Skip to main content
Tréning

Efektívny domáci tréning brucha od skúseného trénera Jordan Morello

Efektívny domáci tréning brucha od skúseného trénera Jordan Morello
Nathan Southern
Spisovateľ a expert4 rokov Ago
Zobraziť profil Nathan Southern

Všetci by sme chceli vyzerať dobre, však? A kvalitný sixpack je súčasťou toho. Stačí sa spýtať Jordana Morella, ktorý je osobným trénerom a online fitness koučom s viac než 10-ročnými skúsenosťami. Ten sa denno denne stretáva s ľuďmi, ktorí by chceli vyzerať dobre a on im k tomu pomáha.

Tajomstvo sixpacku je ďaleko za myšlienkou cvičenia nekonečného množstva sklapačiek každý deň. Rysovanie postavy a pekne vysekané brucho si vyžaduje v prvom rade odhodlanosť, a to nielen v telocvični.

Tehličky sú výsledkom stravy

Všetci sme určite počuli túto vetu, no čo sa za ňou skrýva? Pravdou je, že každý z nás má brušné svaly (tehličky). Áno, skutočne každý. Len nie každému je to vidieť, pretože nad tehličkami je niečo iné. Jordan si uvedomuje dôležitosť diéty a neustále pripomína, aké je dôležité správne stravovanie a výživa.

“Niektorí ľudia si myslia, že zlá strava sa dá vycvičiť, no to sa NIKDY nestane!”

Nepochybne tvrdí, že najvýznamnejšou chybou, ktorú ľudia robia, je zlá strava. Môžete cvičiť, koľko len chcete, no ak nemáte správnu výživu, požadované výsledky sa jednoducho nedostavia.

“Ak chcete sixpack a viac vysekané brucho, prípadne ploché brucho, musíte sa uistiť, že sa stravujete zdravo a ste v kalorickom deficite!”

Jordan hovorí, že bez ohľadu na to, či chcete získať sixpack na bruchu, alebo len krajšie tvarované svaly, princípy k ich dosiahnutiu sú úplne rovnaké. Pristupovať ku svojej strave musíte s rovnakou disciplínou ako ku tréningom. To, že robí, to čo káže, si môžete overiť aj na jeho instagrame.

 

Domáci tréning

Pri skrolovaní Instagramovým profilom Jordana si všimnete, že má rád cvičenie z pohodlia domova. Všetci sme svedkovia, že domáce tréningy naberajú na popularite, a to aj vďaka digitálnemu dopadu na fitness priemysel.

“Veľmi rád cvičím doma, pretože je to spôsob, ako byť aktívny, fit a zdravý bez toho, aby ste opustili svoj domov! To môže robiť fakt ktokoľvek!”

Nenabádame vás k tomu, aby ste zrušili svoje členstvo v posilňovni — na to ani nepomyslite! Je samozrejmosťou, že komplexné cviky ako drepy a mŕtve ťahy môžu pomôcť posilniť vaše telo. Teraz sa však zamerajme na izolované cviky na brucho, ktoré vás určite zaujmú, ak máte cieľ vyrysovať postavu.

Brucho trénujem asi 1-2 krát týždenne

 

Vaše brušné svaly sú rovnaké ako akýkoľvek iný sval. Tráviť hodiny každý deň neustálym trénovaním brucha je trochu zbytočné. To je to isté ako keby ste cvičili ruky po každom tréningu.

 

Rýchly kruhový tréning brucha od Jordana Morella

Tento rýchly a efektívny kruhový tréning obsahuje cviky, ktoré sú zamerané prioritne na brušné svaly. Vyskúšajte štyri série po dvadsať opakovaní u každého cviku. Veľa šťastia!

Správne prevedenie cvikov

 

Véčkové skracovačky

 

  1. Ľahnite si na zem s rukami vedľa tela a nohy mierne zdvihnite od zeme.
  2. Chrbát držte rovno po celú dobu. Zdvihnite trup pomalým pohybom a kolená pritiahnite k hrudi.

Rotačné sklápačky

 

  1. Ľahnite si na chrbát s mierne pokrčenými kolenami. Chodidlá položte na podlahu a rukami sa ľahko dotknite spánkov.
  2. Zodvihnite trup a otočte sa doprava. Ľavý lakeť by sa mal dotknúť pravého kolena.
  3. Vráťte sa do východiskovej polohy a pohyb opakujte na opačnú stranu.

Skracovačky so zdvihnutými nohami

 

  1. Ľahnite si na chrbát a ruky natiahnite nad hlavu. Nohy vzpriamte smerom hore k stropu.
  2. Pri pohybe ruky tiež natiahnite k stropu, zdvihnite hlavu a ramená zo zeme, aby ste sa mohli dotknúť prstov nôh.
  3. Panvu zdvihnite mierne nad zem, aby sa vaše prsty na nohách dotkli prstov na rukách.

Bicyklové skracovačky

 

  1. Ľahnite si na chrbát. Spodnú časť chrbta zatlačte smerom k zemi a ramená a hlavu držte mierne nad zemou.
  2. Zľahka si položte ruky na boky hlavy, jednu nohu zdvihnite tesne nad zem a natiahnite ju.
  3. Pohyb spočíva v tom, aby ste sa vždy protiľahlým lakťom dotkli protiľahlého zohnutého kolena. Počas tohto pohybu vytáčajte stred tela, nie chrbticu (tá musí ostať zafixovaná).
  4. Striedajte jednu a druhú stranu, pričom vždy sa dotknite protiľahlými končatinami.

Striedavé skracovačky s dotykaním prstov

 

  1. Ľahnite si na chrbát s rukami natiahnutými.
  2. Súčasne zdvihnite ľavú nohu a pravú ruku nahor smerom ku stropu. Prstami na rukách sa dotknite prstov na nohách.
  3. Ľavú nohu a pravú ruku položte naspäť a pohyb opakujte druhými dvomi končatinami.

Čo si treba zapamätať

Na to, aby ste vybudovali pevnejšie brucho, nemusíte tráviť dlhé hodiny v posilňovni. Mnoho ľudí neprikladá domácim tréningom príliš veľkú váhu a myslia si, že sú zbytočná. Opak je pravdou. Aj domáci tréning má svoje výhody, len ich musíte odhaliť.

Ak je vaším základným cieľom vybudovanie pekného sixpacku, budete potrebovať viac než samotné cvičenie. Pamätajte, že zlá strava sa nedá vycvičiť. Ak chcete vidieť svoje tehličky, začnite v kuchyni. Znížením telesného tuku odhalíte pekne vysekané brušné svaly a potom sa môžete zamerať na konkrétne cviky, ktorými tieto svaly spevníte.

Naše články slúžia výhradne na informačné a vzdelávacie účely a nemali by sa považovať za lekársku pomoc. Ak máte obavy alebo pochybnosti ohľadom akýchkoľvek záležitostí, skôr, než začnete užívať výživové doplnky, poraďte sa so zdravotníckym pracovníkom. Taktiež konzultujte akúkoľvek významnú zmenu v stravovaní.

Nathan Southern
Spisovateľ a expert
Zobraziť profil Nathan Southern
Nathan horí vášňou k športu už od útleho veku. Hrá futbal po celej krajine Veľkej Británie a reprezentuje svoj kraj (Cheshire) a rôzne kluby na poloprofesionálnej úrovni. Vyštudoval obor Coaching and Sports Development a rozumie významu športu a fitness v spoločnosti. Počas víkendov ho nájdete veliť jeho futbalovému mužstvu, kde hrá ako útočník a zastáva pozíciu kapitána tímu.
myprotein