Skip to main content
Suplementy

Doplnky výživy | Suplementy, ktoré nepoznáte, ale mali by ste!

Doplnky výživy | Suplementy, ktoré nepoznáte, ale mali by ste!
Andrej Preťo
Spisovateľ a Expert6 rokov Ago
Zobraziť profil Andrej Preťo

Vítam vás zas a opäť. Dnes sú tu pre vás 4 suplementy, ktoré pravdepodobne nepoznáte a možno ste o nich ani nikdy nepočuli, ale stoja za vyskúšanie! Poďme na to.

Je dobré začať vtipom. Pre tých čo ešte neodišli, pokračujeme.

1.   D-Aspartic Acid

Po slovensky „kyselina D-Asparágová“, skratka D-AA , alebo aj DAA.

„D-AA can be used as a testosterone booster for infertile men, and by athletes as a temporary booster.“ [1] (Voľný preklad: D-AA môže byť použitá na zvýšenie hladiny testosterónu u neplodných mužov, alebo u športovcov, ako dočasný suplement na zvýšenie hladiny testosterónu.) Hovorí asi za všetko. Za mňa má DAA, čo sa účinku týka, 7 z 10 bodov. Nájdete aj na stránke Myprotein TU.

2.   L-Carnosine

Po slovensky L-Karnozín je v podstate produkt Beta Alaninu. „When beta-alanine is ingested, it turns into the molecule carnosine, which acts as an acid buffer in the body.“ [2] (Voľný preklad: Potom ako sa Beta Alanin vstrebe, premení sa na molekuly Karnozínu, ktorý pôsobí ako roztok redukujúci kyslosť v tele). „Carnosine is stored in cells and released in response to drops in pH.“ [2] (Voľný preklad: Karnozín je uchovávaný v bunkách a je uvoľňovaný v spojitosti s poklesom pH). Keďže práve pokles pH môže za to, že nás začnú bolieť svaly, umožní nám týmto trénovať dlhšie a intenzívnejšie (v minulosti som spomínal, že práve laktát spôsobuje bolesť vo svaloch. „Hromadění laktátu samo o sebě není příčinou svalové únavy a bolestivosti, tou je pokles pH.“ [5] Na základe tohto sa ospravedlňujem za chybne uvedené údaje. Celý život sa učíme) Taktiež má “anti-starnúce“ účinky. Ja osobne to miešam s Beta Alaninom a za mňa má L-Karnozín 10 z 10 bodov. Nájdete aj v shope Myprotein TU.

3.   Agmatine

Agmatin je produkt z Argininu. „Agmatine is considered to be a neurotransmitter and neuromodulator.“ [3] (Voľný preklad: Agmatin je považovaný za neurotransmiter a neuromodulátor). Z uvedeného je jasné, že pôsobí v nervovej sústave, čím má “prístup“ ku zaujímavým účinkom. Hlavný jeho účinok je, že tlmí „neuropatickú bolesť“ (čo pre nás nie je až tak zaujímavé) a ďalšie preukázateľné účinku sú, že zabraňuje mŕtvici. Všeobecne je v športe spájaný s napumpovaním svalov a potláčaním bolesti. Každopádne môj názor je, že za vyskúšanie stojí. Dávam mu 6 z 10bodov. Tento suplement bohužiaľ na Myprotein nenájdete.

4.   Maca

Maca je obyčajná rastlinka rastúca v Peru. „Maca has traditionally been used as an aphrodisiac.“ [4] (Voľný preklad: Maca je bežne používaná ako afrodiziakum). Hmm... To znie dobre, nie? Avšak... „It does not work through hormones, and does not increase testosterone or estrogen.“ [4] (Voľný preklad: Nepôsobí cez hormóny a nezvyšuje hladinu testosterónu ani estrogénu). No smola... Aj keď som zástanca vedeckého potvrdenia účinku, tak stále tvrdím to, že aj keď štúdia vyvráti účinok, neznamená to hneď, že daná vec nefunguje. Macu som zatiaľ neskúšal, ale počul som na ňu skvelé referencie, takže si myslím že za pokus v našom prípade dáte 9€, čo nie je až tak moc. Pri najhoršom budete mať aspoň sex dobrý. Nájdete aj na Myprotein TU.

Za mňa všetko. Snáď som vás obohatil o užitočné informácie, ktoré sa vám zídu pri ďalšom nákupe.

 

Použitá literatúra

[1] Examine.com. D-Aspartic Acid. Online dostupné na: https://examine.com/supplements/d-aspartic-acid/

[2] Examine.com. Beta-Alanine. Online dostupné na: https://examine.com/supplements/beta-alanine/

[3] Examine.com. Agmatine. Online dostupné na: https://examine.com/supplements/agmatine/

[4] Examine.com. Maca. Online dostupné na: https://examine.com/supplements/maca/

[5] Miroslav Ledvina a kolektiv. 2009. Biochemie pro studující medicíny I. díl. Univerzita Karlova v Praze – Nakladatelství Karolinum. ISBN 978-80-246-1416-8

Všetci už vieme, aké sú bežné suplementy a ako nám vedia pomôcť. Koľko ľudí však ovláda informácie o ďalších suplementoch, ktoré nie sú tak medializované a všemožne známe? Prinášame vám základnú a trochu aj rozšírenú charakteristiku doplnkov výživy, ktoré nie sú možno tak “slávne”, no za to vám vedia perfektne podporiť progress.

Andrej Preťo
Spisovateľ a Expert
Zobraziť profil Andrej Preťo
Andrej sa od svojich 13 rokov venuje aktívnemu, skoro poloprofesionálnemu, športovaniu v oblasti kulturistiky. V minulosti sa zúčastnil jednej celoslovenskej kulturistickej súťaže (MS SR Juniorov v Hnušti 2015), kde obsadil 3. miesto. Počas poslednej prípravy na ďalšiu súťaž v roku 2016 sa Andrej zranil a neskôr v dôsledku tohto zrania absolvoval operáciu ramena. Podľa jeho slov mu aj táto skúsenosť priniesla niečo do života, pretože ako sám hovorí, dnes už musí cvičiť opatrnejšie a výrazne viac sa sústrediť na správnu techniku cvičenia. Vyštudoval vysokú školu Bezpečnostného inžinierstva v Žiline a aj keď jeho vysokoškolské vzdelanie nemá nič spoločné zo športom, jeho vášeň ku kulturistike ho neustále motivuje do sebavzdelávania sa ohľadom základných funkcií ľudského organizmu a anatómie ľudského tela, na úrovni medicínskych skrípt a bestsellerov na tému fitness, vyžíva a posilňovanie. Kulturistika, aktívny životný štýl, zdravá strava a doplnky výživy sú dnes už jeho neoddeliteľnou súčasťou. Aj keď Andrej nepracuje ako osobný tréner alebo špecialista na výživu, je u neho táto kapitola stále otvorená, tak isto ako aj súťaženie v kulturistike. Viac informácií o Andrejovi nájdete na jeho fan page: https://www.facebook.com/AndrejPretoClassicBodybuilder/
myprotein