Skip to main content
Suplementy

Ako Si Pripraviť Proteín?

Ako Si Pripraviť Proteín?
Claire Muszalski
Certifikovaná výživová poradkyňa11 mesiacov Ago
Zobraziť profil Claire Muszalski

Ak ste aj vy nováčikovia na fitness scéne určite ste sa už niekedy divili čo a prečo si každý po tréningu niečo mieša v svojom šejkry. No v tých šejkroch má pravdepodobne každý proteín, ale prečo si takmer každý dáva?

Na trhu je obrovské množstvo proteínov a keď už si konečne vyberiete ten svoj, aký je správny spôsob jeho prípravy? Aj keď proteín je prioritne určený na po tréningovú regeneráciu existuje nespočetné množstvo využitia tohto produktu.

V tomto článku nájdete:

Proteínové nápoje

Čo je proteín?

Proteínový nápoj je často zmiešaný proteínový prášok s napríklad vodou a niekedy sú do neho ešte pridané ďalšie ingrediencie na to, aby ho urobili ešte chutnejším alebo urobili z neho smoothie či milkshake. Ingrediencie sú bežne zmiešavané v šejkry ale niekedy môže byť použitý aj mixér vzhľadom na to, koľko ingrediencií do neho dáte. Bežne sa proteín konzumuje po fyzickej námahe, aby pomohol regenerovať svaly, ale môže byť využitý aj ako náhrada stravy alebo zdravý snack počas dňa.

Ako si proteín pripravíte?

Zatiaľ čo proteín je kľúčom k budovaniu svalov, môžete si do neho pridať ďalšie živiny ako napríklad sacharidy, tuky, vlákninu tak, že do šejku jednoducho pridáte ďalšie ingrediencie. Na to, aby ste si pripravili proteín určite potrebujete tekutinu a to môže byť napríklad voda, mlieko, káva.

Pokiaľ chcete napríklad trošku ešte boostnuť obsah bielkovín, pridajte do proteínu mlieko a zmiešajte v šejkry alebo inej nádobe. Ak chcete dosiahnuť viac komplexnú zmes, môžete pridať mrazené ingrediencie ako napríklad ovocie, kocky ľadu a do toho pridať špenát, jogurt alebo zdroje tukov ako orechy alebo orechové maslo. Experimentom sa medze nekladú.

Aké sú benefity proteínu?

Proteín je perfektný na doplnenie bielkovín po vašom tréningu na regeneráciu svalov. [1] Je dokonca vhodný aj na regeneráciu svalov po vytrvalostných tréningoch ako napríklad beh alebo bicyklovanie, keďže dokáže zabrániť poškodzovaniu svalov. [1]

Vysoko bielkovinové diéty boli roku populárne z dobrého dôvodu. Príjem bielkovín počas vašej diéty vám totiž môže pomôcť pri chudnutí a to tak, že proteín vás vie lepšie zasýtiť a tak nebudete mať chuť sa prejedať. Počas diéty bielkoviny tiež pomáhajú ochrániť vaše svaly pred ich rozložením.

Recepty na chudnutie a náhrady jedla

Počas diéty stále dôležité mať rovnováhu v príjme živín. Skúste tieto recepty aby ste si udržali dobrý pomer bielkovín, sacharidov a zdravých tukov. Nesladené alebo nízko-tučné mlieka sú najlepšou voľbou na redukciu kalórií. Používanie nášho Impact Whey Proteín je tak isto perfektná vysoko bielkovinová a nízko-tučný voľba!

Bobuľový Zelený Šejk

Ak by ste zmiešali čistý špenát s vodou, je to síce zdravé, ale asi by vám to moc nechutilo a presne preto sme tu pridali ešte pár ingrediencií. Extra vláknina a ďalšie živiny vás určite posilnia na vašej ceste za úspechom.

  1. Jedna odmerka jahodového Impact Whey Proteínu
  2. Jeden hrnček neochuteného mandľového alebo sójového mlieka
  3. Jeden malý mrazený banán
  4. Jeden hrnček čerstvého šalátu
  5. Jedna lyžička mandľového masla

Mocha Frappe Shake

Tento je špeciálne dobrý na ranné tréningy a môžete do neho pridať aj trošku kávy.

  1. Jedna odmerka čokoládového Impact Whey Proteínu
  2. Jeden mrazený banán
  3. Polovica hrnčeka kávy
  4. Polovica hrnčeka neochuteného mandľového alebo sójového mlieka

Recepty na svaly

Ak chcete budovať svaly, potrebujete tiež pár kalórií ale tiež to nechcete prepísknuť. Pri týchto receptoch používajte ideálne THE WHEY, aby ste získali čo najviac benefitov. Mlieka v týchto receptoch môže byť sójové, mandľové alebo aj iné podľa vašej chute.

Arašidovo Banánový Šejk

Tento šejk určite odporúčame. Aj do tohto môžete pridať trošku špenátu pre ešte lepšiu výživovú hodnotu.

  1. Jedna odmerka THE WHEY s príchuťou arašidového masla
  2. Jeden mrazený banán
  3. 2 lyžičky orechového masla
  4. Jeden hrnček mlieka podľa vlastného výberu

Jahodovo banánová bomba

Šejk založený na mrazenom ovocí a práve vďaka tomu môžete namiesto mlieka použiť aj džús, ktorý pridá par cukrov.

  1. Jedna odmerka jahodového THE WHEY
  2. Polovica mrazeného banána
  3. Jedna lyžička kokosového oleja
  4. Jeden hrnček mrazených jahôd
  5. Jeden hrnček mlieka podľa vlastného výberu

Recepty na naberanie

Ak chcete naberať môžete do šejku pridať rôzne ingrediencie, aby ste prijali ešte viac potrebných živín. Odmieňajte rôzne zdroje tukov (orechy, semená, kokosový olej, avokádo) alebo pridajte džús pre nové príchute. Môžete tak isto pridať aj gainer.

Cherry Cheesecake Shake

  1. Jedna odmerka vanilkového Weight Gainer Blend
  2. Jeden hrnček mrazených čerešní
  3. Zopár kešu orechov
  4. Polovica tvarohu
  5. Jeden hrnček mlieka podľa vlastného výberu

Čokoládová bomba

  1. Jedna odmerka čokoládového Weight Gainer Blend
  2. Jeden mrazený banán
  3. Jeden hrnček vanilkového jogurtu
  4. Jeden hrnček čokoládového mlieka
  5. Polovica avokáda
  1. Campbell, B., Kreider, R. B., Ziegenfuss, T., La Bounty, P., Roberts, M., Burke, D., … & Antonio, J. (2007). International Society of Sports Nutrition position stand: protein and exercise. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 4(1), 8.
Claire Muszalski
Certifikovaná výživová poradkyňa
Zobraziť profil Claire Muszalski

Claire je certifikovanou výživovou poradkyňou v Academy of Nutrition and Dietetics. Je tiež trénerkou v International Consortium for Health and Wellness Coaching. Má vyštudovaný bakalársky titul v odbore biológie a magisterský titul v klinickej dietetike a výživy na Pittsburskej univerzite.

Claire miluje hovoriť a písať o jedle a fitness. Rada využíva svoje skúsenosti na to, aby mohla čo najlepšie pomôcť ostatným pri dosahovaní ich fitness cieľov.

Claire je tiež certifikovanou inštruktorkou spinningu a rada sa venuje behaniu a joge. Keď sa jej príliš nechce trénovať, povzbudzuje športové tímy svojho rodného mesta v Pittsburghu, alebo varí pre svoju rodinu v pohodlí domova.

Viac o Claire sa dočítate na tomto odkaze.

myprotein