Skip to main content
Uncategorised

Stravovanie počas sviatkov | Ako zbytočne nepribrať a užiť si ich

Stravovanie počas sviatkov | Ako zbytočne nepribrať a užiť si ich
Myprotein.Sk
Spisovatel' a Expert6 rokov Ago
Zobraziť profil Myprotein.Sk

Médiami sa šíria články a reportáže o priberaní a zdravom stravovaní počas sviatkov. Všetci sme ich videli, no nič okrem výčitiek nám to väčšinou neprinieslo. Dnes budeme rozoberať to, prečo si ľudia doprajú počas Vianoc kalorické dobroty v hojnom množstve a ako sa dá tomu predísť, poprípade to šikovne premeniť vo svoj prospech. Nikto vás nebude dnes nabádať na vyhýbanie sa všetkým tým medovníkom, voňavým vanilkovým rožkom a lineckým kolieskam. Treba si však uvedomiť, kedy nám to už viac škodí a kde sa nachádza tá hranica, tzv. stopka.

Prečo sa NE-prejesť cez sviatky?

Veľmi dobre to všetci poznáme. Počas roka sa naháňame za prácou, za školou, za koníčkami, za úspechom. Častokrát zabúdame na pokojný čas pre seba a máme aj málo spánku. Naše trávenie je prispôsobené na určitý režim. Niekto zvláda jesť za deň viackrát v malých porciách, niekto dva, alebo tri krát za deň.  A zrazu príde Štedrý deň, vy máte v práci voľno, urobíte všetky vianočné povinnosti a na stole sú od rána všetky tie sladučké lákadlá. Začnete jesť, z každého druhu po jednom, potom ešte nejaká kolekcia so salónkami, večer to dorazíte majonézovým šalátom s rybou, oplátkami s medom, alebo nejaké tie opekance. K tomu sekt, možno poldeci "pre zdravie"...vaše trávenie dostane poriadny šok a nevie sa s tým vyrovnať. Ak to naozaj preženiete, hrozí vám že si vianočnú pohodu vôbec neužijete a budete v bolestiach brucha ležať na gauči. To by bola škoda, nie? Skúsme sa chvíľu sústrediť na naše zdravie a určme si hornú hranicu.

Kedy je už dosť a koľko je ešte tak akurát?

Všetko záleží na vašom jedení počas celého dňa. Určite je najlepšie začať raňajkami, teda nevynechávať ich. Skúste si dopriať vajíčka, šunku, syr, zeleninu, alebo ak máte chuť na sladké, dajte si ovsené vločky s ovocím a proteínom. Netreba to komplikovať. Ak je to možné, vyhýbajte sa počas dňa pojedaniu dobrôt na stole. Mám na mysli oriešky, sušené ovocie a salónky. Na rad prichádza obed. Niektoré domácnosti majú v tieto dni svojské stravovanie, čiže sa vyhýbajú napríklad mäsu, alebo niečomu inému. Odporúčame vám dodržiavať obyčajný denný režim, akoby Vianoce ani neboli, ale ak ste tradičná domácnosť, kľudne si svoj režim prispôsobte. Hlavné jedlo si pripravujte na zdravom oleji a nezabudnite na porciu zeleniny k prílohe typu zemiaky, batáty, ryža, alebo pohánka. Nenakladajte si na tanier veľkú porciu, nie je to vaše posledné jedlo dňa a kalórií bude ešte dosť. K poobednej kávičke si môžete kľudne dopriať perníček, alebo iné domáce pečivo. Dôležité je množstvo. V jedení týchto sladkostí buďte vždy striedmi. Váš žalúdok sa vám poďakuje. Bolo by nepríjemné prejesť sa koláčmi už o druhej hodine poobede. Ak vás prepadne hlad počas dňa, ideálne sú proteínové tyčinky, alebo iné proteínové "snacky". Kľudne si doprajte aj normálne jedlo, najlepšie kombinácia bielkovín a tukov. Nevyhladne vám rýchlo a tiež budete kľudnejší.

Vianočná večera

Prichádza sviatočná večera. Ak máte kapra, najlepšie je upiecť ho v trúbe a pripraviť si ho nie s majonézovým šalátom, ale napríklad so zapečenými zemiakmi so syrom. Pri takejto večeri si môžete kľudne naložiť aj viac, nebude vám ťažko od žalúdka. Znovu ak dodržujete tradície a máte vyprážanú rybu so šalátom, naložte si na tanier menej. Nesadajte si za stôl hladní, bude vás to zbytočne lákať. Oblátka s orechmi a medom pred jedlom nevadí. Túto tradíciu dodržiavame aj my. Na polievkový tanier si naložte aj jednu naberačku šošovicovej polievky, ale nezajedajte ju chlebom. Myslite na to, že večera má viac chodov a výborné je jesť do poloplna (alebo poloprázdna?).

Čísla a kalórie

  • Vyprážaný kapor   277kcal/100g
  • Kapustnica    80kcal/250g
  • Šošovicová polievka    245kcal/250g
  • Zemiakový majonézový šalát   210kcal/100g
  • Opekance   268kcal/100g
  • Vianočka    324kcal/100g
  • Vianočné perníčky    388kcal/100g
  • Víno    133kcal/2dl
  • Biskupský chlebíček    424kcal/100g

Pohyb a pitný režim

Ak máte možnosť ísť si v tento deň zacvičiť a vaša posilňovňa nie je zatvorená, urobte tak. V takomto prípade si môžete najlepšie po jedle po tréningu dopriať nejakú tú maškrtu a nemusíte a báť, že priberiete. Dajte si po tréningu aj preventívny kardio tréning, napríklad chôdzu na páse do kopca. Vaša motivácia narastie a tiež sa vám rozbehne trávenie, ak ste náhodou zhrešili. Odporúčam vám všetko robiť podľa pocitu a nič nesiliť. Cvičiť a dá aj doma so svojim telom, stačí pár desiatok minút a stihnete aj HIIT tréning, ktorý rozbehne váš metabolizmus. Aj prechádza po vonku nie je zlá, vezmite so sebou psíka a nadbytočné kalórie sa neuložia tam, kam sa nemajú.

V ostatné dni sviatkov nevynechávajte váš tréning, mať pred sebou cieľ je strašne dôležité. Ak plánujete po sviatkoch lyžovačku, nič lepšie pre seba nemôžete urobiť. Sviatky vás nemusia spomaliť, stačí sa počas nich udržiavať na "neutrále".

Nezabúdajte na pitný režim počas dňa. Alkoholu sa vyhýbajte, sú to prázdne kalórie. Najlepšia je čistá voda, minerálka a nesladený čaj. Načo prijímať ďalšie zbytočné kalórie a cukry ešte aj z pitia? Vypite 2-3l a hlava vás na Štedrý večer určite nebude bolieť.

Vianoce bez stresu

Najdôležitejším faktorom tohto obdobia je vaša psychika. Nedajte sa vystresovať, či už zo stravy, z nestihnutého tréningu, z veľa roboty, alebo z rodinných hádok. Toto je obdobie, kedy ste doma so svojou rodinou, v kruhu blízkych a teraz je čas oddýchnuť si. Načerpať nové sily do ďalšieho roka, ktorý ubehne tak rýchlo, že sa ani nenazdáme.

Nežijeme preto, aby sme jedli, ale jeme preto, aby sme žili.

Zdroje: https://www.kaloricketabulky.cz/

Vianoce sú sviatky pokoja v kruhu rodiny. Načo sa zbytočne stresovať prísnou stravou a neustále len premýšľať nad tým, čo vložím do úst? Na druhú stranu, netreba to preháňať a “odtrhnúť sa z reťaze”. Je potrebné nájsť v tom všetkom rovnováhu a užiť si tento čas, ktorý je len raz za rok.

Myprotein.Sk
Spisovatel' a Expert
Zobraziť profil Myprotein.Sk
myprotein