Skip to main content
Tréning

Všetko, Čo Potrebujete Vedieť O Kruhovom Tréningu

Všetko, Čo Potrebujete Vedieť O Kruhovom Tréningu
Myprotein.Sk
Spisovatel' a Expert5 rokov Ago
Zobraziť profil Myprotein.Sk

Porozprávali sme sa s trénerom kruhového tréningu a nahliadli, čo sa skrýva za týmto extrémne náročným športom.   

V oblasti kruhového tréningu sa ľudia väčšinou rozdeľujú na dva tábory — buď ho jednoducho milujú, alebo sú zásadne proti nemu.

V snahe poskytnúť čitateľom viac informácií o tomto zaujímavom športe sme sa porozprávali s Danielom Campbellom (@danccampbell), vedúcim trénerom v posilňovni v Manchestri s názvom TRAIN Heald Green.

Ako by si jednoducho popísal kruhový tréning niekomu, kto sa mu nikdy nevenoval?

Kruhový tréning teraz funguje v dvoch oblastiach. Na jednej strane máme súťažné kruhové tréningy na vrcholovej úrovni a to je to, čo si väčšina ľudí predstaví pod kruhovým tréningom. Vidia rôzne videá, v ktorých cvičenci klikujú a zdvíhajú ťažkú váhu nad hlavu.

Pre mnohých to však nebude ich skutočná skúsenosť s kruhovým tréningom. V skutočnosti je to jednoducho tréningová metóda, ktorá kombinuje prvky silového tréningu, kardiotréningu a cvičenia s vlastnou hmotnosťou.

Dôraz sa kladie na zdokonaľovanie a zlepšovanie, a to v spoločnosti rovnako alebo podobne zmýšľajúcich ľudí, ktorí sa snažia byť zdravší a dosiahnuť zo seba lepší pocit.

Ako sa tento typ tréningu líši od tých bežných v posilňovni?

Myslím si, že najväčším rozlišujúcim faktorom medzi bežným tréningom a kruhovým tréningom je spoločnosť ľudí a intenzita tréningu.

V bežnej posilňovni sa ľudia zameriavajú výhradne sami na seba — robia si to, čo chcú a nevyvíjajú s ostatnými žiadne interakcie. Počas kruhového tréningu cvičia všetci spoločne a spôsobuje to súťaživého ducha, čo ľudí tlačí makať na sebe ešte viac — pridajú si nejaké to kilo na činku a snažia sa o viac opakovaní.

Celé prostredie však zostáva priateľské — ak prekonáte svoj osobný rekord, ľudia z vás majú radosť a zároveň tým povzbudíte i ostatných.

Je to pre každého?

Áno, cvičiť kruhový tréning môže ktokoľvek, ale otázka je, či môže hocikto vykonávať akýkoľvek cvik. Napríklad, ak niekto za posledných 15 rokov nezdvihol činku ani raz, ale príde k nám, aby si trochu posilnil zdravie a pevnosť tela, musí robiť vzpieračský cvik? Pravdepodobne nie, viac by mu prospel kettlebell swing.

To je presne to, čo je na kruhovom tréningu krásne — je univerzálne škálovateľný a môžete v ňom meniť cviky presne podľa požiadaviek, aby mohol každý dosiahnuť rovnaký druh náročnosti počas cvičenia, a to takým spôsobom, aby to bolo zároveň i bezpečné.

kruhový tréning

Ako si sa dostal ku kruhovému tréningu ty?

Približne pred 4/5 rokmi som na tento druh cvičenia narazil online, keď som si čítal o "hrdinskom tréningu" nazvanom "The Seven". Hneď som ho aj vyskúšal u nás v posilňovni.

V tom čase som bol fit a hral som poloprofesionálne rugby, no nemohol som uveriť tomu, aké náročné to bolo. Videl som, že v porovnaní s ostatnými, ktorí zdieľali svoje časy, som bol slabý. To ma viedlo k tomu, aby som začal hľadať moje prvé laná, krabice a TRX (posilňovňu na kruhový tréning).

Povedal by si, že kruhový tréning ťa zmenil?

Kruhový tréning u mňa slúžil ako iniciátor rôznych životných zmien. Mám právnický titul a bol som na ceste stať sa právnym zástupcom — teraz som trénerom kruhového tréningu na plný úväzok a robím online coaching pre ľudí, ktorým záleží na ich zdraví a kondícii.

Kruhový tréning ma naviedol na tento chodník. Bol to akýsi odrazový mostík, ktorý mi umožnil vkladať vášeň tam, kde to mám skutočne rád.

Pokiaľ ide o nejaké fyzické zmeny, moje 31-ročné ja by vytrelo podlahu s mojím 24-ročným ja v akomkoľvek fyzickom ohľade.

Aký je najnáročnejší aspekt kruhového tréningu?

Najnáročnejším aspektom pre väčšinu cvičiacich je kontrolovať si svoje vlastné ego a udržať sa v pozadí. Len, ako ľudia započujú niečo o kruhovom tréningu, hneď chcú začať klikovať a zdvíhať ťažké váhy — je to ako pozerať Ligu majstrov a myslieť si, že ste Ronaldo.

Nefunguje to tak. Najskôr musíte stráviť nejaký čas osvojením si úplných základov. Neznamená to, že nemôžete robiť všetko, čo vidíte v profesionálnych videách, no vyžaduje to trochu času, aby ste sa dostali na takú úroveň. Musíte si byť istí, že vaša technika je dobrá predtým, než začnete bezhlavo pridávať váhu alebo vykonávať rôzne cviky pre pokročilých bez dobrých základov.

Za toto však nesie zodpovednosť i tréner a opäť sa vraciam k tomu, že kruhový tréning sa dá vždy prispôsobiť ľuďom, ktorí sa chcú zúčastniť.

Kruhový tréning

Aká je tvoja rada pre niekoho, kto premýšľa, že s tým chce začať?

Nájdite si dobrú skupinu / trénera, nebojte sa prispôsobovať si tréningy na svoju úroveň, pýtajte sa mnoho otázok, a hlavne si to užite, má to byť zábava!

Kruhový tréning

Čo si treba zapamätať

Myslíme si, že rozhovor s Danielom nám rozhodne pomohol odhaliť niekoľko mýtov a stereotypov, ktoré sú známe pri tomto športe, avšak to, či vás presvedčil, aby ste to skúsili, je už iná vec…

Autor: Lauren Dawes

Myprotein.Sk
Spisovatel' a Expert
Zobraziť profil Myprotein.Sk
myprotein