Skip to main content
Strava

Vitamín C | Čo to vôbec je a aké má účinky? Aké sú symptómy deficitu? V ktorých potravinách ho nájdeme?

Vitamín C | Čo to vôbec je a aké má účinky? Aké sú symptómy deficitu? V ktorých potravinách ho nájdeme?
Claire Muszalski
Certifikovaná výživová poradkyňa4 rokov Ago
Zobraziť profil Claire Muszalski

Ak ste nedávno prechladli, pravdepodobne vám niekto povedal, aby ste prijímali dostatok vitamínu C. Tento vitamín je všeobecne známy svojím vplyvom na zdravie imunitného systému, ale prináša so sebou oveľa viac než len to. Nakúpte si zopár pomarančov a prečítajte si nižšie uvedené potenciálne výhody.

 

V tomto článku nájdete:

·        Čo je vitamín C?

·        Symptómy nedostatku

·        Zdravotné výhody

·        Vedľajšie účinky

·        Potravinové zdroje

·        Doplnky výživy s obsahom vitamínu C

pomaranče

Čo je vitamín C?

Vitamín C, tiež známy ako kyselina askorbová, je vo vode rozpustný vitamín, ktorý poskytuje množstvo zdravotných výhod. Naše telo si ho nedokáže samo vyprodukovať, takže musí byť prijímaný prostredníctvom stravy každý deň.

Väčšina ľudí pozná vitamín C ako posilňovač imunitného systému, no v skutočnosti sa zúčastňuje aj na mnohých ďalších procesoch v tele. Pomáha pri produkcii kolagénu pre udržanie zdravia spojivových tkanív a pri hojení rán. Taktiež zvyšuje absorpciu železa z rastlinných zdrojov, čo je veľmi dôležité u vegánov a vegetariánov. Jeden prebiehajúci výskum zisťuje jeho úlohu v boji proti starnutiu a pri prevencii chorôb.1 Okrem toho sa podieľa na metabolizme bielkovín, vďaka čomu nachádza širšie uplatnenie u športovcov.

 

Nedostatok vitamínu C

Dlhodobý nedostatočný príjem vitamínu C spôsobuje skorbut, ktorý niektorí ľudia poznajú aj ako ochorenie námorníkov, ktorí žili dlhodobo na mori bez čerstvého ovocia (a ďalších zdrojov potravy). Nedostatok vitamínu C môže mať niekoľko príznakov:

  1. Dlhodobo nedostatočný príjem vitamínu C znamená nesprávnu tvorbu kolagénu. Môže to spôsobiť rozpad tkanív v ľudskom tele.
  2. Prvé príznaky nedostatku vitamínu C sú zvyčajne:
  • Únava a slabosť
  • Ľahké modriny a zlé hojenie rán
  • Červeno-modré škvrny / modriny na pokožke1
  1. Dlhodobý nedostatok môže viesť k depresiám, vypadávaniu zubov, zvýšenému krvácaniu a kostným chorobám (u detí). Aj keď je dlhodobý nedostatok v rozvinutých krajinách veľmi zriedkavý, v extrémnych prípadoch môže viesť k úmrtiu osoby.

 

Výhody spojené s vitamínom C

Vitamín C so sebou prináša celý rad výhod a funkcií, ktoré udržiavajú vaše telo zdravé. Tu je niekoľko z nich:

1. Znižuje závažnosť bežného nachladnutia

Aj keď je to všeobecne akceptované, výsledky výskumu priameho dopadu vitamínu C pri nachladnutí sú zmiešané. Zdá sa však, že skracuje trvanie prechladnutia a zmierňuje príznaky, ktoré by inak mohli byť závažnejšie.1 U starších ľudí, fajčiarov, ľudí so zvýšenou hladinou stresu (aj výkonnostných športovcov) a ľudí žijúcich v drsnom prostredí, existujú dôkazy, že vitamín C znižuje dopady nachladnutia.1

2. Silný antioxidant

Vitamín C sa už roky využíva pri liečbe mnohých problémov súvisiacich s pokožkou kvôli svojej schopnosti bojovať proti voľným radikálom ako antioxidant.1 Z tohto dôvodu sa bežne pridáva do mnohých krémov na tvár a masky, ktoré tvrdia, že rozžiaria vašu pokožku. Taktiež sa pridáva do prípravkov proti vráskam, pretože sa predpokladá, že zvyšuje pružnosť pokožky.

Vysoký príjem vitamínu C je spojený s nižším rizikom tvorby katarakty v procese starnutia, ako aj so slepotou súvisiacou s pribúdajúcim vekom.1 Vitamín C sa však zvyčajne testuje spolu s ďalšími antioxidantmi, čo v súčasnosti sťažuje preukázanie priameho vzťahu.

3. Pomáha hojiť rany

Keďže vitamín C zohráva dôležitú úlohu pri produkcii kolagénu, môže byť veľmi užitočný pri hojení rán a rôznych typov zranenia — od malého porezania až po zlomené kosti.1

 

Možné vedľajšie účinky vitamínu C

Aj keď má vitamín C nízku hladinu toxicity, pri vysokých príjmoch môže spôsobiť nejaké vedľajšie účinky, akými sú napríklad zažívacie ťažkosti. Vysoký príjem môže súvisieť so zvýšenou tvorbou obličkových kameňov u predisponovaných ľudí. Taktiež môže pôsobiť na iné vitamíny a minerály. Prípustná horná hranica príjmu (množstvo, ktoré je možné konzumovať denne bez negatívnych účinkov) je 2000mg — veľmi vysoké množstvo, ktoré by bolo možné prijať len prostredníctvom doplnkov výživy.1

 

Potravinové zdroje

Existuje veľa prirodzených zdrojov vitamínu C, najmä ovocie a zelenina, ktoré vám pomôžu zvýšiť váš denný príjem.

Priemerná odporúčaná denná dávka pre dospelých je 75mg u žien a 90mg u mužov. Prekvapujúci je fakt, že niektoré druhy zeleniny sú na zozname obsahu vitamínu C vyššie než niektoré druhy ovocia. Niektoré z mnohých potravín vám uvádzame nižšie:

  • Červená paprika – 95mg na porciu
  • Pomarančová šťava – 93mg na porciu
  • Kiwi – 64mg na porciu
  • Brokolica – 51mg na porciu
  • Jahody – 49mg na porciu
  • Paradajková šťava – 33mg na porciu
  • Karfiol – 26mg na porciu1

 

Doplnky s obsahom vitamínu C

Vitamín C môžete konzumovať aj vo forme doplnkov výživy. Pre mnohých to je oveľa pohodlnejší spôsob konzumácie, pretože môže byť náročné a finančne nákladné každý deň konzumovať dostatočné množstvo čerstvého ovocia a zeleniny, ktoré sú uvedené v zozname. Existuje niekoľko rôznych typov doplnkov s obsahom vitamínu C, ktoré sú vhodné pre rôznych ľudí.

Tablety s obsahom vitamínu C, akými sú aj naše tablety Vitamín C Plus, sú vynikajúcim doplnkom na každý deň. Tento doplnok môže užívať prakticky ktokoľvek, aby si zvýšil svoj denný príjem. Tieto tablety vám pomôžu posilňovať imunitu a udržať zdravie spojivových tkanív. Obsahujú 1g vitamínu C v jednej tablete (1250% DDD), takže sa ideálne hodia pre ľudí, ktorí chcú dramaticky zvýšiť svoju hladinu vitamínu C.

Existujú aj multivitamínové doplnky, ako napríklad Každodenné Vitamíny, ktoré pomáhajú zvýšiť denný príjem vitamínu C, no spolu s vitamínmi A, B, D a E. Ideálne sa hodia pre jedincov, ktorí chcú zvýšiť svoj celkový denný príjem vitamínov. Taktiež nie sú finančne nákladné, keďže všetky vitamíny získate v jednej praktickej tablete.

Niektorí ľudia neradi užívajú tablety, pretože je pre nich ťažké ich prehltnúť. Existuje množstvo práškových doplnkov, ako napríklad Multivitamínový PrášokPráškový Vitamín C a Šumivé Tablety Vitamínu C, ktoré je možné rozpustiť vo vode a vytvoriť si tak ľahko konzumovateľný nápoj.

 

Čo si treba zapamätať

Vitamín C je veľmi účinný vitamín, ktorý prináša mnoho benefitov v oblasti zdravia človeka a celkovej pohody. Našťastie je široko dostupný v rôznych druhoch ovocia a zeleniny, ako aj vo forme doplnkov výživy.

Vitamín C poskytuje veľa zdravotných benefitov, pričom jeho účinky sú neustále skúmané. Správne vyvážená strava vám pomôže zabrániť nedostatku vitamínu C, no bežne sa používajú aj doplnky výživy. Ak máte akékoľvek otázky týkajúce sa príjmu vitamínu C, obráťte sa na svojho lekára.

1. National Institutes of Health (Office of Dietary Supplements). Vitamin C: Health Professionals Fact Sheet, 2020. Accessed March 12, 2020.

Naše články slúžia výhradne na informačné a vzdelávacie účely a nemali by sa považovať za lekársku pomoc. Ak máte obavy alebo pochybnosti ohľadom akýchkoľvek záležitostí, skôr, než začnete užívať výživové doplnky, poraďte sa so zdravotníckym pracovníkom. Taktiež konzultujte akúkoľvek významnú zmenu v stravovaní.

Claire Muszalski
Certifikovaná výživová poradkyňa
Zobraziť profil Claire Muszalski

Claire je certifikovanou výživovou poradkyňou v Academy of Nutrition and Dietetics. Je tiež trénerkou v International Consortium for Health and Wellness Coaching. Má vyštudovaný bakalársky titul v odbore biológie a magisterský titul v klinickej dietetike a výživy na Pittsburskej univerzite.

Claire miluje hovoriť a písať o jedle a fitness. Rada využíva svoje skúsenosti na to, aby mohla čo najlepšie pomôcť ostatným pri dosahovaní ich fitness cieľov.

Claire je tiež certifikovanou inštruktorkou spinningu a rada sa venuje behaniu a joge. Keď sa jej príliš nechce trénovať, povzbudzuje športové tímy svojho rodného mesta v Pittsburghu, alebo varí pre svoju rodinu v pohodlí domova.

Viac o Claire sa dočítate na tomto odkaze.

myprotein