Skip to main content
Uncategorised

Spoznajte Hanu: Dobrodružná umelkyňa s vášňou k plávaniu

Spoznajte Hanu: Dobrodružná umelkyňa s vášňou k plávaniu
Evangeline Howarth
Spisovateľka a redaktorka3 rokov Ago
Zobraziť profil Evangeline Howarth

Šport a pohyb nám ponúkajú oddych od tých najťažších okamihov nášho života. Či už ide o obyčajný psychologický "únik" z reality alebo zábavu a relax, športové aktivity sú tou správnou voľbou.

Existuje množstvo príbehov, ktoré potvrdzujú, že šport má pre človeka liečivú silu, a to ako z duševného, tak i z fyzického hľadiska.

Jedným z takýchto príbehov je aj ten Hanin. Hannah je umelkyňa z Eastbourne, ktorá vstáva skoro ráno, aby sa venovala svojmu obľúbenému cvičeniu. Podporuje tak svoje telo i myseľ.

Prečítajte si príbeh Hany.

Hana

 

"Prestávalo ma to baviť"

Hannah sa venuje plávaniu odmalička. Zo začiatku však bola obmedzená dĺžkou miestneho bazéna, v ktorom plávala. Cítila, že má vyšší potenciál.

Vysvetľuje: "Plávala som s miestnym plaveckým klubom, v ktorom som zároveň do svojich šestnástich rokov pôsobila na neprofesionálnej úrovni."

Vo svojom miestnom plaveckom tíme excelovala. Aj napriek dlhým hodinám stráveným v bazéne cítila, že jej stále niečo chýba.

"Nakoniec som to vzdala, pretože ma to už viac nebavilo. Tréningy boli veľmi intenzívne — trénovala som 5-6x do týždňa a stratila som nadšenie."

 

"Zrazu som sa cítila šťastná"

Po rokoch plávania začala Hannah hľadať zmysel života. Zistila, že má nediagnostikovanú chorobu a okrem toho jej zomrela babička. Cítila sa beznádejne, až kým neobjavila plávanie na otvorenej vode.

"Dalo mi to príležitosť zahĺbiť sa do svojich emócií a nájsť šťastie."

Nadšenie zo znovuobjavenej lásky k plávaniu viedlo k úspešnému spracovaniu negatívnych pocitov. Hannah sa konečne mohla posunúť vpred.

"Milujem ten pocit, keď som v ľadovej vode, pretože nemôžem myslieť na nič iné. V tej chvíli som sama so sebou."

Ani mrazivá voda neodradila Hanu od plávania.

"Začala som v tých najchladnejších mesiacoch, niekedy po Novom roku. Voda bola veľmi chladná a nikdy predtým som nič také neskúšala. Úprimne, zrazu som sa cítila šťastná."

 

"Bola som chorá asi päť rokov v kuse"

Vďaka plávaniu sa nezlepšilo len jej duševné zdravie, ale zároveň sa dokázala ľahšie vyrovnať s chorobou, s ktorou roky bojovala.

"Bola som chorá asi päť rokov v kuse a lekári nedokázali zistiť, prečo."

Po nejakom čase som sa rozhodla navštíviť odborníka na výživu a ukázalo sa, že mám asi šesť alebo sedem rôznych potravinových intolerancií vrátane cukru, ktorý je takmer vo všetkom."

Hannah začala hľadať spôsob, ako sa vyrovnať s neznášanlivosťou toľkých potravín. Cítila sa vyčerpaná a príliš sa jej nedarilo konzumovať len tie potraviny, ktoré nemajú na jej zdravie žiaden negatívny vplyv.

Plávanie jej pomohlo nielen vyrovnať sa s touto chorobou, ale dodalo jej to silu a chuť do ďalších dní.

"Plávanie v studenej vode podporilo môj imunitný systém a metabolizmus. Neopúšťam sa, nesedím tu smutná z toho, že nemôžem jesť nejaké potraviny. V skutočnosti som naozaj šťastná."

S chorobou je absolútne vyrovnaná.

"Snažím sa upraviť svoje stravovacie návyky. uvedomujem si, čo má aký vplyv na moje telo. Venujem sa športu a podporujem svoje zdravie."

 

"Často sem chodím len kvôli tomu, aby som videla východ slnka"

Plávanie na otvorenej vode nie je pre Hanu len únikom z reality. Je to pre ňu súčasť jej životného štýlu a identity. Medituje, dáva si ľadové kúpele a má pocit, že je súčasťou niečoho väčšieho.

"Mám pocit, akoby som sa zjednotila s vodou a zemou. Je to úžasné. Úprimne, ani to neviem opísať, ale je to neuveriteľný pocit."

Hannah vďaka plávaniu našla svoj smer a opäť sa nebojí plánovať svoj život.

"Práve si renovujem svoju dodávku, do ktorej sa nasťahujem toto leto... Dúfam, že budem môcť cestovať po Anglicku a zúčastniť sa tých najlepších plaveckých súťaží na otvorenej vode."

Evangeline Howarth
Spisovateľka a redaktorka
Zobraziť profil Evangeline Howarth

Evangeline sa v súťažných športoch angažuje už od mladého veku. Ako kvalifikovaná RYA Dinghy inštruktorka  chápe dôležitosť správnej výživy na podporu pri extrémnych a vytrvalostných športoch, a to najmä vďaka jej skúsenostiam z Team GBR Squads a vedenia svojho prvého univerzitného tímu.

Vo svojom voľnom čase miluje beh, a to hlavne maratóny. Počas víkendov sa venuje vodným športom a horskej turistike. Jej bežný večer strávi HIIT tréningom alebo drepovaním. Potom si zvyčajne dopraje niečo pikantné a kopec zeleniny – mňam!

Viac informáciách o Evangeline sa dozviete na tomto odkaze.

myprotein