Skip to main content
Strava

Zelenina | Druhy, Benefity A Výhody Konzumácie

Zelenina | Druhy, Benefity A Výhody Konzumácie
Jakub Gurka
Spisovateľ a expert6 rokov Ago
Zobraziť profil Jakub Gurka

Už od detstva nám rodičia vštepovali, že máme jesť zeleninu. Zvyčajne bola varená, vyblednutá a nie veľmi chutná. Preto sme z obedu zjedli len mäso, zemiaky a zelenina zostala nedotknutá na kraji taniera. Dnes už ale vieme, že zelenina môže vyzerať dobre, byť chutná a takáto zdravá výživa nám dokáže veľmi pomôcť aj vo výkonoch vo fitku. Obsahuje predsa vitamíny, minerály a antioxidanty, ktoré naše telo pri výkonoch potrebuje.

Okrem obsahu vitamínov a minerálov zelenina má aj zopár ďalších benefitov, ktoré pre nás prináša:

  • Obsahuje málo kalóriií
  • Je bohatá na vlákninu
  • Podporuje celkové zdravie
  • Spomaľuje starnutie
  • Redukuje vzniko kardiovaskulárnych problémov
  • Podporuje zdravý krvný tlak

Nasledujúci výber zeleniny je z tej nízkokalorickej vhodnej predovšetkým ak je vaším cieľom chudnutie.

Kel

Zelenina, ktorá je nielen cenovo nízka, ale aj nízkokalorická a bohatá na vápnik, ktorý je dôležitý na udržanie silných kostí, taktiež je potrebný pre nervy, ktoré zabezpečujú prenášanie signálov medzi mozgom a zvyškom tela. Kel je skvelým štartom pre získanie denného množstva vápnika, čo je približne 1000 až 2500 mg denne, pričom jedna šálka kelu, približne 67g obsahuje 101 mg tohto vitamínu. Okrem toho obsahuje vitamín A,C, K nájdeme v ňom aj zastúpené minerály ako draslík, magnézium. Spôsob konzumácie je v šalátoch, polievkách a smoothie.

Špenát

Sladká listová zelenina bohatá na vitamíny A,C,K, dobrý zdroj kyseliny listovej a železa. Je spojená aj s prevenciou proti rakovin, astme a pomáha pri znížení krvného tlak, dokonca pomáha aj pri cukrovke. Bolo vedecky dokázané, že urýchľuje premenu bielkovín na svalstvo, čo je žiadúce pri budovaní svalstva. Špenát má schopnosť dilatovať krvné cievy, čo prispieva k zlepšeniu kardiovaskulárneho zdravia. Železo zohráva ústrednú úlohu vo funkcii červených krviniek, ktoré sú nápomocné pri presnose kyslíka do celého tela.

Zelenina - špenát obsah minerálov a vitamínov

Brokolica

Jedna z najpopulárnejších zelenín. Obsahuje niekoľko jedinečných antioxidantov a zlúčenín, ktoré napomáhajú zlepšiť zdravie dokonca aj v boji proti rakovine. Môžeme ju nazvať aj obrancom tesosterónu, pretože Indol-3-karbinol a kyselina D-glukarová sú dve  živiny, ktoré pomáhajú pri znižovaní estrogénu v tele a priemieňajú ho na inú, bezpečnejšiu formu. Jeho redukcia je hlavným kľúčom k zvyšovaniu a udržiavaniu hladín testosterónu. Okrem toho obsahuje vitamín C, pomáha eliminovať voľné radikály a toxíny ako je kyselina močová. Ak by toho bolo málo, obsahuje aj vysoký obsah vápnika, čo je dôležité pri potlačení Kalcitriolu, hormónu, ktorý spôsobuje produkovanie tuku a zabraňovanie jeho rozpadu. Najlepší spôsob prípravy je na pare, pretože sa tak brokolica stáva mäkká a zachováva sa v nej najviac živín.

Zelenina - brokolica obsah minerálov a vitamínov

Uhorka

Je viac ako len doplnok do šalátov kde rolu hrá zdravá výživa. Rehydratuje telo a doplňuje vitamíny. Uhorky sú  dobrým zdrojom vitamínu B, obsahujú vitamín C a sú zložené až z 95% vody, čím napomáhajú eliminovať toxíny. Má protizápalové vlastnosti, obsahuje 3 ligníny, ktoré sú nápomocné pri znížení rizika rakoviny. Vzhľadom na nízky obsah kalórií je ideálna pre ľudí pri diétach a pri chudnutí. Obsahuje vlákninu, čo prispieva k potlačení hladu. Podporuje zdravie kĺbov, zmierňuje ich bolesť a pomáha pri artritíde a to vďaka tomu, že uhorka je vyníkajúci zdroj kysličníka kremičitého. Ak to zhrnieme, uhorka obsahuje vitamíny A,B1,B6,C,D, vápnik, horčík a draslík.

Zelenina - uhorka obsah minerálov a vitamínov

Špargľa

Mnoho kulturistov ju využíva deň pred alebo v deň súťaže, pretože podporuje zbavovania sa nadbytočnej vody a poskytuje mnoho živín. Obsahuje vysoké množstvo viamínov B a pomáha vyplavovať toxíny z tela. Špargľa má nízky obsah kalórií, vysoký obsah vlákniny a extrémne vysoký obsah kyseliny listovej. Okrem toho obsahuje vitamín C, A,K zinok, mangán a selén. Špargľa je bojovníkom proti rakovine, reguluje hladinu cukru kvi a podporuje zdravie srdca. Navyše stabilizuje naše trávenie, potláča prejedanie a zabraňuje zápche. Šálka špargle obsahuje len 43 kalórií.

Zelenina - špargľa obsah minerálov a vitamínov

Zeler

Tým, že potencionálne hrá úlohu pri udržiavaní zdravej hmotnosti, zeler má pre mužov väčší význam, udržiava hladinu testosterónu. Jedna šálka zeleru obsahuje len 16 kalórií a poskytuje 1,6 gramov vlákniny. Zeler je vynikajúci zdroj vitamínu K, ktorý napomáha zrážaniu krvi a prispieva k produkcii testosterónu. Obsahuje aj vitamíny A,B, ktoré sú nevyhnutné pre tvorbu buniek, zdravie očí, pokožky. Zdravá výživa s obsahom zeleru vášmu telu dodá aj dávku draslíka a vápnika.

Zelenina - zeler obsah minerálov a vitamínov
Jakub Gurka
Spisovateľ a expert
Zobraziť profil Jakub Gurka
Jakub je držiteľom trénerského certifikátu 1.kvalifikačného stupňa, pričom má v pláne sa stále vzdelávať a zvyšovať svoju kvalifikáciu a odbornosť. Neustále sa vzdeláva prostredníctvom kníh, časopisov a odborných článkov na internete. Vďaka certifikátu, získaných vedomostí z kníh a internetu si postupne buduje svoju kariéru osobného trénera v Košiciach, čo mu dáva možnosť prispievať aj dôležitými poznatkami z praxe. Popri článkoch pre MYPROTEIN prispieva aj do iných blogov na Slovensku, napríklad FITSHAKER https://fitshaker.sk/, pričom prednedávnom si založil aj svoj vlastný blog http://jakubgurka.sk/. Jakub sa sústredí na tému tréning a najmä na správnu techniku cvikov tak, aby sa športovci vyvarovali chybám a zraneniam pri cvičení. Z jeho príspevkov môžete získať tiež mnohé tipy, ktoré podporia vaše chudnutie, naberanie váhy, spevňovanie tela, či priblížia zákulisie rôznych športových udalostí. Pravidelne sa zúčastňuje aj mnohých bežeckých pretekov, ako napríklad Spartan Race. Ako fitness tréner má mnohé ambície, no za najdôležitejšie považuje pomoc druhým ľuďom v ich ceste za zdravším a lepším JA. Jeho príspevky, rady a viac informácii môžete nájsť na jeho fanpage na instagrame https://www.instagram.com/jakubgurka_ocr/.
myprotein