Skip to main content
Strava

Fungujúca diéta? | Máme pre vás 8 príznakov správne nastavenej diéty!

Fungujúca diéta? | Máme pre vás 8 príznakov správne nastavenej diéty!
Andrej Preťo
Spisovateľ a Expert7 rokov Ago
Zobraziť profil Andrej Preťo

Ahojte všetci! Vítam vás znova na našom MP blogu. Dnes si rozoberieme celkom zaujímavé téma a to konkrétne to ako zistíte, že diéta funguje. Keď si účinne nastavíte jedálniček a tréning, teda celkový výdaj energie, tak sa zaručene objavia nasledujúce, bohužiaľ väčšinou negatívne príznaky.

1. Strata hmotnosti

Prvá a základná vec! Určite ste o nej nevedeli, však? No nie, teraz vážne. Niekto totiž tvrdí, že sa netreba vážiť, že je to metúce. Dá sa povedať, že v pokročilom štádiu chudnutia to už pomaličky stráca význam, hlavne ak ste predtým vôbec nešportovali a nevyvíjali žiadnu aktivitu. Vtedy totiž vaše telo reaguje na chudnutie, teda na cvičenie a športovanie aj tak, že napríklad začne zadržovať viac vodu v tele (toto sa deje hlavne v prípade, ak začnete užívať nejaký doplnok stravy hlavne Kreatín), alebo vaše telo začne naberať svaly. Pokiaľ ste ale skúsený športovec a cvičíte často, tak váženie je základ. Odporúčam sa vážiť každý týždeň, prípadne raz za dva týždne, ale určite nie každý deň. Pokiaľ sa váha nehýbe tak niečo je určite zle!

2. Únava

Základ diéty je v podstate postavený na tom, že začnete prijímať zo stravy menej energie, ako to robíte normálne. Menej energie zo stravy znamená menej energie v tele a teda menej energie na všeobecné činnosti. Pocítite to hlavne v práci, alebo aj doma a dá sa povedať, že väčšinou pri bežných činnostiach ako je upratovanie, umývanie, prípadne aj sedenie, zohýbanie sa po niečo, alebo ak budete dlhšie čupieť atď... Je to proste taký zvláštny stav, ktorý je celkom ťažko opísateľný. Keď som to nejak pozoroval na sebe tak som zistil, že je to ako keby ste sa cítil ťažší a lenivší. Takže pokiaľ sa vám žije o trošku ťažšie, zisťujete že aj pri bežnej chôdzi máte problém udržať tempo so seberovnými, vaša diéta funguje! Alelujáá!

3. Zlý spánok

Celkom paradox. Napriek tomu, že sa cítite unavený a bez energie, tak máte trošku problém zaspať. Niekedy trošku, niekedy trošku viac. Mne osobne sa niekedy stáva, že ležím v posteli aj 3 hodiny a nič. Je to mierne depresívne priznávam, ale aj to je jeden zo znakov, že vaša diéta funguje! To, že sa vám horšie zaspáva je v podstate dané tým, že vo vašom tele nie je ani stopa po inzulíne. A kde nie je inzulín, je glukagón a adrenalín. Inzulín vaše telo produkuje vtedy, ak prijmete dostatok sacharidov z potravy. Vylučovanie inzulínu je všeobecne spojené s únavou a ťažobou. Ako ideálny príklad by som uviedol to, že ak sa vám v nedeľu po výdatnom obede chce zdriemnuť, nie je to tým, že je nedeľa, alebo tým, že ste unavený, ale tým, že vaše telo produkuje inzulín. Takže ak vy v diéte moc cukrov neprijmete, tak nemôžete čakať, že budete dobre spať. Bohužiaľ, ďalší zo znakov.

4. Klesajúca sila

Ide hlavne o tréning a týka sa to už ostrieľaných športovcov. Tým, že máte redukovaný prísun cukrov, vaše telo nedokáže optimálne dopĺňať glykogén pomocou glukózy z krvi, pretože sa snaží silou mocou udržať glukózu v určitej koncentrácií, naviac ju potrebuje na celkový bazálny metabolizmus, teda na to, aby ste vôbec žili! Ono sa samozrejme glykogén dopĺňa, len nie v takom veľkom množstve a toto práve môže spôsobiť zníženie sily. Ku zníženiu sily nepríde hneď, lebo glykogén sa tak rýchlo neodbúrava ako si možno myslíte, ale ak je dobre nastavená diéta, dochádza ku tomu už po týždni, možno dvoch. Tento pokles neucítite pri každom tréningu! Ja osobne niekde keď chytím motiváciu, tak v strede diéty dávam ešte väčšie váhy ako normálne, ale dajme tomu, že v 1 z 3 tréningov to určite pocítite!

5. Spomalenosť

Chcel som napísať sprostosť, lebo to sa tomu skôr podobá. No každopádne je to ďalším exkluzívnym znakom toho, že vaša diéta funguje! Budete hlúpy, spomalený a váš mozog určite nebude to, čo býval. Nie len že to ucítite v práci, ale dokonca to ucítite aj pri bežnom rozhovore tak, že jednoducho vám bude ako keby vypínať v hlave a nebudete vnímať. Ja osobne mám v práci s tým troška problém, pretože keď kolegyne upečú parádny koláč a moji nacukrení kolegovia ho sprášia a ešte zajedia keksami a potom si dajú šálku kávy, kde je viac cukru ako kávy a potom na mňa spustia raketovým tempom, tak sa cítim fakt blbo, pretože na mňa pozerajú ako keby som bol z osobitnej. No to som ale odbočil. Nie vždy je to až tak zlé, ale ak je všetko nastavené tak ako má byť, tak nepočítajte s tým, že si nebudete všetko pamätať a všetko vnímať.

6. Nervozita

Niekedy to bude s vami celkom na nevydržanie. Málo energie, málo spánku, telo plné adrenalínu... no... hotová pohroma. Pokúsim sa vás znovu utešiť a to tým, že nie vždy je to také zlé. V podstate jediný rozdiel bude v tom, že veci, ktoré vám doteraz vadili, vám budú vadiť trošku viac, niekedy natoľko viac, že si proste poviete svoje. Samozrejme ono to netrvá stále a keď ste s priateľmi tak sa smejete a je vám fajn, len proste ak vám niečo vadí, tak mi verte, že počas „fungujúcej“ diéty vám to bude vadiť viac.

7. "Impotencia"

Hupsss. Stavím sa, že po tom ako ste si toto prečítali už do diéty nepôjdete! Avšak ja to nemyslím tak, ako predpokladáte. Je to spôsobené tým, že máte menej energie a potom ako ste to pretrpeli v práci a odtrénovali tréning, ste trošku mimo a jednoducho sa vám do toho nechce. To je však chyba! Práve toto je ideálna cesta, ako bojovať so zlým spánkom a navyše to môže výrazne zefektívniť vašu diétu! Pri sexe sa totiž uvoľňujú viaceré hormóny, ktoré vám spôsobujú pocit pohody a šťastia a to môže potlačiť účinky adrenalínu až tak, že po skončení sa zvalíte ako mŕtvy a zaspíte jak batoľa! Navyše so svojou novou krásnou postavou, ktorú postupne ešte viac zlepšujete, by bola škoda to vynechávať!

8. Hypoglykémia

S týmto sa väčšina z vás pravdepodobne nestretne, respektíve nezažijete silnú hypoglykémiu. Čo to vlastne je? Je to akútny nedostatok cukru v tele (nie len vo svaloch). Ak jednoducho máte diétu, makáte o sto šesť, môže sa stať, že telu v jednej chvíli dôjdu všetky zásoby cukru a bum príde hypoglykémia. Je to v podstate stav, kedy telo začne určite chemické procesy, aby doplnilo do tela cukry (tieto procesy sú síce efektívne, ale v prípade hypo si určite okamžite dajte cukry, ideálne jednoduché). Na to aby ste zažili skutočne silnú hypoglykémiu, by ste museli mať fakt tvrdú diétu a makať ešte viac ako v objeme, čo je dosť náročné. Slabá hypoglykémia sa môže prejaviť triaškou, alebo zvýšenou teplotou. Silná hypo, to je už troška iná sranda. Začnete sa triasť, budete neschopný koordinácie tela, rozostrené videnie, budete sa potiť, ale pritom vám bude zima. No proste kopec zábavy. Ja osobne keď sa mi to stalo, som bol celkom rád. Prečo? Pretože toto je presne tá chvíľa kedy môžete zožrať vagón sladkostí a je absolútne vylúčené, aby ste pribrali.

Záver

Každého z vás som určite neskutočne motivoval do toho, aby ste začali chudnúť. No bohužiaľ, len jeden z vymenovaných znakov je pozitívny a to ten prvý. Ostatné sú dosť strašidelné, ale nesmiete sa na to pozerať až tak negatívne. V podstate je to celkom zábava a ten život je o čosi ťažší a tým pádom nemáte čas sa zaoberať so zbytočnosťami a riešiť ich vo svojej nenacukrenej hlave.

Ľudia si to ani často neuvedomujú, čo to vlastne znamená dostať sa do fakt dobre formy a keď sa do toho zrazu musia pustiť (zdravotné problémy a podobne), tak zistia, že to nie je až tak jednoduché. Prirovnal by som to k autu a to tak, že ak chcete priemerné auto, tak sa ani nemusíte snažiť, v podstate ho môžete dostať len tak, že robíte v bežnej práci a nijak sa nesnažíte. Ale ak chcete poriadne nadupané auto, ktoré vám bude závidieť každý vo vašom okolí, budete si musieť prejsť niečím náročnejším a snažiť sa dosť viac.

Celkový záver je asi taký, že sa toho nebojte a choďte do toho s tým, že sa pokúsite zažiť na vlastnej koži všetky tieto príznaky. Výsledok bude stáť za to!

 

Predtým, než sa pustíte do diéty, prečítajte si zhrnuté príznaky diéty, ktoré môžete očakávať pri správne nastavenej strave/tréningu. Nebojte sa ich! Sú pre vás kladné, napriek tomu, že sa môžu zdať nepríjemné. Kľudne sa môže stať, že niektoré z nich ani nezažijete, no niekoľko z nich by ste si mali určite na sebe všímať!

Andrej Preťo
Spisovateľ a Expert
Zobraziť profil Andrej Preťo
Andrej sa od svojich 13 rokov venuje aktívnemu, skoro poloprofesionálnemu, športovaniu v oblasti kulturistiky. V minulosti sa zúčastnil jednej celoslovenskej kulturistickej súťaže (MS SR Juniorov v Hnušti 2015), kde obsadil 3. miesto. Počas poslednej prípravy na ďalšiu súťaž v roku 2016 sa Andrej zranil a neskôr v dôsledku tohto zrania absolvoval operáciu ramena. Podľa jeho slov mu aj táto skúsenosť priniesla niečo do života, pretože ako sám hovorí, dnes už musí cvičiť opatrnejšie a výrazne viac sa sústrediť na správnu techniku cvičenia. Vyštudoval vysokú školu Bezpečnostného inžinierstva v Žiline a aj keď jeho vysokoškolské vzdelanie nemá nič spoločné zo športom, jeho vášeň ku kulturistike ho neustále motivuje do sebavzdelávania sa ohľadom základných funkcií ľudského organizmu a anatómie ľudského tela, na úrovni medicínskych skrípt a bestsellerov na tému fitness, vyžíva a posilňovanie. Kulturistika, aktívny životný štýl, zdravá strava a doplnky výživy sú dnes už jeho neoddeliteľnou súčasťou. Aj keď Andrej nepracuje ako osobný tréner alebo špecialista na výživu, je u neho táto kapitola stále otvorená, tak isto ako aj súťaženie v kulturistike. Viac informácií o Andrejovi nájdete na jeho fan page: https://www.facebook.com/AndrejPretoClassicBodybuilder/
myprotein