Skip to main content
Suplementy

“Zázračný“ Tribulus Terrestris? | Aké má benefity, dávkovanie a vedľajšie účinky?

“Zázračný“ Tribulus Terrestris? | Aké má benefity, dávkovanie a vedľajšie účinky?
Myprotein.Sk
Spisovatel' a Expert2 rokov Ago
Zobraziť profil Myprotein.Sk

Na trhu je dostupná široká škála rôznych doplnkov výživy. Niekedy môže byť náročné zapamätať si o nich všetky podrobnosti a vedieť, ako fungujú a na čo sú dobré.

Tribulus terrestris je prírodný doplnok na rastlinnej báze. Obsahuje veľké spektrum rastlinných zlúčenín, ktoré ovplyvňujú športový výkon, libido a celkové zdravie človeka.

Ak chcete vedieť, ako vám môže tribulus pomôcť, čítajte ďalej.

vitamíny a minerály

Čo je tribulus terrestris?

Tribulus terrestris (kotvičník zemný) je rastlina, ktorú mnohí považujú za obyčajnú burinu. Má žlté listy so špicatým tvarom. Rastie v teplejšom podnebí a v tropických oblastiach po celom svete. Používa sa ako liek na rôzne ochorenia, a to už od dávnych starovekých čias.

 

Z čoho sa vyrába?

Tribulus ako doplnok výživy sa vyrába z koreňa kotvičníka zemného. Niekedy sa na výrobu používajú aj listy a plody tejto rastliny. Doplnok výživy sa predáva najčastejšie vo forme tabliet.

 

Aké má účinky?

Tribulus terrestris obsahuje rôzne rastlinné zlúčeniny, ktoré môžeme jednotne nazvať ako fytochemikálie. Pôsobia v tele rôznymi spôsobmi. Medzi tieto zlúčeniny patria alkaloidy, saponíny, flavonoidy a steroidy. Ovplyvňujú kardiovaskulárny systém, imunitný systém a produkciu hormónov v tele.

Účinok týchto zlúčenín závisí od množstva, ktoré užívate. Taktiež závisí od vašej stravy a rutiny. Tribulus má adaptogénny účinok, kvôli ktorému je užitočné udržiavať jeho hladinu v tele.

Rastlina Tribulus Terrestris

Kto by mal užívať tribulus?

Aj keď existuje široká škála potenciálnych výhod, ktoré vám tribulus terrestris môže poskytnúť, využíva sa hlavne na zvýšenie gonadotropných hormónov (hormónov, ktoré napomáhajú tvorbe testosterónu).1 Vďačíme za to unikátnemu zloženiu tejto rastliny.

Muži, ktorí vo výskume užívali tribulus, mali zvýšenú hladinu testosterónu.2 Tieto hormóny môžu podporiť nárast a udržanie svalovej hmoty pri cvičení, ale aj bez neho. Tehotné a dojčiace ženy by sa mali užívaniu takýchto doplnkov vyhnúť. Mohli by totiž ovplyvniť ich prirodzené hladiny hormónov.

Ďalším častým dôvodom, prečo ľudia užívajú tribulus, je bolesť na hrudníku alebo angína pectoris.2 Ak si myslíte, že by tento doplnok mohol byť pre vás užitočný, obráťte sa na svojho praktického lekára alebo lekárnika. Užívanie takýchto doplnkov vždy konzultujte s profesionálnom.

Tribulus tiež zvyčajne znižuje hladinu cukru v krvi. Ľudia, ktorí majú obavy zo zvýšenej hladiny cukru v krvi, sa môžu poradiť so svojím lekárom a benefitovať z výhod, ktoré tribulus ponúka.1 Nezabúdajte, že pre efektívne zlepšenie zdravia musíte upraviť aj svoju stravu a celkový životný štýl.

 

Kedy je vhodné ho užívať?

Aby tribulus fungoval čo najefektívnejšie, mali by ste ho brať medzi jedlami nalačno. Ak ho užívate pred tréningom, urobte to ešte pred jedlom alebo pred vypitím predtréningového kokteilu. Môžete ho užívať dvakrát denne.

 

Má tribulus nejaké vedľajšie účinky?

Existuje niekoľko potenciálnych vedľajších účinkov ako pri akomkoľvek inom doplnku. Tieto vedľajšie účinky sú však len mierne a väčšina z nich súvisí so znižovaním hladiny cukru v krvi a zvýšením energie.

  • Pocit slabosti, točenie hlavy alebo chvenie
  • Problémy so zaspávaním
  • Podráždený žalúdok

 

Časté otázky

Patrí tribulus do skupiny steroidov?

Nie, tribulus terrestris nie je steroid. Obsahuje steroidné zlúčeniny, ale ani športovci, ktorí pravidelne užívajú tribulus, nemajú touto látkou ovplyvnenú hladinu rizikových látok v krvi. Ak vás čakajú testy na odhalenie látok podporujúcich výkonnosť, u tribulusu sa nemáte čoho obávať.2

Kedy začne tribulus účinkovať?

Účinok nastúpi v závislosti od toho, či užívate tribulus na lačný žalúdok. Výsledky štúdií naznačujú, že v priemere môžeme hovoriť o jednej až niekoľkých hodinách, kým začne tribulus účinkovať. Výsledky však boli merané pri pravidelnom užívaním medzi jedlami.

Z ktorej časti rastliny sa vyrába?

Tribulus terrestris je latinský názov rastliny kotvičníka zemného, z ktorej sa tento doplnok vyrába. Na výrobu sa využíva prevažne koreň, ale aj plody alebo kvety. Kvôli tŕňom, ktoré rastú na tejto rastline, sa neodporúča konzumovať nespracovaná.

Čo si treba zapamätať

Tribulus je prírodný rastlinný doplnok s mnohými zložkami, ktoré podporujú fyzickú výkonnosť a celkové zdravie človeka. Účinky sa stále skúmajú, no posledné štúdie naznačujú, že tribulus je ideálnym doplnkom pre tých, ktorí chcú zvýšiť libido, energiu a výkon pri cvičení.

Naše články slúžia výhradne na informačné a vzdelávacie účely a nemali by sa považovať za lekársku pomoc. Ak máte obavy alebo pochybnosti ohľadom akýchkoľvek záležitostí, skôr než začnete užívať výživové doplnky, poraďte sa so zdravotníckym pracovníkom. Taktiež konzultujte akúkoľvek významnú zmenu v stravovaní.

Myprotein.Sk
Spisovatel' a Expert
Zobraziť profil Myprotein.Sk
myprotein