Skip to main content
Strava

Udržujte Svoju Myseľ Zdravú

Udržujte Svoju Myseľ Zdravú
Evangeline Howarth
Spisovateľka a redaktorka4 rokov Ago
Zobraziť profil Evangeline Howarth

Stačí, že cvičíte a už ste na dobrej ceste. Vaša myseľ z roho profituje rovnako ako vaše telo: zvýšenou mozgovou aktivitou, lepším spánkom a lepšou náladou. Takže ak cvičíte z domu, nie ste na tom vôbec zle.

Musíme však poznamenať, že aj mimo posilňovne existujú spôsoby, ako sa dá trénovať myseľ. Mozog funguje rovnako ako sval — potrebuje stimuláciu a jeho časti sa môžu používaním meniť alebo rásť. Vaše zvyky a denné aktivity tvoria jeho tvar, no bez ohľadu na to, aký tvrdý tréning mu dávate, nemusíte sa obávať svalovice.

Ponúkame vám dva spôsoby, ako trénovať vašu myseľ, aby sa ste sa cítili lepšie, pretože ak už sa staráme o svoje telo, tak sa starajme o celé!

 

Meditácia

meditácia - zdravá myseľ

Mnoho ľudí si môže myslieť, že meditácia je hlúposť, alebo príliš nedôverujú jej výhodám, no to je normálne. Môže trvať dlho, kým to človek robí správne, no v skutočnosti ide len o dýchanie, zastavenie a sústredenosť. Je to o tom, že človek sedí sám s prázdnotou v hlave niekoľko minút.

To je však ťažké.

Je to náročné ako drepy alebo mŕtve ťahy. Je to ako celotelové cvičenie, no v mozgu. Váš mozog to postaví pred psychickú záťaž, pretože tá pomyslená opička v hlave chce neustále tancovať. Vaša pozornosť bude možno narušovaná, no musíte sa usilovať sedieť a nič nerobiť. Absolútne v pokoji. Samozrejme, môžete prestať — to je v poriadku, pretože časť procesu je aj učiť sa byť psychicky v poriadku.

Výhodu však pocítite. Príde zlepšená nálada, pocity uspokojenia a príjemný pocit uvoľnenia.

Prečítajte si viac o meditácii a skúste ju robiť každý deň, trikrát týždenne alebo raz týždenne, s rôznymi frekvenciami, s rôznou intenzitou. Je to ako preprogramovanie mozgu. Závisí od toho, aké máte hodnoty, čo na vás funguje, no najdôležitejšou vecou je konzistentnosť. Skúste tomu dať šancu.

 

Zapisujte si svoje myšlienky a robte si poznámky

diár - poznámky

Toto je asi tá najjednoduchšia, no najúčinnejšia vec, ktorú môžete urobiť. Ak ju budete vykonávať pravidelne, môže vás to naučiť premýšľať inak.

Vaše myšlienky môžu spôsobiť, že sa budete cítiť zle. ‘Všetko je zlé, v ničom sa mi nedarí, som slabý.’

Nemusí to tak byť. Dr. David Burns, autor knihy Feeling Good Handbook, to hovorí jednoducho. Môžete zmeniť svoje myšlienky, ktoré vám následne pomôžu zmeniť vašu náladu. Myšlienky vám teda môžu pomôcť zmeniť to, ako sa cítite.

Hovorí, že veľa našich myšlienok je skreslených a nie je založených na skutočnosti. Môžeme si napríklad myslieť, že tréner v posilňovni nás nemá rád, alebo že nás každý posudzuje podľa toho, že nie sme schopní zdvihnúť ani činku zo stojanu. V skutočnosti sa nikto do vás nestará. Často skĺzame do zvyku, že sa snažíme čítať mysle druhých a naplniť ich svojimi myšlienkami, ktoré nie sú pravdivé.

Čo teda môžete urobiť?

Zapisujte si myšlienky. Nazývajte to ako skreslenie myšlienok. Napíšte konkrétnu myšlienku a zároveň odpoveď, ktorá je pravdou. Samozrejme, že nie je pravda, že vás tréner nemá rád, veď vás ani nepozná.

Po čase, keď sa naučíte zapisovať si svoje myšlienky, váš mozog to začne robiť sám. Vycvičíte ho natoľko, aby ste sa cítili lepšie.

Môže sa zdať divné zapisovať si niečo, na čo počas dňa myslíte. Opäť však pripomíname, aby ste o tom premýšľali ako o cvičení. Je to jednoduchý, ale účinný spôsob, ktorý vám pomôže cítiť sa lepšie.

 

Čo si treba zapamätať

Obe tieto cvičenia sú účinným tréningom mozgu, ktorý môžete vykonávať pravidelne. Pomôže vám namotivovať sa a začať premýšľať viac pozitívne. Je ľahké začať premýšľať negatívne, no pamätajte na to, že ako dokážete trénovať svoje telo, tak dokážete trénovať aj svoj mozog. Začnite už dnes a pomôžte sami sebe v tom, aby ste si zlepšili celkové psychické zdravie.

Naše články slúžia výhradne na informačné a vzdelávacie účely a nemali by sa považovať za lekársku pomoc. Ak máte obavy alebo pochybnosti ohľadom akýchkoľvek záležitostí, skôr, než začnete užívať výživové doplnky, poraďte sa so zdravotníckym pracovníkom. Taktiež konzultujte akúkoľvek významnú zmenu v stravovaní.

Evangeline Howarth
Spisovateľka a redaktorka
Zobraziť profil Evangeline Howarth

Evangeline sa v súťažných športoch angažuje už od mladého veku. Ako kvalifikovaná RYA Dinghy inštruktorka  chápe dôležitosť správnej výživy na podporu pri extrémnych a vytrvalostných športoch, a to najmä vďaka jej skúsenostiam z Team GBR Squads a vedenia svojho prvého univerzitného tímu.

Vo svojom voľnom čase miluje beh, a to hlavne maratóny. Počas víkendov sa venuje vodným športom a horskej turistike. Jej bežný večer strávi HIIT tréningom alebo drepovaním. Potom si zvyčajne dopraje niečo pikantné a kopec zeleniny – mňam!

Viac informáciách o Evangeline sa dozviete na tomto odkaze.

myprotein