraneniam a zlepšiť svoju výkonnosť? Bežci na dlhú trať majú vo zvyku užívať sacharidové doplnky pred alebo počas behu, no zohrávajú tu nejakú úlohu aj bielkoviny?

V nedávnej štúdii sa vedci zaoberali dopadom užívania bielkovín pred behom a po behu na mitochondriálne bielkoviny a výkonnosť. Zisťovali, či existuje medzi týmito faktormi nejaké prepojenie.

V rámci výskumu sledovali 24 trénovaných bežcov, pričom náhodná polovica z nich užívala bielkoviny pred a po športovom výkone. Následne ich priradili do dvojice s iným bežcom na základe pohlavia, veku, hodnoty VO2 max, tréningu a celkového fyzického stavu. Druhý bežec z dvojice užíval samotné sacharidy bez bielkovín.

Vo výsledku sa ukázalo, že užívanie bielkovín pred športovým výkonom a užívanie kombinácie bielkovín a sacharidov po tomto športovom výkone v období šiestich týždňov spôsobilo špecifické adaptácie mitochondriálnych bielkovín v porovnaní s užívaním samotného sacharidového nápoja.

V rámci hodnoty VO2 max neboli u bežcov zistené žiadne výrazné zlepšenia. Zlepšenia neboli zistené ani pri behu na čas na trati o dĺžke 6km. Znamená to, že zatiaľ nemôžeme spájať tieto adaptácie s vyšším výkonom. Bolo by však zaujímavé sledovať prepojenie medzi touto mitochondriálnou adaptáciou a ďalšími ukazovateľmi výkonnosti ako sila a výbušnosť.

 

Môže keto diéta pomôcť zvýšiť výkon v posilňovni?

Myslíte si, že diéta s extrémnym znížením príjmu niektorej z makroživín vám môže pomôcť dosiahnuť najlepší výkon a celkové zdravie? Niektorí výkonnostní športovci sa rozhodli posunúť svoju výkonnosť na vyšší level a dali priestor keto diéte, no je to skutočne tá správna voľba?

Výskumníci sa rozhodli, že sa na to pozrú „z bližšia“. Zaoberali sa niekoľkými štúdiami výkonnosti atlétov dodržiavajúcich keto diétu. Väčšina z nich pracovala s údajmi ako hodnota VO2 max, čas do vyčerpania, čas pretekov, individuálne hodnotenie vnímanej námahy a maximálny výkon.

Ukázalo sa, že výsledky štúdií boli zmiešané. Znamená to, že v súčasnosti nemôžme jasne tvrdiť, že dodržiavanie keto diéty pozitívne ovplyvňuje športový výkon. Výskumníci dospeli k záveru, že pre lepšie pochopenie vplyvu keto diéty na vytrvalostné cvičenie sú potrebné ďalšie štúdie.

Myslíte si, že low-carb diéta môže byť tou správnou voľbou? Vyskúšali ste už niekedy keto diétu alebo inú diétu, ktorá minimalizuje príjem jednej z makroživín?

 

Čo si treba zapamätať

Tieto štúdie potvrdzujú základné pravidlo: priamy vplyv na športový výkon má to, čo zjeme (a koľko toho zjeme). Správna strava a kvalitný tréning vám pomôžu dosiahnuť vysnívané výsledky, či už ide o rekordný výkon alebo telesnú kompozíciu.

1. Hansen, M., Oxfeldt, M., Larsen, A. E., Thomsen, L. S., Torben, R. L., Christensen, B., … & Madsen, K. (2020). Supplement with whey protein hydrolysate in contrast to carbohydrate supports mitochondrial adaptations in trained runners.
2. Bailey, C. P., & Hennessy, E. (2020). A review of the ketogenic diet for endurance athletes: performance enhancer or placebo effect?. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 17(1), 1-11.

Naše články slúžia výhradne na informačné a vzdelávacie účely a nemali by sa považovať za lekársku pomoc. Ak máte obavy alebo pochybnosti ohľadom akýchkoľvek záležitostí, skôr než začnete užívať výživové doplnky, poraďte sa so zdravotníckym pracovníkom. Taktiež konzultujte akúkoľvek významnú zmenu v stravovaní.

Evangeline Howarth
Spisovateľka a redaktorka
Zobraziť profil Evangeline Howarth

Evangeline sa v súťažných športoch angažuje už od mladého veku. Ako kvalifikovaná RYA Dinghy inštruktorka  chápe dôležitosť správnej výživy na podporu pri extrémnych a vytrvalostných športoch, a to najmä vďaka jej skúsenostiam z Team GBR Squads a vedenia svojho prvého univerzitného tímu.

Vo svojom voľnom čase miluje beh, a to hlavne maratóny. Počas víkendov sa venuje vodným športom a horskej turistike. Jej bežný večer strávi HIIT tréningom alebo drepovaním. Potom si zvyčajne dopraje niečo pikantné a kopec zeleniny – mňam!

Viac informáciách o Evangeline sa dozviete na tomto odkaze.

myprotein