Skip to main content
Strava

Výskumy hovoria o prepojení kávy s chudnutím a mastných jedál so sústredenosťou | Zaujímavé štúdie

Výskumy hovoria o prepojení kávy s chudnutím a mastných jedál so sústredenosťou | Zaujímavé štúdie
Evangeline Howarth
Spisovateľka a redaktorka3 rokov Ago
Zobraziť profil Evangeline Howarth

Chceme vám maximálne pomôcť v dosahovaní vášho najlepšieho výkonu. Sústredíme sa preto na písanie článkov, ktoré vás obohatia o zaujímavé a využiteľné vedomosti. Prinášame vám štúdie, ktoré sú zamerané na získavanie najnovších poznatkov z oblasti stravovania sa a tréningu. Čítajte náš blog a dozviete sa, čo je nové vo fitness priemysle.

Teraz si povieme viac detailov o tom, či je nejakým spôsobom káva prepojená s hladinou telesného tuku. Môže vám pitie kávy pomôcť schudnúť? Zároveň máme zaujímavú štúdiu, ktorá hovorí o prepojení konzumácie mastných jedál a sústredenosti.

 

Môže pitie kávy podporovať chudnutie?

káva a kofeín

Vieme, že káva nám pri cvičení poskytuje množstvo benefitov. Je dobrým predtréningovým stimulantom a pomôže nám ľahšie zvládnuť náročný pracovný deň. Často sa diskutuje o tom, či pomáha pri diéte. Táto štúdia vám pomôže nájsť odpoveď.

Bol vykonaný prieskum National Health and Nutrition Examination Survey spoločnosťou Centre for Disease Control (CDC) v USA, kde sa zistil nasledovný výsledok: ženy, ktoré pijú 2-3 šálky kávy denne, majú nižšiu hladinu telesného tuku než ženy, ktoré pijú menej kávy.1

Výsledky ukazujú, že hladina telesného tuku u žien vo veku 22-44 rokov je nižšia až o 3,4% v porovnaní s tými, ktoré pijú menej než 2-3 šálky kávy denne. U žien vo veku 45-69 bolo toto percento dokonca vyššie. Jedná sa až o 4,1% menej telesného tuku.

Nebojte sa, nie všetci musia vypiť 2-3 šálky kávy denne. Štúdia preukázala, že na obsahu kofeínu až tak nezáleží. Rovnaké výsledky boli dosiahnuté aj pitím bezkofeínovej kávy.

Muži sa vo výsledkoch štúdie odlišovali menej. Výskumu sa zúčastnili aj muži vo veku od 22 do 44 rokov. Tí, ktorí nepili kávu, mali len o 1,4% vyššiu hladinu telesného tuku než tí, ktorí pili 2-3 šálky kávy denne.

Vedci predpokladajú, že nižšia úroveň telesného tuku je spôsobená bioaktívnymi látkami v káve, ktoré môžu ovplyvniť hmotnosť.

Pamätajte, že aj keď výsledky vyzerajú sľubne, nemôžeme hneď tvoriť závery. Stále nie je potvrdená kauzalita medzi pitím kávy a nižšou hladinou tuku v tele. Úbytok telesného tuku môže byť napríklad spôsobený aj vyššou mierou aktivity u tých, ktorí pijú kávu častejšie.

Výsledky sú však v oboch prípadoch zaujímavé. Ak ste doteraz nepili kávu, možno je načase začať.

 

Mastné jedlá a sústredenosť

mastné jedlá

Náš život sa za posledné obdobie výrazne zmenil. Vo svete nastala situácia, kedy musia byť ľudia viac doma. To so sebou prináša situácie, kedy má človek tendenciu zahryznúť si sem-tam niečo dobrého. Práca z domu a menej stretávania sa s ľuďmi môžu spôsobiť rôzne výkyvy nálad a chutí. Je to normálne. Naskytá sa však otázka – môžu mastné jedlá ovplyvniť našu sústredenosť?

Podľa najnovšej štúdie môže konzumácia mastného jedla ovplyvniť to, ako dobre sa dokážete sústrediť na danú aktivitu. Výskum bol robený na 51 ženách, ktoré zjedli jedlo s vysokým obsahom nasýtených mastných kyselín. Následne museli zjesť rovnaké jedlo, ktoré však malo vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín.

Výsledky ukazujú, že človek sa dokáže lepšie sústrediť po jedle s nenasýtenými mastnými kyselinami než po jedle s nasýtenými mastnými kyselinami. Vedci boli prekvapení, ako zásadne môže jedno jedlo ovplyvniť úroveň pozornosti a sústredenosti u žien.

Je dôležité brať v úvahu, že obe jedlá mali vysoký obsah tukov, no s odlišným zložením. Bolo by zaujímavé vidieť výsledok z pozorovania rozdielov pri konzumácii mastného jedla a jedla s nízkym obsahom tukov.

Vieme, že po zjedení veľkého a mastného jedla sa cítime veľmi unavení — teraz to začína dávať zmysel. Nezabudnite, že tuky v strave sú mimoriadne dôležité a sú súčasťou esenciálnych makroživín. Vyradenie ich konzumácie nie je správnym riešením.

Ak sa vám niekedy ťažko sústredí na prácu, pozrite sa, ako vyzerajú vaše raňajky. Môžete ich obmeniť za verziu s nižším obsahom tukov.

 

Čo si treba zapamätať

Ako sme už spomínali, nemusíte hneď panikáriť a začať piť 5 šálok kávy denne v snahe maximalizovať svoje úsilie pri redukcií hmotnosti. Ak však kávu nepijete vôbec, možno by ste nad tým mali porozmýšľať.

Taktiež nie je potrebné pred každým dôležitým dňom sa najesť do úplne kraja mastnými jedlami v snahe stať sa absolútne vnímavým. Na absolútne potvrdenie výrok z štúdií je vždy potrebné vykonať ich viac.

Čítajte nás ďalej a dozviete sa viac zaujímavých vecí.

1. Cao, C., Liu, Q., Abufaraj, M., Han, Y., Xu, T.,Waldhoer, T., … & Smith, L. (2020). Regular Coffee Consumption Is Associated with Lower Regional Adiposity Measured by DXA among US Women. The Journal of Nutrition.
2. Madison,A., Belury,  M., Andridge, R., Shrout, M., Renna, M., Malarkey, W., Bailey,  M., Kiecolt-Glaser, J. (2020) Afternoon distraction: a high-saturated-fat meal and endotoxemia impact postmeal attention in a randomized crossover trial.The American Journal of Clinical Nutrition.

Naše články slúžia výhradne na informačné a vzdelávacie účely a nemali by sa považovať za lekársku pomoc. Ak máte obavy alebo pochybnosti ohľadom akýchkoľvek záležitostí, skôr, než začnete užívať výživové doplnky, poraďte sa so zdravotníckym pracovníkom. Taktiež konzultujte akúkoľvek významnú zmenu v stravovaní.

Evangeline Howarth
Spisovateľka a redaktorka
Zobraziť profil Evangeline Howarth

Evangeline sa v súťažných športoch angažuje už od mladého veku. Ako kvalifikovaná RYA Dinghy inštruktorka  chápe dôležitosť správnej výživy na podporu pri extrémnych a vytrvalostných športoch, a to najmä vďaka jej skúsenostiam z Team GBR Squads a vedenia svojho prvého univerzitného tímu.

Vo svojom voľnom čase miluje beh, a to hlavne maratóny. Počas víkendov sa venuje vodným športom a horskej turistike. Jej bežný večer strávi HIIT tréningom alebo drepovaním. Potom si zvyčajne dopraje niečo pikantné a kopec zeleniny – mňam!

Viac informáciách o Evangeline sa dozviete na tomto odkaze.

myprotein