Skip to main content
Tréning

Prečo Chronická Choroba Nezastavila Tohto Majstra V Kulturistike

Prečo Chronická Choroba Nezastavila Tohto Majstra V Kulturistike
Evangeline Howarth
Spisovateľka a redaktorka4 rokov Ago
Zobraziť profil Evangeline Howarth

Je veľmi ľahké vyhovárať sa a rozprávať, prečo sa nedá trénovať a čo všetko človeka môže obmedzovať. Zranenie alebo choroba môžu spôsobiť, že nám chýba motivácia alebo energia hnať sa za tým, čo skutočne chceme. Tento rok oslavujeme kampaň “Forever Fit” — zoznámime vás s ľuďmi, ktorí trénujú aj napriek chorobám, nedostatku motivácie alebo energie a neučíte sa ako sa nevzdať!

Nie je to o rýchlych výsledkoch, 30-dňových diétach alebo detoxikáciách. Je to o investovaní do seba, a to mentálne i fyzicky. Je to dlhodobý proces. Každý z nás niekedy potrebuje inšpiráciu a povzbudenie. Jedným z ľudí, ktorí vás určite namotivujú, je Gerald Alavazo.

Gerald má 23 rokov a vyštudoval produktový dizajn. V súčasnosti pracuje ako nezávislý dizajnér. Tiež je supervízorom v upratovacej spoločnosti, šampiónom súťaže British Men’s Physique 2019 a online koučom. Ak sa vám to zdá stále málo, toto všetko zvláda aj napriek tomu, že má diagnostikovanú juvenilnú artritídu.

Ako sa nevzdať

Jeho boj začal odmala

Rovnako ako mnohí z nás, aj Gerald si vždy užíval športové a atletické krajské súťaže v rámci školy. Bohužiaľ mu bola diagnostikovaná juvenilná artritída počas absolútneho vrcholu jeho atletickej kariéry. Znamenalo to, že to musel zabaliť.

“Na chvíľu mi to zabránilo vykonávať akúkoľvek fyzickú aktivitu a ovplyvnilo to aj môj každodenný život. Aj tie najjednoduchšie veci boli pre mňa ťažké.”

Jeho choroba a nedostatok cvičenia ho však nezastavili na dlhú dobu.  Len rok po stanovení diagnózy začal opäť cvičiť — tentokrát sa angažoval v kulturistike.

“Rok po diagnostike som začal trénovať doma. Používal som provizórne činky vyrobené z plechoviek na pitie, cvičil som s vlastnou váhou a celkovo som sa snažil o zlepšenie zdravia.”

Gerald Alavazo

Ako sa nevzdať

Vďaka tréningom zistil, že sa jeho zdravotný stav zlepšuje a pomáhajú mu vyrovnať sa s príznakmi. Jednoducho nedovolil, aby choroba nad ním vyhrala. Výhody takéhoto pravidelného tréningového režimu mu pomohli prekonať aj psychickú záťaž, ktorú mal kvôli chorobe. Byť fit a zdravý zrazu nadobudlo úplne iný význam.

“Kulturistika mi skutočne pomohla celkovo posilniť moje telo, vďaka čomu sa môj stav zlepšil. Nemyslím len fyzický, ale aj psychický stav. Uvedomil som si, že sa môžem stále tešiť zo športovania a stále existuje nádej.”

“Moje ciele a ambície vždy prevažujú nad výhovorkami a dôvodmi, prečo sa to nedá.”

 To, že sa Gerald odhodlal venovať sa kulturistike, neznamená, že bolo preňho vždy jednoduché dodržiavať režim. Jeho stav by bol pre väčšinu ľudí dostatočným dôvodom na to, aby sa vzdali. On si však povedal, že akékoľvek cvičenie bude preňho lepšie než žiadne.

“Moje prvé roky cvičenia boli pravdepodobne tie najhoršie z hľadiska samotného tréningu. Dokonca aj teraz zažívam dobré a zlé dni, takže sa snažím robiť najviac, čo môžem, aby som to zvládal.”

Vždy prídu časy, kedy sa vám vôbec nechce trénovať, alebo sa budete chcieť úplne vzdať. Neznamená to však, že by ste to aj mali urobiť. Byť Forever Fit znamená, že sa sústredíte na dlhodobý cieľ, ktorý sa neustále vyvíja. Kľúčovým prvkom pre Geralda pri dosahovaní akéhokoľvek cieľa je pozitivita.

“Zistil som, že vtedy, keď sa jednoducho necítim dobre, nemám takú vysokú motiváciu ako v dňoch, kedy môžem naplno fungovať. Počas desiatich rokov artritídy som sa však naučil prekonávať takéto zlé dni tým, že som viac pozitívny.”

V priebehu rokov mu artritída pomohla vybudovať mentálnu silu počas tréningu na boj so všetkými prekážkami, ktoré mu život nadelil.

“Moje ciele a ambície vždy prevažujú nad výhovorkami a dôvodmi, prečo sa to nedá. To, že som v takomto stave, mi poskytlo lepší výhľad v živote a naučilo ma to prekonávať všetky problémy, ktoré ma stretnú.”

“Rok 2019 bol rokom, kedy som sa rozhodol, že sa postavím na pódium”

“Vždy som bol cieľavedomý a súťaživý človek, takže aj keď som nezačal s túžbou niekedy súťažiť, vždy tam bola snaha byť čo najlepší.”

Aj keď nie každý musí byť tým najlepším, aby bol zdravý a v pohode, mať ciele súťažiť je skvelým spôsobom, ako byť neustále motivovaný a konzistentný s určitým režimom. Nie všeobecné ciele typu "Chcem byť viac fit", ale konkrétne ciele sú to, čo vám pomôže byť zodpovedným človekom, ktorý sa snaží dosiahnuť trvalú pozitívnu mentalitu a dobrú kondíciu.

Šampión súťaže British Men’s Physique v roku 2019

Výzvy neustále prichádzajú. Rozhodol sa trénovať, aby sa mohol postaviť na pódium v súťaži a jeho pozitívne nastavenie psychiky a vytrvalosť ho posúvali vpred.

“Len dva mesiace pred súťažou som začal pociťovať bolesť v dolnej časti chrbta a znecitlivenie na nohách.”

“Nepripúšťal som možnosť, že by som s tým skončil. Veril som si a psychicky som sa nastavil na to, že môžem byť víťazom. Vedel som, že jediné, čo k tomu bude potrebné, je makať na tom.”

“Môžem dosiahnuť čokoľvek”

Napriek prekážkam, ktoré prišli, sa Gerald v roku 2019 stal šampiónom v súťaži British Men’s Physique a šampiónom PCA Junior Physique. Ukázal nám, že je jedno, čo vás v živote postihne, tvrdou prácou a vytrvalosťou môžete zvíťaziť.

“Donútilo ma to uvedomiť si, že dokážem dosiahnuť čokoľvek, a to dokonca aj napriek všetkým nepriaznivým situáciám a výzvam, ktorým čelím. Je jedno, či vyhrám alebo prehrám, myslím si, že budem mať vždy motiváciu na to, aby som trénoval a dodržiaval tento režim, ktorý sa už stal súčasťou môjho života.”

forever fit

Rok 2020 bude skvelý

To, že je majstrom, ešte neznamená, že povolil v tréningu. Byť forever fit znamená pracovať na sebe aj mimo sezónu. Aby si udržal motiváciu, stanovil si malé dosiahnuteľné ciele.

“Mojím cieľom je pripraviť sa na dobrý začiatok do nového roka. Rok 2020 bude z pohľadu konkurencie silný, no dúfam, že mi to prinesie viac príležitostí na rozvoj v oblasti fitness a kulturistiky.”

Gerald je Forever Fit

“Byť forever fit znamená vytrvať vo svojich túžbach byť tým najlepším, akým môžeš byť. Vždy je to o tom, aby človek pracoval v súlade s nastaveným cieľom a bol odolný voči prekážkam, ktoré prídu do cesty.”

Evangeline Howarth
Spisovateľka a redaktorka
Zobraziť profil Evangeline Howarth

Evangeline sa v súťažných športoch angažuje už od mladého veku. Ako kvalifikovaná RYA Dinghy inštruktorka  chápe dôležitosť správnej výživy na podporu pri extrémnych a vytrvalostných športoch, a to najmä vďaka jej skúsenostiam z Team GBR Squads a vedenia svojho prvého univerzitného tímu.

Vo svojom voľnom čase miluje beh, a to hlavne maratóny. Počas víkendov sa venuje vodným športom a horskej turistike. Jej bežný večer strávi HIIT tréningom alebo drepovaním. Potom si zvyčajne dopraje niečo pikantné a kopec zeleniny – mňam!

Viac informáciách o Evangeline sa dozviete na tomto odkaze.

myprotein