Skip to main content
Suplementy

Káva A Jej Účinky | Kedy Kofeín Už Škodí?

Káva A Jej Účinky | Kedy Kofeín Už Škodí?
Nikolas Molnár
Spisovateľ a expert5 rokov Ago
Zobraziť profil Nikolas Molnár

Ste aj vy ty ten typ, že káva ráno musí byť alebo dokonca počas celého dňa? Tak čítajte ďalej a ja vám v pár vetách poviem, v čom je chyba.

Káva ako predtréningový stimulant

Kofeín a káva

Kávu pozná každý a každý vie, že obsahuje kofeín. Táto látka má stimulačný efekt a dokáže na nejaký čas prebrať unavené telo. Kofeín stimuluje vylučovanie kortizolu, preto človeka tak dobre ráno preberie a večer sa kvôli nej nedá zaspať.

V minulom príspevku som písal o tom, že ráno je kortizol prirodzene zvýšený a večer postupne klesá. Čo to znamená, keď niekto ráno nevie bez kávy spraviť ani krok? Jeho telo nefunguje tak, ako má. Problém je, keď telo prestáva fungovať tak ako má a človek ho aj ďalej dopuje "oblbujúcimi" látkami, ako je kofeín. Vašu rannú energiu ovplyvňujú nadobličky, ktoré sa nachádzajú na obličkách a majú veľkosť fazuľky. Keď sú nadobličky vyčerpané, tak neprodukujú hormóny tak ako majú a človek nemá energiu. Keď máte vyčerpané nadobličky a pijete kávu, ktorá stimuluje nadobličky aby vytvárali kortizol, tak sa chúďatká idú zblázniť len preto, aby ste vy mohli fungovať. Ale pritom si chcú len trochu oddýchnuť, aby mohli zas pre vás pracovať, ale vy zapíjate kofeínové tabletky redbullom a k tomu káva. Z ranného stavu bez energie sa stane celý deň bez energie a z rannej kávy sa stane 5 káv za deň. Ak si teda typ, čo bez kávy nespraví ani krok, s veľkou pravdepodobnosťou vaše nadobličky nefungujú tak ako majú. A čo viac, kofeín pre vás nemá také benefity pre spaľovanie tuku, ako pre niekoho, kto nadobličky zdravé má a taká káva na chudnutie teda u neho môže spraviť divy.

Káva pomáha, ale aj škodí

Nadobličky

Aj toto je jedna z veci na ktorú pozerám u ľudí, ktorý nemajú ráno a ani počas dňa energiu. Túto informáciu hovorím klientom vždy na začiatku, keď spolu preberáme výživu a bavíme sa o káve. Zdravé nadobličky sú veľmi dôležité pri snahe dosahovať dobre výsledky a mať zdravé fungujúce telo. Musím podotknúť, že každý sme iný a každému trvá iný čas, kým mu nadobličky z toľkých stimulantov a okolitého prostredia začnú štrajkovať.

Ľadová káva v lete

Na záver

Na záver musím pripomenúť, že kofeín z kávy, predtréningoviek, alebo kofeínových tabletiek dokázateľne zlepšuje výkon a teda tieto suplementy význam určite majú. Problém je, keď už telo z toľkých stimulantov nevládze a kofeín stráca účinky zlepšujúce výkon, alebo podporu spaľovania tukov.

Nikolas Molnár
Spisovateľ a expert
Zobraziť profil Nikolas Molnár
Od detstva som bol vedený k športu. Počas základnej školy som sa venoval basketbalu a neskôr po zranení členku cvičeniu. Spočiatku to bolo len preto, aby som vyzeral lepšie a teda mal obdiv ľudí. Po pár rokoch som si uvedomil, že ma nebaví hnať sa za ,,kockami na bruchu“, ale oveľa viac ma naplňuje pomáhať ľuďom. Začal som prvým trénerským kurzom fitness trénera a pokračoval ďalej. Vedel som že byť úspešný tréner a výživový poradca si žiada viac ako jedno školenie, ktoré si človek spraví za jeden víkend. V tejto dobe mám viacero certifikátov aj zo zahraničia, ktoré mi pomohli byť o krok bližšie k môjmu cieľu. Momentálne som tretím vlastníkom certifikátu na Slovensku, školenia Precision Nutrition Level1, ktoré je pôvodom z Kanady. Do vzdelávania dávam veľa času a peňazí, len aby som vedel vždy poskytnúť najkvalitnejšie informácie a mal veľa spokojných klientov.
myprotein