Skip to main content
Uncategorised

Ako bývalý ragbista prekonal závislosť na drogách a postavil sa zoči-voči osudu

Ako bývalý ragbista prekonal závislosť na drogách a postavil sa zoči-voči osudu
Monica Green
Spisovateľ a expert2 rokov Ago
Zobraziť profil Monica Green

V dnešnej dobe plnej neistoty je potrebné si zachovať duševné zdravie. Pozitívny vplyv na našu mentalitu môže mať aj samotné cvičenie. Všetci to poznáme – niekedy si chceme dať len slúchadlá, zvýšiť hlasitosť a "zničiť sa" v posilňovni.

Téma duševného zdravia nie je tabu a nemali by sme ju ignorovať. Preto zdieľame inšpirujúce príbehy ľudí, ktorí mali nejaké problémy a objavili spôsoby, ako zlepšiť svoju mentálnu pohodu.

Toto je príbeh Toma Armstronga.

Tom sa odmalička venoval rugby. Narodil sa v Liverpoole a keď mal päť rokov, presťahoval sa do mesta St Helens, ktoré žilo týmto športom. Povzbudilo ho to k tomu, aby sa aj on vydal touto cestou. Tom hrával ragby od detstva na akademickej úrovni a nakoniec sa stal profesionálnym hráčom.

V jeho kariére však nastal zvrat. Tom sa zranil a zasiahlo to jeho duševné zdravie.

Okrem toho, že Tom sa nemohol naplno venovať športu, sa stala ďalšia vážna vec, ktorá ho mimoriadne poznačila. Jeho manželke diagnostikovali rakovinu. V tej dobe sa mu narodilo dieťa menom Atlas.

Tom bol úplne stratený a vôbec nevedel, ako má ďalej pokračovať. Siahol po drogách a alkohole, čím sa snažil psychicky lepšie zvládať situáciu.

Tom opisuje toto obdobie ako svoje "absolútne dno". Rozhodol sa prijať pomoc a začal sa venovať meditácii a podobným zdravým mechanizmom, ktoré mu uľahčovali zvládať situáciu a zvýšiť jeho psychickú silu.

Tom v poslednej dobe stihol zabehnúť ultramaratón, venuje sa triatlonu, vybudoval si od základov vlastnú firmu a nedávno sa so svojou manželkou a synom presťahoval do nového domova.

Tom sa z toho dostal.

Tom Armstrong

 

Zranenie

Športovci často trpia zraneniami, je to povaha ich práce. Každý športovec sa však bojí počuť slová "ukončenie kariéry".

Tom utrpel zranenie bedra vo veku 28 rokov. Toto zranenie sa stalo hlavne v dôsledku geneticky nepravidelným tvarom femorálnych hláv, ktoré mu spôsobovali bolesť. Aby sa Tom dostal opäť na ihrisko, musel podstúpiť operáciu bedra.

Sám vysvetľuje: "Išiel som na túto operáciu s tým, že to dopadne dobre, no v skutočnosti som mal len 10–20% šancu na zotavenie."

Po 12 týždňoch od operácie Tom pocítil bolesť v bedre a hovorí, že vedel, že to je koniec cesty. O deväť mesiacov neskôr bol Tom nútený odísť do predčasného dôchodku.

Toma najviac ranilo to, že mohol pred operáciou vyskúšať ešte fyzioterapiu, ale neurobil tak. To, kvôli čomu musel ísť do predčasného dôchodku, bola práve operácia.

 

“Čo budem teraz robiť?”

Keď sa mu život otočil o 180 stupňov, Tom sa sám seba začal pýtať otázku: "Čo budem teraz robiť?"

Tom nemal výrazné pracovné skúsenosti, preto boli jeho možnosti veľmi obmedzené. Okrem toho sa musel starať o novorodenca a o svoju manželku.

Potom prišiel rok 2020 a s ním pandémia. Tom počas pandémie nemohol ako zamestnanec využiť žiadnu dovolenku, pretože investoval do zriadenia vlastnej telocvične a nebol zamestnaný. Vzťah s obchodným partnerom sa však náhle skončil a Tom počas pandémie nezískal žiadnu pomoc od vlády, nemal prácu a bol neuveriteľne vyčerpaný.

 

“Len prežívam”

"Predstavte si, že moja manželka bola chorá, nedostal som žiadnu pomoc od vlády a vôbec som nevedel, ako ďalej." Tom okrem iného totiž trpí ADHD. Je to stav, ktorý sa lieči predpísanými amfetamínmi. Tom ich však začal zneužívať ako cestu úniku z každodenného života. Vysvetľuje, že to začalo pri jednej pilulke denne, no nakoniec ich užíval niekoľko za deň.

Lieky na ADHD užíval ráno a počas dňa, aby ho prebrali, a večer zasa užíval lieky, ktoré mu zostali z operácie bedrového kĺbu. Tie mu pomohli zaspať.

V jeden moment však nastal výrazný zvrat.

"Bol som hore asi o tretej ráno s mojím dieťaťom. Potom som šiel do kuchyne, aby som sa napil. Pomyslel som si: toto musí skončiť."

 

“Toto nie je môj život, toto nesmiem robiť...”

Tom žil niekoľko mesiacov úplne vyčerpaný a bez nádeje. Chvíle strávené so synom ho však preniesli späť do reality a začal robiť zmeny. Tabletky, ktoré bral, úplne vysadil a začal žiť triezvo.

Počas svojej profesionálnej kariéry sa Tom raz za čas venoval meditačným cvičeniam. Opäť sa k nim vrátil počas zotavovania sa zo závislosti.

Spomína si, že keď sa zobudil v noci kvôli amfetamínom, zvykol si kúpiť fľašku alkoholu a opiť sa, aby zaspal. Teraz však alkohol nahradil meditáciou. Tá väčšinou trvala hodinu, niekedy aj dve.

Hovorí, že si pamätá na vnútorný hlas. Ten mu hovoril: "Budeš tu sedieť, meditovať a utíšiš v sebe každý nepokoj, ktorý v sebe máš." Skutočne mu to pomohlo.

Meditácia je teraz kľúčovou súčasťou novej Tomovej rutiny. Po prebudení sa venuje rannej meditácii a využíva terapiu červeným svetlom. Využíva štyri základné meditačné princípy, venuje sa rôznym dychovým metódam ako počítanie do 10 a späť alebo dýchanie v boxe, vizualizuje si svoj deň, premýšľa o veciach, za ktoré je vďačný...

Meditácia je pre Toma veľkou životnou zmenou. Myslí si, že by to mohlo pomôcť aj športovcom.

"Ak by bola meditácia súčasťou môjho odpočinku počas profesionálnej kariéry, nemal by som toľko stresu a napätia. "

 

Znovuobjavenie fitness

Po operácii bedrového kĺbu, ktorá vás nadobro vyradí z profesionálnej športovej kariéry, by len málokto zvládol opäť začať športovať. Tom však začal behať na vzdialenosť 10 kilometrov, začal sa venovať triatlonu a zabehol aj ultramaratón.

"Lekári mi povedali, že do svojich 40 rokov budem potrebovať vymeniť bedrový kĺb. Ja som sa však rozhodol, že to nenechám len tak na osud."

Chvíľu na to prišiel za Tomom jeho priateľ, skúsený ultramaratónsky bežec. Navrhol mu, aby si šli spolu zabehať. Tom sa rozhodol, že zabehne ultramaratón.

Tom opisuje ultramaratón tak, ako keď si ide bežný človek zabehať po niekoľkých mesiacoch voľna. Hovorí, že to nie je až také ťažké. Tom sa rozhodol prijať mentálne výzvy, keďže predtým ich zažil veľmi veľa.

Fyzické výzvy opisuje ako tie ľahšie. Napriek tomu, že fyzické výzvy sú preňho tie ľahšie, dodáva: "Keď som sa dostal v ultramaratóne do poslednej ¾, môj bok jednoducho povolil."

Tom hovorí, že väčšiu radosť má zo seba než zo splnenia týchto náročných výziev. "Často sa dostávam do situácii, keď mi je trápne. Nechce sa mi podstúpiť výzvu, ale akonáhle ju zvládnem, je to úžasný pocit. Cítim, že sa prekonávam a neprokrastinujem."

Podľa jeho slov vyzerá ako úplný blázon. Musí jesť zdravo, musí sa poriadne ponaťahovať, trénovať a meditovať. Toma to však motivuje. Cíti, že tento životný štýl ho ťahá smerom nahor.

Tom Armstrong drží medailu lebo vyhral

“Porozprávajte sa s niekým”

Napriek tomu, že Tom sa dokázal dostať z úplného dna, hovorí, že mnoho ľudí to nezvládne.

"Myslím si, že hlavné je o všetkom sa s niekým rozprávať. Zistil som, že ja som sa vždy dokázal nejako posunúť vpred aj sám, no toto nezvládne každý. Nájdite si dôveryhodného priateľa alebo oslovte člena rodiny a povedzte mu, s čím zápasíte."

Tom sa sám dostal zo začarovaného kruhu, v ktorom sa nachádzal. Stanovil si ciele a prekonal ich. Teraz má svoju vlastnú fitness spoločnosť, ktorá sa venuje tréningom. Stará sa o zdravie a pohodu ľudí.

"Pomáham mužom a ženám, športovcom, profesionálom, nesprávne diagnostikovaným ľuďom a pacientom, ktorých unavuje bolesť a majú obmedzený pohyb."

Tom povzbudzuje svojich klientov, aby si stanovili ciele v rámci tréningového programu. Pomáha im tieto ciele dosiahnuť.

"Sústredím sa na to, aby som ľuďom pomohol zlepšiť kondičku a telesnú kompozíciu. Chcem, aby klienti splnili svoj cieľ, či už je to triatlon, maratón alebo len beh na dĺžku 5km."

 

Čo si treba zapamätať

Duševné problémy majú u každého inú formu a liečba nie je vždy rovnaká. Tom našiel svoju rovnováhu pri meditácii a návrate k cvičeniu. Hoci sa metóda liečby môže u každého jednotlivca líšiť, posilnenie tela často posilňuje aj myseľ.

Ak bojujete so svojím duševným zdravím, porozprávajte sa s niekým, komu dôverujete a vyhľadajte odbornú pomoc. Nie je to hanba, je to úplne normálne. Každý z nás si prechádza niečím iným!

 

Páčil sa vám tento článok?

Prečítajte si aj nasledovné:

Uncategorised

Spoznajte Phyllidu: Aktívna cez deň, aktivistka v noci

Atlétka v oblasti funkčného fitness a aktivistka za rovnosť všetkých ľudí bez ohľadu na ich výzor

Naše články slúžia výhradne na informačné a vzdelávacie účely a nemali by sa považovať za lekársku pomoc. Ak máte obavy alebo pochybnosti ohľadom akýchkoľvek záležitostí, skôr než začnete užívať výživové doplnky, poraďte sa so zdravotníckym pracovníkom. Taktiež konzultujte akúkoľvek významnú zmenu v stravovaní.

Monica Green
Spisovateľ a expert
Zobraziť profil Monica Green
Monika pochádza z južného Londýna. Vyštudovala školu University of Leeds v odbore filozofie. Popri škole si vybudovala vzťah k cvičeniu, čo jej nesmierne pomohlo v náročnom období počas štúdia. Monica nadobudla praktické skúsenosti aj ako autorka, a to vďaka písaniu článkov pre známy študentský portál. Je nadšená, že môže prežívať svoju vášeň k cvičeniu. Vo svojom voľnom čase rada varí a chodí do reštaurácií. Rada si zájde s priateľmi na večeru, ale aj na turistiku.
myprotein