Skip to main content
Tréning

Od tanečníka k drsnému zápasníkovi | Ako sa stal Israel Adesanya jednou z najlepších hviezd MMA

Od tanečníka k drsnému zápasníkovi | Ako sa stal Israel Adesanya jednou z najlepších hviezd MMA
Nathan Southern
Spisovateľ a expert3 rokov Ago
Zobraziť profil Nathan Southern

#TeamMyprotein je zložený zo špičkových atlétov a profesionálnych športovcov – Israel Adesanya však patrí k tým najcharizmatickejším.

Israel má 31 rokov a narodil sa v Nigérii. Žije na Novom Zélande a je profesionálnym bojovníkom UFC, kde vyhral šampionát v strednej váhovej kategórii. Je zároveň prirodzeným šoumenom s výnimočným talentom.

V súčasnosti dominuje rekordným skóre 19-0 (8-0 v UFC). Až ŠTRNÁSŤ zápasov vyhral knockoutom. Pôsobivé, však?

Kto uvidí jeho výsledky, musí si pomyslieť: ten chlapec trénuje odmalička, celý život. Nie je to úplne tak. Pred zápasením sa venoval svojej najväčšej záľube – tancu. Asi tušíte správne, že v tomto odvetví to nie je bežná kariérna cestička. Israel si nechcel vyberať medzi jeho dvomi najsilnejšími vášňami. Namiesto toho sa venuje obom naraz a prezentuje ich na svetovej platforme.

Israel Adesanya

 

Tanec ako súčasť jeho života

Pre mladého Israela Adesanyu bol tanec hlavne o vyjadrovaní svojich vnútorných pocitov. Jeho rodina sa presťahovala na Nový Zéland ešte kým bol mladý. Vieme, že pre mladého chlapca to nemohlo byť jednoduché. Cítil sa čudne. Vedel, že príliš nezapadol do kolektívu. Jeho tetovanie na hrudi so slovami ‘Broken Narrative’ mu pripomína rozdelenú minulosť a problémy zapadnúť medzi ostatných. Rovnaký názov niesla aj jeho tanečná skupina.

Novozélanďania opisovali Israela odmala ako „vysokého týpka“. Vyčnieval z davu a ľudia sa ho snažili „položiť na lopatky“ vždy, keď to šlo. Potom si ho však ľudia všimli pri tanci. Vedel, že si môže získať priateľov tancovaním. Dokázal tak zmeniť atmosféru v školskej triede a postupne si vybudoval rešpekt.

Niet pochybností o tom, že tanec pomohol Israelovi v koordinácii pohybov aj v klietke pri zápasoch. Dokáže sa s ľahkosťou presúvať z miesta na miesto a oklamať súpera rýchlymi pohybmi. Tanec mu pomohol nájsť si vlastný štýl boja, ktorý mú očividne prináša skvelé výsledky.

“Tieto dva svety sú mimoriadne prepojené. Musíte myslieť na časovanie, rytmus a kreativitu. ”

Nevieme, ako vy, ale my sme si prepojenie medzi tancom a klietkovými zápasmi doteraz nevšimli. Napovedá to veľa o tom, ako pracuje Israelova myseľ. Na tanec i zápasy sa dokáže pozerať okom umelca. Aj keď je jedna aktivita brutálnejšia, obe si dokáže maximálne užívať.

Israel raz čítal citát, ktorý hovorí: “Nikdy nedávaj meč do rúk mužovi, ktorý nevie tancovať.” Je to motto, ktoré ho sprevádza. Hovorí o tom, aké cenné je vedieť tancovať. Našťastie, Israel vie tancovať úžasne.

 

Ako sa z tanečníka stal UFC šampión v strednej váhovej kategórii

Israel Adesanya zažil mimoriadne rýchly kariérny vzostup a stal sa jedným z najpopulárnejších bojovníkov UFC. Prvý titul získal v priebehu dvoch rokov od začiatku pôsobenia v tejto sfére. Stal sa tak najrýchlejším šampiónom v histórii.

Napriek tomu, že pred dvomi rokmi ho nepoznal takmer nikto, nie je žiadnym nováčikom. Predtým než nastúpil do UFC, šesť rokov trénoval a získaval potrebné skúsenosti.

Vo svojich 18 rokoch sa začal venovať kickboxu a cítil, že je to niečo, čo ho veľmi baví. Začal byť známy pre svoje dobré schopnosti a unikátny bojový štýl. Všetci si ho zapamätali vďaka teatrálnym knockoutom a humoru, ktorý ho neobchádza.

Pre mnohých bojovníkov je primárnym cieľom stať sa uznávaným šampiónom. Chcú získať titul za svoju celoživotnú tvrdú prácu a dostať sa na vrchol svojej kariéry. Vidíme, že u Israela to je celkom inak.

“Nikdy to pre mňa nebolo o opasku. Bol to pre mňa príliš vysoký cieľ, no aj tak som to dokázal.”

Israel je prirodzeným šoumenom. Akonáhle sa postaví do ringu, má chuť zabávať ľudí a ukázať im, čo sa v ňom skrýva. Pre niekoho ako Israel je cesta cieľom. Tvrdo na sebe pracuje a zbiera plody práce.

“Dokázal som sa dostať na vyššiu úroveň. Bojujem s tými najlepšími v mojej kategórii, ale aj mimo nej. ”

Bolo by nerozumné neuznávať výsledky jeho výnimočnej a trpezlivej práce. Niektorí bojovníci sa snažia byť dokonalí, no Israel je sám sebou. Aj vďaka tomu je dnes takou populárnou superstar. Má rád animované rozprávky a humor, ktorý aj sám predvádza na javisku. Má však vysokú dôveru vo svoje vlastné schopnosti, ktoré mu pomáhajú pri zápasoch.

Sme veľmi nadšení, že Israel je ďalším členom nášho tímu a tešíme sa na to, čo nám predvedie ďalej!

 

„Snažím sa len byť tým najlepším bojovníkom všetkých čias“

Naše články slúžia výhradne na informačné a vzdelávacie účely a nemali by sa považovať za lekársku pomoc. Ak máte obavy alebo pochybnosti ohľadom akýchkoľvek záležitostí, skôr, než začnete užívať výživové doplnky, poraďte sa so zdravotníckym pracovníkom. Taktiež konzultujte akúkoľvek významnú zmenu v stravovaní.

Nathan Southern
Spisovateľ a expert
Zobraziť profil Nathan Southern
Nathan horí vášňou k športu už od útleho veku. Hrá futbal po celej krajine Veľkej Británie a reprezentuje svoj kraj (Cheshire) a rôzne kluby na poloprofesionálnej úrovni. Vyštudoval obor Coaching and Sports Development a rozumie významu športu a fitness v spoločnosti. Počas víkendov ho nájdete veliť jeho futbalovému mužstvu, kde hrá ako útočník a zastáva pozíciu kapitána tímu.
myprotein