Hnedý kokosový orech je zrelým plodom palmy kokosovej. Z nespracovaného zrelého kokosového orecha konzumujeme prevažne jeho bielu dužinu. Dužina má tuhú formu a využíva sa predovšetkým v sušenej forme. Narozdiel od mladej kokosovej dužiny sa nedá nabrať lyžicou a je aj menej sladká a tým pádom menej lahodná. Veľmi obľúbenou formou sušenej krájanej kokosovej dužiny sú takzvané kokosové čipsy, no v kuchyni je bežnejšie používaný sušený strúhaný kokos. Dužinu môžete pridávať do dezertov, smoothies, polievok, ázijských jedál, ako ju využiť aj na prípravu kokosového mlieka. V poslednej dobe je veľmi „in“ aj kokosová múka, ktorá sa taktiež získava zo zrelej kokosovej dužiny, je však spracovaná do múčnej konzistencie.
Z nutričného hľadiska tuhá kokosová dužina obsahuje 60% tuku, 20% glycidov, 8% proteínov a 6% vody. Tuk tvoria prevažne nasýtené mastné kyseliny, no väčšina spadá pod MCT (medium chain tryglyceride) tuky, čiže triglyceridy so stredne dlhým reťazcom. Tie majú obrovskú výhodu v tom, že sa na ich trávení nepodieľajú žlčové kyseliny, ani pankreatické enzýmy, ale trávia sa priamo v pečeni. Tam sa menia rovno na energiu, pričom nezvýšia tukové látky v krvi. Aby sme to zhrnuli, MCT sa metabolizujú zhruba štvornásobne rýchlejšie ako triglyceridy s dlhým reťazcom, ktoré obsahujú takmer všetky ostatné nasýtené mastné kyseliny. Dokonca sa MCT pripisujú pozitívne vlastnosti vo forme zníženia cholesterolu v krvi zároveň so zvýšením dobrého HDL cholesterolu. Paradoxné je, že práve kvôli vysokému obsahu týchto tukov sa kokosový orech dlho považoval za škodlivý pre naše zdravie.[1]
Navyše si konzumáciou kokosovej dužiny doprajeme aj slušnú dávku vlákniny a minerálov ako jód, magnézium, kalcium alebo železo.[2]
Kokosová dužina z mladého kokosového orecha

Mladý kokosový orech je vlastne nedozretý kokosový orech. V exotických krajinách ho dostať v jeho prirodzenej svetlozelenej farbe, k nám sa dováža orezaný kvôli lepšiemu transportu a v obchodoch ho je možné nájsť v bielej farbe vo veľkosti futbalovej lopty. Jeho biela dužina je sladšia a lahodnejšia ako v zrelom kokosovom orechu, čo napovedá, že aj jeho makronutrienty sa líšia. Obsahuje 56% sacharidov, 33% tukov a 12% proteínov. Navyše je dužina jemnejšia a miestami pripomína želatínu. Z hľadiska minerálov má podobné zloženie ako jej zrelá podoba. Je veľmi vhodná na prípravu nápojov, alebo rôznych pečených receptov.
Kokosová voda