Skip to main content
Uncategorised

Rozhovor s Attilom Veghom o Jeho Ceste Za Splnenými Snami

Rozhovor s Attilom Veghom o Jeho Ceste Za Splnenými Snami
Andrej Preťo
Spisovateľ a Expert2 rokov Ago
Zobraziť profil Andrej Preťo

Attila Vegh! Človek, ktoré asi nikomu na Slovensku nemusíme predstavovať! Známy už nie len ako veľký fighter, ale aj ako perfektný tanečník. Nie je žiadne tajomstvo, že Attila je náš dlhodobý ambasárod a presne preto sme sa rozhodli vám ho trošku priblížiť. Prečítajte si niečo viac z jeho minulosti, ako začal, čo je jeho motivácia a čo ho posúva stále ďalej.

Attila Vegh

Aké boli tvoje športové začiatky? Boli to hneď bojové umenia?

Začalo to úplne nevinne! Rodičia ma prihlásili na bojové umenia spolu s mojím bratom, lebo v Gabčíkove nič lepšie aj tak nebolo. Vtedy som mal len 5 rokov.

 

Akú si mal vtedy motiváciu?

Vtedy som nemal žiadnu špeciálnu motiváciu, keďže som bol ešte maličký. Mal som z toho len radosť, chcel som sa hýbať a tak som sa chodil na tréningy len sa tak trošku hrajkať.

 

Mohol by si nám opísať tvoju cestu za titulom Bellator? Ako to ovplyvnilo tvoju kariéru a teba ako zápasníka?

Toto je môj splnený sen! Je to druhá najväčšia organizácia a keď som sa dozvedel, že som dostal možnosť tu zápasiť, nevedel som tomu ani uveriť. Hneď po podpise som vyrazil do Ameriky úplne sám. Nevedel som ani poriadne po anglicky, ale veril som si, že to dám. Keď som tam prišiel tak som tam stretával fighterov, ktorých som poznal len z Play Station a keď som to tam ešte vyhral, to bolo pre mňa niečo neuveriteľné! Bol som a aj som prvý slovák, ktorý vyhral majstra sveta v takejto organizácií a to je pre mňa veľký úspech a splnený sen. Vtedy ešte MMA nebolo tak známe, ale ja som už vtedy získal prvý úspech, takže teraz na mňa nemôže nikto povedať, že som len tak odniekadiaľ prišiel, pretože mám za sebou niečo takéto!

 

Aký máš pocit pred zápasom, si nervózny alebo viac uvoľnený? Keď vchádzaš do klientky, čo máš v hlave? Ako sa dostaneš do svojho Beast módu?

Nemám strach! Nemôžem mať strach, lebo to by ma zničilo. Cítim adrenalín, nadšenie snažím sa myslieť na prípravu, na to čo som všetko urobil preto, aby som tam bol a aby som to teraz zúročil. Je to moja práca, moje živobytie. Nemyslím ani na to, že teraz odo mňa čakajú ľudia, že musím vyhrať. Ja mám proste sparing, musím do toho dať všetko a ak mám vyhrať, vyhrám, ak nie tak nie.

 

Aký si mal vzor ked si bol na začiatku svojej kariéry a zmenil sa postupom času?

Môj vzor bol Tito Ortiz. Páčil sa mi jeho štýl, bol mi sympatický a motivoval ma. Neskôr som už nemal žiadny vzor. Proste každý úspešný bojovník mi bol skôr príkladom, že áno dá sa to, dá sa dosiahnuť to, čo si zaumienim.

 

Ako vznikla tvoja prezývka Pumukli?

To bolo ešte keď som bol dieťa. Keď som chodil na karate, tak som mal také dlhé brčkavé vlasy, červené líca a tréneri tam na mňa začali vykrikovať Pumukli a už mi to nejak prischlo.

Pumukli

 

Ako často zvykneš trénovať? Prezradíš nám aj nejaké tipy z tvojich tréningov a ktoré doplnky používaš?

To záleží od situácie. Ak mám zápas, je to dvojfázovo, ráno/večer nejaké 4 mesiace. Ak nemám zápas, chodím trénovať raz denne. Každý športovec to chápe. Aj ak nemám prípravu, proste idem si dať ten tréning, lebo bez toho nemôžem byť. To je tak ako alkoholik. Ráno vstane, musí si dať pohárik. Športovec ráno vstane a ide si dať tréning, lebo to je to, čo ho baví.

 

Z tvojich zápasov sa dá usúdiť, že preferuješ zápas na nohách. Čo je tvoja najsilnešia stránka v MMA ?

Moja najsilnejšia stránka je určite standup. Predtým som preferoval aj zem, ale postupom času som zistil, že je pre mňa lepšie zostať na nohách. Viem tam ušetriť dosť energie a cítim sa v tomto komfortnejšie.

 

Príprava na zápas musí byť veľmi náročná, ako riešis stravu v príprave a mimo prípravy? Mohol by si poradiť obľúbené doplnky k strave ktoré používaš?

Príprava je pre mňa vždy náročná, lebo vždy musím schudnúť nejakých 15 kíl. Pri tomto mi dosť pomáhajú práve doplnky od Myprotein, hlavne BCAA, vitamíny, minerály. Je to fakt pre mňa dôležité, dokonca aj mimo prípravy si dávam Proteíny, vitamíny a aj minerály. Príchute sú super, majú aj colu, chutí to úplne ako cola ale je to zdravšie. Celkovo som spokojný s kvalitou doplnkov od Myprotein, pretože som skúšal všeličo, ale tieto doplnky a sortiment my najviac pasuje, takže som veľmi rád, že už to spolu ťaháme 3 rok!

 

 

Stojí to za to obetovať toľko času, energie a peňazí do tohto športu? Ľutuješ to niekedy?

Nikdy to neľutujem! Ja som vyučený kuchár, ale robiť kuchara, to asi nie je nič pre mňa. Teraz robím čo ma baví, je to moja práca a živí ma to a je to aj môj koníček. Niekedy sa ma pýtajú, čo by som možno v minulosti zmenil, ale ja vždy poviem, že nič, ja som spokojný zo všetkým a som rád za to čom som dosiahol so svojim tímom.

 

S Myprotein značkou už spolupracuješ a si ambassadorom cez 2 roky. Prečo si si vybral práve Myprotein?

Už som podstate odpovedal. S Myprotein som už skoro 3 roky a som spokojný z doplnkami, sortimentom a aj s oblečením, takže ja nemám dôvod rozmýšľať nad zmenou a som za túto spoluprácu rád.

 

Zo zápasov si zvyknutý byť pred kamerami ale momentálne si pôsobil v Let´s dance, bola to veľká zmena pre teba?

Ja nemám problém byť pred kamerou. Už so zápasov som bol zvyknutý, skôr čo mi robilo trošku problém bol ten tanec, lebo to je pre mňa niečo úplne nové, tak som sa to musel od začiatku učiť. Ja všeobecne pred kamerou cítim dobre, nemusím sa ani pretvarovať, ja som rovnaký na verejnosti, pred kamerou a aj doma v súkromí. Kto ma má takého rád, ten ma má rád, kto nie, ten nie.

Attila Vegh lets dance

 

Na instagram si pridal fotku s Karlosom Vémolom, uskutoční sa zápas storočia č.2 ?

Áno pridal som s ním fotku, ale nie je to tak úplne na mne. Ja som mu dal svoje podmienky, ak na ne pristúpi, zápas bude, ak nie tak, nebude. Ja osobne ten zápas nepotrebujem. Ja som ho porazil, ale ak sa dohodneme, zápas bude. Viem čo to obnáša, tvrdú prípravu, tréning a musí mi to stáť za to! Ja už v MMA až také ambície nemám. Čo sa chcel dosiahnuť som dosiahol, teraz sa skôr sústredím na ten box, to ma viac chytilo. Ale ak príde ponuka, ktorá sa neodmieta, idem do toho. Musím však prihliadať na to, že už mám rodinu a musím aj jej venovať.

 

Attila posledná otázka, čo by si chel odkázať mladým začínajúcim športovom a svojim fanúšikom?

Čo by som chcel určite všetkým povedať je to, že nech sa začínajúci športovci nepozerajú už na dosiahnutý úspech ostatných, to aké má auto, to ako si žije, ako sa oblieka, ale nech sa skôr na to pozerajú tak, že áno, dá sa to dosiahnuť. Nebude to ľahké, nebude to jednoduché, cesta nebude vždy rovná a občas aj padnete, ale keď sa postavíte a pôjdete ďalej ten život vás toho veľa naučí. Nemôže byť každý slávny, len ten jeden vyvolený to dosiahne, ale nebude to ľahké. Takže treba si uvedomiť, že sa to dá a treba si ísť za tým snom.

Chcel by som ešte na záver poďakovať všetkým svojim fanúšikom aj Myprotein za podporu. Spolu tak ako sme, sme najsilnejší, takže len tak ďalej!

Andrej Preťo
Spisovateľ a Expert
Zobraziť profil Andrej Preťo
Andrej sa od svojich 13 rokov venuje aktívnemu, skoro poloprofesionálnemu, športovaniu v oblasti kulturistiky. V minulosti sa zúčastnil jednej celoslovenskej kulturistickej súťaže (MS SR Juniorov v Hnušti 2015), kde obsadil 3. miesto. Počas poslednej prípravy na ďalšiu súťaž v roku 2016 sa Andrej zranil a neskôr v dôsledku tohto zrania absolvoval operáciu ramena. Podľa jeho slov mu aj táto skúsenosť priniesla niečo do života, pretože ako sám hovorí, dnes už musí cvičiť opatrnejšie a výrazne viac sa sústrediť na správnu techniku cvičenia. Vyštudoval vysokú školu Bezpečnostného inžinierstva v Žiline a aj keď jeho vysokoškolské vzdelanie nemá nič spoločné zo športom, jeho vášeň ku kulturistike ho neustále motivuje do sebavzdelávania sa ohľadom základných funkcií ľudského organizmu a anatómie ľudského tela, na úrovni medicínskych skrípt a bestsellerov na tému fitness, vyžíva a posilňovanie. Kulturistika, aktívny životný štýl, zdravá strava a doplnky výživy sú dnes už jeho neoddeliteľnou súčasťou. Aj keď Andrej nepracuje ako osobný tréner alebo špecialista na výživu, je u neho táto kapitola stále otvorená, tak isto ako aj súťaženie v kulturistike. Viac informácií o Andrejovi nájdete na jeho fan page: https://www.facebook.com/AndrejPretoClassicBodybuilder/
myprotein