Skip to main content
Suplementy

Doplnky výživy pre hráčov | Zlepšite svoje hráčske schopnosti

Doplnky výživy pre hráčov | Zlepšite svoje hráčske schopnosti
Claire Muszalski
Certifikovaná výživová poradkyňa3 rokov Ago
Zobraziť profil Claire Muszalski

Nemusíte behať maratón ani sa venovať profesionálnej kulturistike, aby ste užívali doplnky výživy. Aj hráči počítačových hier musia mať správnu výživu a dobré fyzické a mentálne schopnosti, aby mohli v súťaži vyniknúť. Z profesionálneho hrania sa stáva populárny priemysel a hráči potrebujú optimálnu výživu, aby mohli využívať svoj potenciál na 100%. Doplnky výživy pre hráčov vám môžu zvýšiť energiu, vytrvalosť, sústredenosť a zlepšiť celkové reakcie na vonkajšie podnety.

 

Čo sú doplnky výživy pre hráčov? 

Herné doplnky výživy sú nootropiká, ktoré vám pomôžu zlepšiť koncentráciu a výkon pri hraní počítačových hier. Existujú rôzne spôsoby, ako sa prejavia dané účinky. Príkladom môže byť zlepšenie koordinácie očí a rúk alebo zvýšenie energie. Poskytnú vám výhodu aj v sústredení. Posuniete sa na vyšší level – v rebríčku umiestnenia hráčov a váš mozog bude lepšie pracovať.

hranie hier

 

Môžu byť takéto doplnky škodlivé? 

Doplnky výživy pre hráčov sú prírodné látky, no uistite sa, že ich kupujete od renomovaných výrobcov. Výroba a užívanie takýchto doplnkov by mali byť dobre otestované a vedecky podložené. Niektoré doplnky môžu interferovať s inými liekmi alebo zdravotným stavom, preto je dôležité sa vždy poradiť so svojím lekárom. Pri užívaní odporúčaného množstva a užívaní podľa pokynov sú tieto doplnky bezpečné.

 

Výhody užívania doplnkov výživy pre hráčov

Herné doplnky majú širokú škálu potenciálnych výhod. Pozrieme sa na to, ktoré benefity môžu byť pre vás najviac využiteľné. Zároveň si povieme, ktoré látky sú najefektívnejšie pre podporu vašich cieľov. Čítajte ďalej a dozviete sa, aké výhody vám môžu priniesť.

doplnky výživy na zlepšienie hráčskych schopností

 

1. Zlepšenie pamäti

Kofeín je ideálnym príkladom látky, ktorá môže zlepšiť vašu fyzickú i mentálnu výkonnosť. Je vedecky preukázané, že kofeín zlepšuje komplexné kognitívne schopnosti, čím podporí vašu schopnosť premýšľať a pamätať si detaily. Áno, kofeín môžete získať z niekoľkých šálok kávy alebo čaju, no je to zároveň ideálny doplnok výživy pri hraní hier.

Omega-3 mastné kyseliny sú ďalším skvelým príkladom prírodnej zlúčeniny, ktorá podporí vaše zdravie, pamäť a výkonnosť vášho mozgu. Tieto kyseliny v tele zmierňujú zápal a bolo preukázané, že majú zároveň ochranné a regeneračné účinky na mozgové bunky. Omega-3 mastné kyseliny sú populárne hlavne kvôli svojmu priaznivému účinku na srdce, ale zohrávajú významnú úlohu aj pri udržaní zdravia mozgu a podpory pamäte.

Ginkgo biloba je ďalším bežným doplnkom, ktorý sa už roky využíva na podporu pamäte a mozgových funkcií. Spôsobuje zvýšenie prietoku krvi do mozgu. Tento rastlinný doplnok sa zvyčajne predáva ako extrakt z rastliny ginkgo. Zlepší vašu pamäť, čo je nevyhnutné pre každého hráča.

 

 

2. Zvýšená sústredenosť a viac energie

Pri hraní hier musíte byť neustále v strehu a intenzívne sa sústrediť na danú úlohu. Pomôcť vám môže kofeín, ale aj L-theanín – zlúčenina, ktorá sa prirodzene vyskytuje v čaji. Obzvlášť vysoký obsah L-theanínu má zelený čaj, ktorý sa už roky využíva na podporu chudnutia. Dodá vám energiu a zníži chuť do jedla. Rovnako ako omega-3, aj L-theanín má antioxidačné a ochranné účinky v ľudskom tele.

 

3. Zlepšené rozhodovacie schopnosti

Ženšen je tradičným bylinkovým doplnkom s mnohými benefitmi. Využíva sa už po tisíce rokov. Mnohí ľudia používajú ženšen na boj proti úzkosti a depresii, ktoré môžu človeka demotivovať a ovplyvniť jeho rozhodovanie a reakčné schopnosti. U ženšenu bol taktiež preukázaný ochranný účinok na neuróny. Pôsobí proti neurodegeneratívnym chorobám. Vedci pokračujú v skúmaní vplyvu tejto látky na mozgové funkcie. Je to populárny doplnok, ktorý všeobecne zlepší vaše kognitívne funkcie.

 

4. Skrátený čas reakcií

Je jednoduchšie sa rozhodovať rýchlo, keď je váš mozog plný energie a vaša sústredenosť nenarušená. Počas hry však môžete zažívať určitý stres. Taurín je aminokyselina, ktorá sa prirodzene nachádza v mnohých živočíšnych zdrojoch a pomáha pri riadení centrálneho nervového systému. Moduluje reakciu “bojuj alebo uteč” a pomáha mozgu určiť najlepšiu stratégiu na vašu ochranu.

Rhodiola rosea, adaptogén vyrobený z byliny rozchodnice ružovej, je užitočný pri zmiernení stresu a pomáha pri rýchlom rozhodovaní. Znamená to, že hráči, ktorí to myslia s hraním vážne, by mali dať šancu tomuto doplnku.

 

Máme pre vás odpovede na najčastejšie otázky: 

Môžu doplnky výživy ovplyvniť schopnosti hráča? 

Herné doplnky vám môžu pomôcť zlepšiť váš výkon. Sú obzvlášť nápomocné vtedy, keď bojujete s nízkou hladinou energie, ťažko sa sústredíte, pomaly sa rozhodujete alebo pomaly reagujete. Ak to myslíte s hraním vážne, mali by ste sa o seba starať rovnako dobre ako elitný športovec. Dbajte na dostatočný odpočinok, správnu výživu a pravidelné cvičenie. Doplnky výživy vás môžu podporiť pri dosahovaní lepších výsledkov.

 

Aký je najlepší doplnok výživy pri hraní hier? 

Najlepšie doplnky výživy pri hraní hier by mali obsahovať zložky podporujúce oblasti, s ktorými máte najväčšie problémy. Všeobecne sa dá povedať, že kombinácia nasledujúcich ingrediencií vám s najväčšou pravdepodobnosťou poskytne najviac benefitov.

Sledujte, ako sa po užívaní doplnkov cítite. Výhody, ktoré z nich získate, musia prevažovať nad potenciálnymi nevýhodami. Ak spozorujete vedľajšie účinky, okamžite prestaňte užívať doplnky a kontaktujte svojho lekára.

Doplnok výživy Účinky Potenciálne vedľajšie účinky
Kofeín Zvýšená energia a sústredenosť, zlepšená pamäť Nadmerná dávka môže spôsobiť búšenie srdca a triašku. Nevhodné užívať pred spaním.
Omega-3 Zlepšená pamäť, ochrana mozgu, podpora zdravia srdca Zvážte užívanie, ak máte nejaké zdravotné problémy. Poraďte sa so svojím lekárom.
Ginkgo biloba Zlepšená pamäť a skrátený čas reakcií Potenciálne žalúdočné ťažkosti.
L-theanín Zvýšená energia a sústredenosť Potenciálne znížená chuť do jedla.
Ženšen Zvýšená energia, rýchlejšie rozhodovanie Potenciálne zvýšená tepová frekvencia.
Taurín Rýchlejšie rozhodovanie, zvýšená sústredenosť Potenciálna bolesť hlavy a nevoľnosť.
Rhodiola Rýchlejšie rozhodovanie, rozvážnosť Potenciálne zvýšená tepová frekvencia.

 

Čo si treba zapamätať

Ak ste poriadny "gejmer", určite viete, že hry môžu vyžadovať poriadnu sústredenosť a niekedy spôsobia stres. Na hráča sú kladené vysoké nároky, ktoré majú vplyv na jeho mozog a telo. Rovnako ako ostatní športovci, aj vy si zaslúžite doplnky, ktoré vám pomôžu čo najlepšie fungovať a využívať váš potenciál na 100%. Vyskúšajte doplnky výživy pre hráčov, ktoré vám poskytnú konkurenčnú výhodu a podporia vaše celkové zdravie.

1. Hogervorst, E. E. F., Bandelow, S., Schmitt, J., Jentjens, R. O. Y., Oliveira, M., Allgrove, J., … & Gleeson, M. (2008). Caffeine improves physical and cognitive performance during exhaustive exercise. Medicine & Science in Sports & Exercise, 40(10), 1841-1851.
2. Omega-3 polyunsaturated fatty acids and brain health: Preclinical evidence for the prevention of neurodegenerative diseases. Kerdiles O, Laye S, Calon F. Part B, 203-213, s.l. : Trends in Food Science & Technology, 2017, Vol. 69.
3. Specific memory effects of Ginkgo biloba extract EGb 761 in middle-aged healthy volunteers. R, Kaschel. s.l. : Phytomedicine, 2011, Vols. Nov 15;18(14):1202-7.
4. The beneficial health effects of green tea aminoa acid L-theanine in animal models: Promises and prospects for human trials. Williams J, Sergi D, McKune A, Georgousopoulou E, Mellor D, Naumovski N. s.l. : Phytotherapy Research, 2019, Vol. January.
5. Protective effects of ginseng on neurological disorders. Ong W-Y, Farooqui T, Koh H-L, Farooqui AA, Ling E-A. s.l. : Frontiers in Aging Neuroscience, 2015, Vol. July 16.
6. Lourenco, R., & Camilo, M. E. (2002). Taurine: a conditionally essential amino acid in humans? An overview in health and disease. Nutr Hosp, 17(6), 262-270.
7. Ducharme, Jamie. What Are Adaptogens and Why are People Taking Them? Time. 2018, Vol. February 28.

Naše články slúžia výhradne na informačné a vzdelávacie účely a nemali by sa považovať za lekársku pomoc. Ak máte obavy alebo pochybnosti ohľadom akýchkoľvek záležitostí, skôr než začnete užívať výživové doplnky, poraďte sa so zdravotníckym pracovníkom. Taktiež konzultujte akúkoľvek významnú zmenu v stravovaní.

Claire Muszalski
Certifikovaná výživová poradkyňa
Zobraziť profil Claire Muszalski

Claire je certifikovanou výživovou poradkyňou v Academy of Nutrition and Dietetics. Je tiež trénerkou v International Consortium for Health and Wellness Coaching. Má vyštudovaný bakalársky titul v odbore biológie a magisterský titul v klinickej dietetike a výživy na Pittsburskej univerzite.

Claire miluje hovoriť a písať o jedle a fitness. Rada využíva svoje skúsenosti na to, aby mohla čo najlepšie pomôcť ostatným pri dosahovaní ich fitness cieľov.

Claire je tiež certifikovanou inštruktorkou spinningu a rada sa venuje behaniu a joge. Keď sa jej príliš nechce trénovať, povzbudzuje športové tímy svojho rodného mesta v Pittsburghu, alebo varí pre svoju rodinu v pohodlí domova.

Viac o Claire sa dočítate na tomto odkaze.

myprotein