Skip to main content
Suplementy

Aké Má Inozitol Účinky? Ako Ho Dávkovať, Aké Má Výhody Alebo Vedľajšie Účinky?

Aké Má Inozitol Účinky? Ako Ho Dávkovať, Aké Má Výhody Alebo Vedľajšie Účinky?
Claire Muszalski
Certifikovaná výživová poradkyňa4 rokov Ago
Zobraziť profil Claire Muszalski

Aj keď pravdepodobne poznáte veľké množstvo doplnkov, inozitol nemusí byť prvý, ktorý vám napadne. Táto látka je však v našom tele zastúpená a prijímame ju aj z potravy. Prináša so sebou množstvo potenciálnych výhod súvisiacich s psychickou pohodou a metabolizmom.1 Inozitol sa vyskytuje v mnohých potravinách, ale pre určitý typ ľudí predstavuje väčšie výhody. Čítajte ďalej a zistite, ako môže byt inozitol užitočný práve pre vás.

Čo je inozitol?

Inozitol je vitamínom podobný ako cukrový alkohol, ktorý sa vyskytuje v telesných tkanivách a mnohých potravinách. Aj keď sa niekedy označuje ako vitamín zo skupiny B, technicky to nie je vitamín, pretože naše bunky sú schopné vyrobiť dostatočné množstvo inozitolu samy osebe.2 V tele však spolupracuje spolu s niekoľkými vitamínmi skupiny B (pyridoxín – B6, kyselina listová – B9 a kyselina pantoténová – B5).2

Zhrnutie

Inozitol je jednoduchý sacharid, ktorý je často považovaný za vitamín skupiny B. Prirodzene sa vyskytuje v telesných tkanivách.

Čo je myoinozitol?

Myoinozitol je jednou z deviatich možných štruktúrnych foriem inozitolu.3 Je to najstabilnejšia forma, ktorá je bežne ponúkaná výrobcami doplnkov výživy.3 Inozitol zohráva dôležitú úlohu v membránach okolo našich buniek a napomáha kontrolovať vstup a výstup určitých látok a enzýmov, čo má za následok ďalšie fungovanie nášho tela.1 Jedným z príkladov je prepojenie inozitolu s "hormónmi šťastia", akými sú napríklad sérotonín, dopamín a glutamín. Ovplyvňujú mozgové a psychické zdravie človeka.1

Zhrnutie

Myoinozitol je jednou z foriem inozitolu, ktorá sa bežne využíva v doplnkoch výživy a pomáha kontrolovať, ktoré látky môžu vstúpiť a vystúpiť z našich buniek.
Inozitol

Výhody inozitolu na psychickú pochodu

Keďže inozitol zohráva dôležitú úlohu pri chemických procesoch v mozgu, môže mať logicky vplyv aj na samotnú náladu. Niekoľko štúdií potvrdilo, že hladina inozitolu v mozgu a mieche je u pacientov s depresiou nižšia.1 Aj keď výskum ukázal, že u ľudí s depresiou, predmenštruačnou dysforickou poruchou a záchvatmi paniky sa inozitol javí ako dobrá voľba pre zlepšenie stavu, takúto možnosť liečby by bolo treba s lekárom riadne prediskutovať.1

Mnoho pacientov trpí kombináciou depresívnych a úzkostných porúch, ale inozitol nebol extenzívne testovaný u pacientov so samotnou úzkosťou.1

Ďalšie benefity inozitolu – zdravie metabolizmu a srdca

Zatiaľ čo úloha inozitolu pri udržiavaní psychickej pohody je široko skúmaná, menej známymi potenciálnym prínosmi je aj pozitívny vplyv na srdce a metabolizmus.5 Dokáže taktiež ovplyvniť ukladanie glukózy v tele, odstraňovať tuk z pečene a predchádzať hypoglykémii.5

Ďalšou bežne skúmanou formou je DCl alebo D-chiro-inozitol.4 DCl pôsobí ako inzulínový senzibilizátor, ktorý reguluje účinok inzulínu medzi ľudskými bunkami, podobne ako bežný liek na cukrovku zvaný metformín.4 Inozitol je klasifikovaný ako látka s "inzulínovou senzibilizáciou" kvôli svojmu vplyvu na hormonálnu komunikáciu v tele.6 Bolo preukázané, že má pozitívny vplyv na reguláciu syndrómu polycystických ovárií (PCOS), hormonálnej poruchy, ktorá môže ovplyvniť plodnosť a nadmerné pôsobenie inzulínu.6

Zdravie srdca

Inozitol tiež pôsobí proti voľným radikálom, čo môže pomôcť predchádzať zdravotným problémom. Voľné radikály sa vyskytujú vtedy, keď sa kyslík štiepi na jednotlivé atómy, ale má nepárové elektróny. Elektróny musia byť spárované, takže atómy (voľné radikály) hľadajú v tele ďalšie elektróny, aby sa vytvoril pár. To spôsobuje poškodzovanie buniek, bielkovín a DNA. V kombinácii s lepšou kontrolou hladiny cukru v krvi môže mať inozitol ešte väčší prínos pri zachovaní celkového zdravia.5

fitness

Vedľajšie účinky inozitolu

Kvôli vplyvu inozitolu na mozgové hormóny nemusí byť táto látka vhodným doplnkom výživy pre tých, ktorí sa liečia na psychiatrické poruchy inými liekmi.1 Úloha inozitolu pri metabolizme a regulácii hladiny cukru v krvi by mohla spôsobiť nevhodnosť podávania pre tých, u ktorých pretrváva stav nízkej hladiny cukru v krvi (hypoglykémia).

Odporúčané dávkovanie inozitolu

Väčšina výskumov, ktoré sa zameriavajú na význam inozitolu v rámci psychickej pohody, pracovali s dávkami o veľkosti od 5 do 18mg za deň.1 Veľkosť dávok, ktoré boli použité v štúdiách zameraných na inzulínovú senzitivitu, sa pohybovala v rozmedzí od 2 do 6mg.

Inozitol je prírodne sa vyskytujúca látka, ktorá nie je regulovaná asociáciou FDA, ale považuje sa za "všeobecne bezpečnú". Ak uvažujete o suplementácii touto látkou, kontaktujte svojho lekára, aby vám pomohol zistiť najlepší spôsob dávkovania pre vaše zdravie.

Potravinové zdroje

Podľa USDA sú najväčšími potravinovými zdrojmi inozitolu organické celozrnné obilniny, orechy, kantalup, 447 citrusových plodov, fazuľa, hrozienka a kapsuta.3 Hlavným zdrojom inozitolu pre dojčatá je materské mlieko, a preto sa často pridáva do dojčenskej výživy.3 Kravské mlieko obsahuje tiež určité množstvo inozitolu, no je to asi len 1/3 obsahu v porovnaní s materským mliekom. Ak máte obavy z možných vedľajších účinkov inozitolu, začnite zvyšovať množstvo potravín bohatých na inozitol vo vašej strave.

Čo si treba zapamätať

Inozitol je cukrový alkohol s rôznymi vplyvmi na hormóny, ktoré ovplyvňujú náš mozog a metabolizmus, pričom získal povesť "pseudovitamínu". Výhody inozitolu, buď vo forme myoinozitolu alebo CDI, môže mať vplyv na ľudí s duševnými poruchami a na ľudí, ktorí zápasia s citlivosťou na inzulín. Dobre vyvážená strava, ktorá pozostáva z potravín s vysokým obsahom inozitolu, a doplnky výživy s obsahom inozitolu, môžu pomôcť využiť benefity tejto látky pre vaše telo.

  1. Mukai, T., Kishi, T., Matsuda, Y., & Iwata, N. (2014). A meta‐analysis of inositol for depression and anxiety disorders. Human Psychopharmacology: Clinical and Experimental29(1), 55-63.
  2. Kirschmann, J.D. 2007. Nutrition Almanac. Sixth Edition. Nutritional Search, Inc., McGraw-Hill. New York, NY.
  3. United States Department of Agriculture. 2012, March 9. Inositol – Technical Evaluation Report (PDF). Retrieved from: https://www.ams.usda.gov/sites/default/files/media/Inositol%20TR.pdf.
  4. Maurizi, A. R., Menduni, M., Del Toro, R., Kyanvash, S., Maggi, D., Guglielmi, C., … & Pozzilli, P. (2017). A pilot study of d-chiro-inositol plus folic acid in overweight patients with type 1 diabetes. Acta diabetologica54(4), 361-365.
  5. Conkling, W., Wong, D.Y. 2005. The Complete Guide to Vitamins, Herbs, and Supplements: The Holistic Path to Good Health. Avon Books, Harper Collins Publishers. New York, NY.
  6. D’Anna, R., Scilipoti, A., Giordano, D., Caruso, C., Cannata, M. L., Interdonato, M. L., … & Di Benedetto, A. (2013). myo-Inositol supplementation and onset of gestational diabetes mellitus in pregnant women with a family history of type 2 diabetes: a prospective, randomized, placebo-controlled study. Diabetes care36(4), 854-857.
Claire Muszalski
Certifikovaná výživová poradkyňa
Zobraziť profil Claire Muszalski

Claire je certifikovanou výživovou poradkyňou v Academy of Nutrition and Dietetics. Je tiež trénerkou v International Consortium for Health and Wellness Coaching. Má vyštudovaný bakalársky titul v odbore biológie a magisterský titul v klinickej dietetike a výživy na Pittsburskej univerzite.

Claire miluje hovoriť a písať o jedle a fitness. Rada využíva svoje skúsenosti na to, aby mohla čo najlepšie pomôcť ostatným pri dosahovaní ich fitness cieľov.

Claire je tiež certifikovanou inštruktorkou spinningu a rada sa venuje behaniu a joge. Keď sa jej príliš nechce trénovať, povzbudzuje športové tímy svojho rodného mesta v Pittsburghu, alebo varí pre svoju rodinu v pohodlí domova.

Viac o Claire sa dočítate na tomto odkaze.

myprotein