Skip to main content
Tréning

Aká Hygienická Je Vaša Posilňovňa?

Aká Hygienická Je Vaša Posilňovňa?
Evangeline Howarth
Spisovateľka a redaktorka4 rokov Ago
Zobraziť profil Evangeline Howarth

Je možné vyhnúť sa chorobe tam, kde sa veľa ľudí potí a dotýka tých istých povrchov? Zistili sme, aká hygienická je telocvičňa v skutočnosti a čo môžete urobiť, aby vám bolo dobre a zostali ste zdraví.

Používate uterák a papierové utierky?

Podľa nášho nedávneho prieskumu, ktorý zahŕňa viac než 4000 ľudí navštevujúcich posilňovňu, asi polovica návštevníkov neutiera vybavenie. Domnievame sa, že väčšina z nich ani nepoužíva antibakteriálne pomôcky. Je to bohužiaľ tak. Ak používate len svoj spotený uterák, magicky s ním nevyhubíte baktérie a vírusy, ktoré tam zostali. Ak vo vašej telocvični nemáte k dispozícii antibakteriálne obrúsky alebo sprej, nejaké si zaobstarajte. Je to najlepší spôsob, ako udržiavať posilňovňu v čistote po skončení tréningu alebo po použití náčinia či vybavenia, ktoré je tiež dobré utrieť ešte pred začatím používania.

Aké sú riziká?

Mikroorganizmy prosperujú predovšetkým v teplom a vlhkom prostredí — znie vám to povedome? Štúdia z roku 2019 zistila, že na medicinbaloch a bežiacich pásoch sa nachádza viac stafylokokov, špecificky MRSA (baktérií, ktoré sú rezistentné na antibiotiká), než na rukovätiach toalety.1

Aj keď sa baktérie líšia od vírusov, môžu sa širiť aj vtedy, keď sa ľudia dotýkajú tých istých povrchov a následne tváre. Tiež sa jednoducho šíria kvapôčkami prostredníctvom vzduchu pri kašľaní a kýchaní.

Nemusíte prestať chodiť do posilňovne

Nie je to len o zlých správach — ďalšia štúdia sa zaoberala vírusom prechladnutia na povrchoch vo fitku. Aj keď sa zistilo, že sa vyskytuje približne na dvoch tretinách povrchov, v priebehu 50 minút začal miznúť v prostredí s vlhkosťou 50% (podobne ako v telocvični). To znamená, že vaše šance na chytenie tohto typu vírusu sú dosť nízke.3

Je tiež dôležité zmieniť aj to, že naše telá stále dobre spolunažívajú s mikroorganizmami, aj keď sa objaví pár negatívnych dôsledkov na našom zdraví. To, že s nimi prídete do styku, neznamená, že určite ochoriete. Udržiavanie čistoty vybavenia a náčinia v telocvični vám však zaiste pomôže.

Čo si treba zapamätať

Je to celkom jednoduché — ak sa necítite príliš dobre, dajte si pár dní voľna od posilňovne a ochráňte tým svojich známych. Aj keď sa chorobám úplne vyhnúť nedá, nech ste kdekoľvek, utieranie povrchov a umývanie rúk je jednoduchý spôsob, ako znížiť riziko šírenia chorôb.

Naše články slúžia výhradne na informačné a vzdelávacie účely a nemali by sa považovať za lekársku pomoc. Ak máte obavy alebo pochybnosti ohľadom akýchkoľvek záležitostí, skôr, než začnete užívať výživové doplnky, poraďte sa so zdravotníckym pracovníkom. Taktiež konzultujte akúkoľvek významnú zmenu v stravovaní.

Evangeline Howarth
Spisovateľka a redaktorka
Zobraziť profil Evangeline Howarth

Evangeline sa v súťažných športoch angažuje už od mladého veku. Ako kvalifikovaná RYA Dinghy inštruktorka  chápe dôležitosť správnej výživy na podporu pri extrémnych a vytrvalostných športoch, a to najmä vďaka jej skúsenostiam z Team GBR Squads a vedenia svojho prvého univerzitného tímu.

Vo svojom voľnom čase miluje beh, a to hlavne maratóny. Počas víkendov sa venuje vodným športom a horskej turistike. Jej bežný večer strávi HIIT tréningom alebo drepovaním. Potom si zvyčajne dopraje niečo pikantné a kopec zeleniny – mňam!

Viac informáciách o Evangeline sa dozviete na tomto odkaze.

myprotein