Skip to main content
Strava

Dojímavý príbeh influencerky, ktorá dokázala prekonať poruchy príjmu potravy

Dojímavý príbeh influencerky, ktorá dokázala prekonať poruchy príjmu potravy
Monica Green
Spisovateľ a expert2 rokov Ago
Zobraziť profil Monica Green

V dnešnej dobe plnej neistoty je potrebné si zachovať duševné zdravie. Pozitívny vplyv na našu mentalitu môže mať aj samotné cvičenie. Všetci to poznáme – niekedy si chceme dať len slúchadlá, zvýšiť hlasitosť a "zničiť sa" v posilňovni.

Téma duševného zdravia nie je tabu a nemali by sme ju ignorovať. Preto zdieľame inšpirujúce príbehy ľudí, ktorí mali nejaké problémy a objavili spôsoby, ako zlepšiť svoju mentálnu pohodu.

Amelia Goldsmith tento boj veľmi dobre pozná. Amelia zažívala takmer desať rokov problémy kvôli poruche príjmu potravy. Tento stav však prekonala, vydala sa na cestu naberania a so svojím príbehom sa delí aj prostredníctvom príspevkov na jej Instagrame.

My sme sa s Ameliou porozprávali, aby sme zistili, čo ju viedlo k tejto ceste. Prezradila nám, čo ju spočiatku viedlo k tomuto rozhodnutiu a kde nabrala silu zmeniť všetko od základov.

 

Predtým než sa rozhodla pribrať

Amelia bola aktívna už odmalička. Od svojich troch rokov sa venovala tancu a vždy mala štíhlu postavu. Často počúvala rady, že takúto postavu si musí udržať. Hovorili jej to ľudia z tanečného priemyslu, ale aj okolitý svet.

"Myslím si, že som v tej dobe padala do nekonečnej temnej diery myšlienok. Neustále som premýšľala nad diétou a potrebou vyzerať štíhlo. Mohol za to nátlak, ktorý som cítila od blízkych z tanečného okruhu a od ľudí z okolia."

Postupom času si tento nátlak vybral svoju daň, a to strašidelným spôsobom. Amelia si uvedomila vážnosť situácie až počas minulého roka.

"Po siedmich až ôsmich rokoch, počas ktorých som neustále bojovala s myšlienkami o jedle, som sa rozhodla v roku 2020 všetko od základov zmeniť. Bolo to obdobie COVID-u, kedy som mala navyše najhoršiu kondíciu, a to ako mentálne, tak i fyzicky."

V tomto bode Amelia nemala menštruáciu osem rokov a jej priatelia o ňu mali veľký strach kvôli jej zdraviu.

"Moja najlepšia kamarátka sa ma niekoľkokrát spýtala, či som v poriadku. To ma znepokojovalo ešte viac a vyvolávalo to vo mne paniku. Po niekoľkých narážkach na moju hmotnosť som si začala uvedomovať, čo robím zle a ako to môže skončiť, ak s tým budem pokračovať. Vedela som, že takto nebudem zdravá ani šťastná."

Amelii nejakú dobu trvalo, kým si priznala, že to, čo robí, jej škodí. Nabrala odvahu, aby sa na seba pozrela objektívne a pochopila, že niečo musí zmeniť.

"Pamätám si, ako som v spolupráci s Myproteinom cvičila cez Instagram Live a pamätám si, ako som sa na to video potom sama pozerala a sama seba som sa pýtala, či som skutočne taká chudá, ako som vyzerala vo videu. Toto bol jeden z veľmi dôležitých okamihov, kedy som videla svoju skutočnú veľkosť. Pri pohľade do zrkadla som si nahovárala, že vyzerám dobre."

 

Zásadná zmena

Amelia sa rozhodla urobiť prvý, ale neskutočne ťažký krok. Rozhodla sa prijať realitu a urobiť zmenu. Umožnila celému svetu, aby ju na jej ceste podporil a aby ľudia videli jej zmenu. Celá cesta k naberaniu je zdokumentovaná na jej Instagramovom profile.

"Nakoniec som nabrala odvahu a prijala som, že na prvé miesto musím dať svoje zdravie. Znamenalo to, že jednoducho musím pribrať na váhe."

Hovorí sa, že každá cesta má svoje vzostupy a pády, no Amelia z jej cesty k naberaniu vyťažila oveľa viac než stratila. Sama je z toho prekvapená.

"Počas naberania som zažila toľko pozitívnych momentov, že som tomu sama neverila! Získala som späť svoju osobnosť, o ktorej som vôbec nevedela, že som ju stratila! Získala som späť svoj humor, pristihla som sa, že sa smejem oveľa viac. Je to čisté šťastie a pozitívna energia. Cítim sa oveľa lepšie, mám krajšiu pokožku, vlasy i nechty. Môj vzťah k jedlu je slobodný a úžasný."

Amelia spozorovala aj zlepšenie vzťahov s okolím, ale aj sama so sebou. Hovorí, že jej telo už nielen prežíva, ale aj žije.

"Moje vzťahy s rodinou a priateľmi sa urovnali a už nie sú toxické. Moja úzkosť sa takmer stratila a začala som si viac veriť. Vrátila sa mi menštruácia (!!!), čo znamená, že moje telo sa nepokúša len prežiť, ale namiesto toho žije šťastne a zdravo. Vrátilo sa mi moje libido a mám záujem o romantický vzťah."

Amelia si uvedomuje, že nemôže žiť tak, ako to od nej chce okolie. Po odignorovaní tohto tlaku spoločnosti žije šťastnejšie. Zažíva pozitívne a radostné chvíle, ktoré tak dlho nezažila.

"Začínajú sa mi plniť sny, ktoré som v sebe roky potláčala. Som presvedčená, že je to vďaka zmenenej mentalite voči svoju telu, jedlu, cvičeniu, kalóriám atď. Predošlé psychické nastavenie ma brzdilo a bránilo mi dosahovať ciele, po ktorých som tak túžila."

Amelia je teraz schopná vnímať fitness ako niečo, čo ju má posilniť fyzicky i mentálne. Vie, že to nie je o neustálom chudnutí a rapídnom poklese na váhe.

 

Chcete sa vydať na cestu naberania?

Napriek všetkým pozitívam tu je ešte jedna vec, na ktorú si musíte dať pozor. Musíte si uvedomiť, že vaše telo začne po niekoľkých rokoch zrazu narastať. Môže to byť skľučujúci pocit. Amelia nám však ponúkla niekoľko praktických rád, ktoré sama uplatňovala:

– DÔVERUJTE PROCESU! Pochybovať o sebe je jednoduché. Spadnúť do depresií je tiež jednoduché. Dôležité je, aby vás to nepremohlo. Verte, že všetky dobré veci sa nakoniec spoja a vy z toho vyťažíte maximum.– Nadúvanie je úplne normálne, Nechajte svoje telo stráviť jedlo, ktoré mu dáte.– Ak ste na začiatku príliš nasýtení a nevládzete viac jesť, vedzte, že to prejde. Vaše telo a chuť do jedla sa prispôsobia. Chce to len čas.– Vaše telo sa bude neustále meniť. Budete naberať na váhe, ale hmotnosť sa rozloží. Budete vyzerať skvele!– Sústreďte sa hlavne na seba, a nie na okolie. Ich ciele nie sú vaše ciele. Ich očakávania nie sú vaše očakávania. 

Čo si treba zapamätať

Priberanie hmotnosti vo vás môže vzbudzovať pocit, že idete proti všetkému, čo vám spoločnosť prezentovala ako "zdravé". Amelia je však dôkazom, že zdravie ukrýva oveľa viac než len samotný výzor.

Namiesto porovnávania svojho tela s nereálnymi ideálmi sa snažte vyťažiť maximum z vášho vlastného potenciálu. Posilnite svoje telo, posilnite svoju myseľ.

 

Páčil sa vám tento článok?

Prečítajte si aj nasledovné:

Uncategorised

Rozhovor s Tatianou Židekovou | Slovenská ambasádorka pre Myprotein

Chcete vedieť ako sa Tatiana dostala ku IG, čo robila predtým, ako cvičí, ako sa stravuje a ďalšie zaujímavosti z jej života? Prečítajte si tento rozhovor s jednou z prvých Slovenských Myprotein ambasádoriek.

Naše články slúžia výhradne na informačné a vzdelávacie účely a nemali by sa považovať za lekársku pomoc. Ak máte obavy alebo pochybnosti ohľadom akýchkoľvek záležitostí, skôr než začnete užívať výživové doplnky, poraďte sa so zdravotníckym pracovníkom. Taktiež konzultujte akúkoľvek významnú zmenu v stravovaní.

Monica Green
Spisovateľ a expert
Zobraziť profil Monica Green
Monika pochádza z južného Londýna. Vyštudovala školu University of Leeds v odbore filozofie. Popri škole si vybudovala vzťah k cvičeniu, čo jej nesmierne pomohlo v náročnom období počas štúdia. Monica nadobudla praktické skúsenosti aj ako autorka, a to vďaka písaniu článkov pre známy študentský portál. Je nadšená, že môže prežívať svoju vášeň k cvičeniu. Vo svojom voľnom čase rada varí a chodí do reštaurácií. Rada si zájde s priateľmi na večeru, ale aj na turistiku.
myprotein