Skip to main content
Tréning

HIIT vs. LISS Tréning | Aké Je Najlepšie Kardio Na Spaľovanie Tuku?

HIIT vs. LISS Tréning | Aké Je Najlepšie Kardio Na Spaľovanie Tuku?
Myprotein.Sk
Spisovatel' a Expert5 rokov Ago
Zobraziť profil Myprotein.Sk
Zistite, ako čo najefektívnejšie schudnúť

Pokiaľ ide o zlepšenie formy a zníženie telesnej hmotnosti, je všeobecne akceptované, že bude potrebné zapojiť nejaké kardio — keď však príde na výber typu toho najlepšieho kardia na pálenie tuku, ľudia sa rozdelia.

Pokiaľ ide o HIIT a LISS tréning, platí to dvojnásobne.

HIIT, alebo aj vysokointenzívny intervalový tréning, je typom kardia, kde sa strieda vysokointenzívne cvičenie a krátka prestávka.

Typickou štruktúrou HIIT tréningu je napríklad 45 sekúnd drepov s výskokom, po ktorých nasleduje 15 sekúnd odpočinku. Potom sa hneď prejde na ďalší cvik, ktorý sa vykonáva opäť 45 sekúnd a následne zase 15 sekúnd odpočinku atď.

LISS, z angl. low-intensity steady state, a teda rovnomerné cvičenie s nízkou intenzitou, je úplným opakom — môže to byť akýkoľvek druh kardia, ako napríklad chôdza, plávanie, jazda na bicykli alebo iné cvičenie s nižšou záťažou a intenzitou s trvaním minimálne 40-60 minút.

Na rozdiel do HIIT tréningu, počas ktorého sa snažíte vyžmýkať vaše telo čo najviac za čo najkratší čas, počas LISS tréningu sa snažíte cvičiť s nižšou námahou počas dlhšieho časového obdobia.

Čo je však najlepším kardiom na pálenie tuku? Poďme sa na to pozrieť bližšie.

Ako schudnúť

Výhody HIIT tréningu

  1. Šetrí čas

Máte pocit, že nemáte dostatok času na to, aby ste cvičili? Dosť, čo pracujete, cestujete, chystáte si jedlo, varíte, upratujete, stretávate sa s rôznymi ľuďmi, alebo sledujete sociálne médiá… (dobre, to posledné nie je až takou dobrou výhovorkou, ale pravdepodobne to je realita).

15-20 minút vyčerpávajúceho HIIT tréningu je skvelým kompromisom — zapojíte tak svoje svaly do poriadnej práce bez toho, aby ste podstúpili bežný tréning. Môžete ho odcvičiť kľudne i pred telkou počas reklamných prestávok alebo počas prípravy jedla.

Vysoká intenzita počas cvičenia spôsobí, že vaše telo bude efektívne páliť tuk i napriek skrátenej fyzickej aktivite.

  1. Je to tréning celého tela

Jedným zo základných princípov HIIT tréningu je to, že je zložený z cvikov, ktoré zapájajú skoro každú svalovú skupinu — verte nám, po sérii burpees budete cítiť pálenie v celom tele.

Cviky zapájajúce celé telo, ako napríklad drepy, burpees, plank alebo horolezec, sú skvelé v tom, že zvýšia vašu tepovú frekvenciu a nakopnú pálenie tuku.

  1. Je veľmi efektívny

Snaha o extrémny výkon spôsobí rapídnu reakciu. Krátke intervaly namáhavého cvičenia vás nenechajú vydýchnuť, rozbehnú váš metabolizmus tak, aby pracoval na čo najvyššej úrovni a vaše telo začne spaľovať tuky ako zdroj energie namiesto sacharidov.1

Áno, je to namáhavé, ale výsledky za to určite stoja. Je to taktiež rýchlejšie…

Ako schudnúť

Výhody LISS tréningu

  1. Nie je tak skľučujúci

Niekedy to môže vyžadovať veľké psychické sebazaprenie, aby ste si obuli tenisky a donútili sa ísť na tréning, o ktorom viete, že keď ho docvičíte, tak z vás bude kvapkať od hlavy až po päty. Ísť na dlhšiu prechádzku môže byť oveľa lepšou alternatívou — môže vám tiež pomôcť odreagovať vašu myseľ.

Nájsť si typ cvičenia, ktorý je pre vás udržateľný — a ktorý vás bude baviť — môže pomôcť pri dodržiavaní tréningového plánu a dosahovaní dlhodobých cieľov.

  1. Môžete ho cvičiť častejšie

Byť aktívny nemusí vždy znamenať, že budete cvičiť do vyčerpania a mať bolesti niekoľko dní po cvičení — vykonávanie LISS tréningu viackrát za týždeň namiesto toho, aby ste sa po 10 minútach vysokointenzívneho cvičenia zranili, je oveľa efektívnejším prístupom k spaľovaniu tukov.

Jednoduchý fakt, že môžete cvičiť LISS tréning po oveľa dlhšiu dobu než HIIT znamená, že budete schopní spáliť aj viac kalórií.

LISS okrem toho nenamáha vaše telo tak ako HIIT, preto je ideálnou voľbou pre ľudí, ktorí sa snažia začať s fitness, alebo ktorí sa zotavujú zo zranenia.

Môže byť tiež lepšou voľbou pre tých, ktorí dodržiavajú intenzívny tréningový plán, alebo sa venujú nejakému športu. V tomto prípade by zaradenie HIIT tréningu nebolo vhodné, keďže veľmi vyčerpáva telo a vyžaduje dlhšiu regeneráciu. Ak chcete dosiahnuť špičkovú kondíciu pred dôležitým zápasom, alebo ak chcete poriadne odpáliť nohy počas tréningu, hodinka chôdze počas dňa je oveľa lepším nápadom než HIIT.

Ako schudnúť

Čo Si Treba Zapamätať

Aby sme si to zhrnuli, posledné slovo v diskusii o "najlepšom kardiu ako schudnúť" majú osobné preferencie. Samozrejme, že HIIT tréning s kalóriami zatočí bez ohľadu na to, z akých cvikov pozostáva, ale cvičením kardia s nižšou intenzitou 4-5 krát do týždňa spálite toľko isto kalórií, ak nie viac.

  1. Wingfield, H. L., Smith-Ryan, A. E., Melvin, M. N., Roelofs, E. J., Trexler, E. T., Hackney, A. C., … & Ryan, E. D. (2015). The acute effect of exercise modality and nutrition manipulations on post-exercise resting energy expenditure and respiratory exchange ratio in women: a randomized trial.Sports medicine-open1(1), 11.

Autor: Lauren Dawes

Myprotein.Sk
Spisovatel' a Expert
Zobraziť profil Myprotein.Sk
myprotein