Skip to main content
Suplementy

Maca | Peruánsky ženšen | Zdroj vitamínu C | Aj pre vegánov

Maca | Peruánsky ženšen | Zdroj vitamínu C | Aj pre vegánov
Myprotein.Sk
Spisovatel' a Expert7 rokov Ago
Zobraziť profil Myprotein.Sk

Čo je vlastne Maca?

Obr.č. 1

Maca je koreňová rastlina (zelenina), ktorá rastie vo vysoko položených nížinách Ánd v Peru. Je nesmierne obľúbená a je nazývaná aj peruánsky ženšen. Táto rastlina bola podrobená mnohým výskumom po celej planéte a chutí podobne ako butterscotch, čo je sladkosť podobná karamelu s maslovou príchuťou. Má výraznú sladovú chuť a to z nej robí skvelý doplnok do smoothies a koktailov! Maca prášok je konečný výsledok tejto rastliny. V posledných rokoch sa stala veľmi populárnou, pretože je nutričné bohatá na vápnik a vitamíny životne dôležité pre dobré zdravie, ako je vitamín C, B6 a B2. Je tiež bohatá na minerálne medi a jedna porcia poskytuje 30% ODD tohto minerálu.

Kto by ju mal začať užívať?

Obr.č. 2

Ťažko sa vám ráno vstáva? Cítite únavu a nedostatok energie? Koreň Maca, známa peruánska bylinka, má účinky, o ktorých sa vám ani nesnívalo. Účinky „peruánskeho ženšena“ ocenia aj športovci a ľudia, ktorí sa snažia schudnúť a udržať si svalovú hmotu. Prínosom suplementácie Maci vám bude lepšia vytrvalosť pri športovom výkone, zvýšená plodnosť a sexuálna aktivita, odstránenie depresií, pocitov strachu a úzkosti a dokonca môže zmierniť bolesti hlavy. Viaceré štúdie potvrdili, že určitým spôsobom pôsobí ako analgetikum a dokáže spomaliť starnutie. Má samé pozitívne prínosy nielen pre vaše telo, ale aj pre vašu myseľ. Ak ste sa našli v niektorom z príznakov, bude pre vás Maca tou správnou voľbou prírodnej liečby.

Ako ju užívať?

Obr.č. 3

Prášok Maca je plný živín. Ak zvolíte práškovú formu, jednoducho pridajte 5 g do vášho nápoja, smoothie, džúsu alebo vody (250-350 ml) a zamiešajte. Pokiaľ preferujete kapsule, odporúčame užívať 1 kapsulu denne, najlepšie s jedlom. Stačí trochu kreativity a Maca peruánska môže vylepšiť váš chia nápoj na ešte viac hodnotnú potravinu vďaka svojmu obsahu dôležitých vitamínov a minerálov. Skúste si kľudne pridať Macu aj do raňajkovej ovsenej kaše a určite tým nič nepokazíte, ba naopak. Neprekračujte však odporučené denné dávkovanie.

Čo obsahuje a aké má nutričné hodnoty?

Maca poskytuje celu radu živín, akými sú vápnik a vitamíny C, B2 (riboflavín) a B6. Naše organicky certifikované Maca korene sú pestované bez použitia pesticídov. Po vysušení sa Maca koreň pomelie na jemný prášok a zabalí sa. Poskytuje 17,8 % dennej odporučenej dávky vitamínu C a 30 % dennej odporučenej dávky medi v každej 5g porcii. Vitamín C prispieva k normálnej tvorbe kolagénu a k normálnej funkcii ciev, kostí, chrupaviek, ďasien, pokožky a zubov, zatiaľ čo meď zohráva dôležitú úlohu pri zachovaní zdravých väzív. Meď a vitamín C prispievajú k normálnej funkcii nervového a imunitného systému, ako aj ochraňujú bunky pred oxidačným stresom. Vitamín C prispieva k zníženiu pocitu únavy a vyčerpania.

Kde sa využívala v minulosti?

Obr.č. 4

Bola využívaná ako afrodiziakum už pred stovkami rokov. Obsahuje látky, ktoré zvyšujú libido a celkovú plodnosť. Podieľa sa na vytvorení hormonálnej rovnováhy, čo ocenia ženy v klimaktériu i tie, ktoré trpia predmenštruačným syndrómom. Táto rastlina je ideálna na konzumáciu pre ženy aj mužov. Už Inkovia vedeli, že po užití Maci boli silnejší a vitálnejší, a preto ju s obľubou využívali dennodenne.

Aký má prínos pre športovcov?

Obr.č. 5

Obsahuje esenciálne aminokyseliny s rozvetveným reťazcom (BCAA). Aminokyseliny majú pri chudnutí a rysovacích tréningoch obrovský význam. Zabraňujú strate svalovej hmoty, ktorá je veľmi dôležitá pre spaľovanie tukových zásob i celkovo lepší vzhľad. Je vhodná aj do vegánskej, vegetariánskej a bezlepkovej stravy. Maca je často skúmaný a veľmi obľúbený extrakt, ktorý je vhodný pre každého, kto chce zlepšiť svoju zdravú a vyváženú stravu. Je odporúčaná aj pri vytrvalostných športoch, pretože dodá organizmu energiu potrebnú pre lepší výkon a taktiež je prevenciou osteoporózy. Maca môže byť považovaná za takzvané superjedlo. Skúste jej blahodarné účinky na vlastnej koži! V ponuke Maca kapsule a Maca organický prášok.

Obr.č. 1 https://twitter.com/MyproteinUK/status/745617607710113793

Obr.č. 2 http://www.myprotein.com/thezone/nutrition/maca-root-powder-benefits-superfood-recipes/

Obr.č. 3 http://www.myprotein.com/thezone/nutrition/maca-root-powder-benefits-superfood-recipes/

Obr.č. 4 http://fr.myprotein.com/thezone/complements-alimentaires/quest-que-la-maca-bienfaits-et-dosages-recommandes/

Obr.č. 5 http://www.myprotein.com/thezone/supplements/what-is-taurine-taurine-benefits/

Zdroje http://zdravie.cvicte.sk/zdravie-1/koren-maca-pre-zvysenie-energie-lepsiu-naladu-i

Maca by sa dala jedným slovom opísať ako superpotravina. Má toľko blahodarných účinkov, že až po dočítaní tohto článku si vlastne uvedomíte, že by sa vám veľmi hodilo zaradiť ju do jedálnička. Je zdrojom mnohých dôležitých vitamínov a minerálov a prínáša so sebou aj doteraz nepoznané benefity Maci ako odstránenie migrény, lepšia vytrvalosť pri športe a spomalenie starnutia.

Myprotein.Sk
Spisovatel' a Expert
Zobraziť profil Myprotein.Sk
myprotein