Skip to main content
Suplementy

Kedy A Ako Užívať Doplnky Výživy | Doplnky Výživy Na Objem A Do Diéty

Kedy A Ako Užívať Doplnky Výživy | Doplnky Výživy Na Objem A Do Diéty
Claire Muszalski
Certifikovaná výživová poradkyňa4 rokov Ago
Zobraziť profil Claire Muszalski

Aj keď váš tréning možno zaberá len minimálnu časť dňa (hodinu alebo menej), spôsob, akým poskytujete palivo vášmu telu a ako regenerujete, je rovnako dôležitý ako samotné cvičenie. Existuje celé spektrum doplnkov na podporu vašich cieľov vo fitness, no kde začať? Sme tu na to, aby sme vám pomohli v rozhodovaní. Podporíme vás, aby ste dosiahli výsledky, po ktorých túžite.

Existuje veľa možností, ako si vybrať ten správny doplnok v závislosti od načasovania tréningu. Kľúčom pri regenerácii je strava a správne načasované užívanie doplnkov. Ak je vaším cieľom budovanie svalov, je potrebné zamerať sa na správny príjem bielkovín a regeneráciu. Aj keď sa snažíte chudnúť a spaľovať tuk, doplnky výživy môžu byť veľmi nápomocné.

tréning cvičenie s činkami

Ranný tréning

Čas trénovania je dôležitým faktorom pri zvažovaní výberu toho najlepšieho doplnku. Ak cvičíte ráno pred jedlom, predtréningový stimulant vám môže pomôcť zvýšiť energiu, aby ste mohli maximalizovať svoju výkonnosť v posilňovni, aj keď ste ešte nejedli. THE Pre-Workout vám nielenže poskytne energiu vďaka zložkám ako kreatín a teakrín, no taktiež obsahuje ďalšie zložky na zvýšenie sily a zníženie únavy vrátane dvoch vitamínov skupiny B (niacín a B12) pre optimalizáciu energie a zlepšenie metabolizmu. Doplnok THE Pre-Workout užívajte približne 30 minút pred cvičením.

S raňajkami

Čo by ste mali urobiť hneď po rannom tréningu? No predsa doplniť palivo a správne sa hydratovať! Obzvlášť, ak ste predtým neraňajkovali, je veľmi dôležité, aby ste si dali plnohodnotné jedlo s množstvom bielkovín. Či už si dáte omeletu alebo niečo ľahšie, skúste  do jedla vtesnať aspoň 20 až 40 gramov bielkovín.1 Ak máte v pláne cestovať, pripravte si kokteil, do ktorého pridáte Impact Whey proteín spolu s ovocím a zdravými tukmi, akými sú avokádo, mandľové maslo alebo arašidové maslo. Ak nemôžete jesť jedlo okamžite, stačí, ak si rozmiešate odmerku Impact Whey proteínu vo vode alebo mlieku. Takýto kokteil môžete piť kedykoľvek a kdekoľvek.

Ďalšou dobrou voľbou je užívať Každodenné vitamíny spolu s raňajkami. Všetci vieme, že by sme mali dodržiavať vyváženú stravu zloženú z ovocia, zeleniny, bielkovín, celozrnných potravín a zdravých tukov, no s našimi plnými a hektickými plánmi to nie je vždy také ľahké. Pravidelné užívanie multivitamínových doplnkov s raňajkami môže pomôcť doplniť potrebné živiny počas dňa.

Vzhľadom na váš vek a úroveň aktivity môžu byť užitočné aj ďalšie vitamíny. Mnoho ľudí užíva doplnky s obsahom vitamínu D, a to najmä pri nepravidelnom vystavovaní slnečnému žiareniu. To je mimoriadne dôležité počas zimných mesiacov. Vitamín D je tiež spájaný so zlepšeným výkonom svalov. Vyskúšajte ho a uvidíte, ako ľahko prekonáte svoje silové rekordy v posilňovni.2

Ďalším dôležitým doplnkom je taktiež omega-3. Výhody, ktoré poskytujú tieto zdravé tuky, sa týkajú rôznych orgánov, od srdca až po mozog. Omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú známe predovšetkým svojimi protizápalovými účinkami, majú tiež potenciál znižovať bolesť svalov a zvyšovať tvorbu svalovej hmoty.3 Vieme, že naše srdce je jedným z hlavných nositeľov zdravia a vitality. Denná dávka tohto doplnku vám môže pomôcť udržať zdravie srdca na maxime.

strava pri športe

Na obed / popoludnie

Ak vám zdravý obed nedodá dostatočné množstvo energie na zvyšok dňa alebo popoludňajšie cvičenie, vyskúšajte našu predtréningovú zmes. Táto zmes je niečo viac než obyčajný doplnok. Obsahuje tiež vitamíny C, B6, B12 a niacín.

Počas celého dňa pite dostatok vody, aby ste boli dobre hydratovaní. Taktiež sa snažte zaistiť, aby ste v rámci každého jedla prijali dostatok bielkovín pre pokračovanie v regenerácii svalov. Bežnú čokoládu alebo čipsy by ste mohli vymeniť za naše menej kalorické pochúťky s nízkym obsahom cukru. Ak sa snažíte schudnúť, nezabudnite jesť dostatok zeleniny spolu s bežným jedlom. Kombinácia bielkovín a vlákniny vás nasýti na dlhšiu dobu.

Ak cvičíte po obede, ale nie neskôr než hodinu pred večerou, určite si dajte po tréningu pochúťku s vysokým obsahom bielkovín. Jednou z nich je napríklad Impact Whey izolát, ktorý je skvelou voľbou pre prípravu kokteilov. Môžete ho vylepšiť ďalšími doplnkami, ktoré vám pomôžu spestriť vaše stravovanie bez zbytočných kalórií. V prípade, že máte radi osviežujúci ovocný nápoj, vyskúšajte náš čistý srvátkový proteín. Prídavok kreatínu vám pomôže zvýšiť fyzický výkon počas tréningu a naplniť svaly touto látkou pre maximalizáciu výkonnosti.4

Večerný tréning a pred spaním

Pripravujete sa na večerné cvičenie a nechcete to preháňať s kofeínom? Vyskúšajte náš inovatívny doplnok THE Pump, ktorý vám poskytne výhody predtréningového stimulantu, ale bez stimulačných účinkov kofeínu. Obsahuje vitamín C, železo, taurín a tiamín. Toto sú kľúčové ingrediencie, ktoré vás počas cvičenia perfektne podporia.

Jedným z najúčinnejších spôsobov, ako pomôcť telu zotaviť sa, je spánok — snažte sa spať minimálne 7-8 hodín denne. Ak dávte prednosť svalovej regenerácii cez noc, máte dve možnosti. Jednou z nich je naša nočná regeneračná zmes, ktorá je vyrobená formou "všetko v jednom". Poskytne vám až 45 gramov bielkovín v jednej porcii spolu s minerálmi zinkom a horčíkom. Dodá vám množstvo energie na ďalší deň — urýchľuje regeneráciu. Všetko, čo potrebujete urobiť, je vypiť jeden kokteil a nechať ho pôsobiť počas spánku.

Druhou možnosťou je kazeín s pomalým uvoľňovaním. Je navrhnutý tak, aby sa vstrebával pomalšie a poskytoval vášmu telu rovnomerný prísun bielkovín do svalov počas spánku. Výskum preukázal, že naše svaly potrebujú bielkoviny na regeneráciu do 24 hodín po skončení tréningu. Ak zakončíte deň kazeínom s pomalým uvoľňovaním, môžete si byť istí, že ste svojmu telu dali tie najlepšie živiny, aby ste mohli vidieť výsledky vašej tvrdej práce.

Čo si treba zapamätať

Pokiaľ ide o budovanie a nárast svalovej hmoty, regenerácia je rovnako dôležitá ako tréning. Zdravá strava je kľúčovým faktorom pri dosahovaní viditeľných výsledkov, no správne načasovanie a dôsledné užívanie doplnkov výživy môže mať taktiež zásadný vplyv na ceste za vaším cieľom. Či už držíte objemovku alebo rysovačku, ak budete v priebehu dňa užívať správne doplnky výživy, môžete si veľmi pomôcť.

Claire Muszalski
Certifikovaná výživová poradkyňa
Zobraziť profil Claire Muszalski

Claire je certifikovanou výživovou poradkyňou v Academy of Nutrition and Dietetics. Je tiež trénerkou v International Consortium for Health and Wellness Coaching. Má vyštudovaný bakalársky titul v odbore biológie a magisterský titul v klinickej dietetike a výživy na Pittsburskej univerzite.

Claire miluje hovoriť a písať o jedle a fitness. Rada využíva svoje skúsenosti na to, aby mohla čo najlepšie pomôcť ostatným pri dosahovaní ich fitness cieľov.

Claire je tiež certifikovanou inštruktorkou spinningu a rada sa venuje behaniu a joge. Keď sa jej príliš nechce trénovať, povzbudzuje športové tímy svojho rodného mesta v Pittsburghu, alebo varí pre svoju rodinu v pohodlí domova.

Viac o Claire sa dočítate na tomto odkaze.

myprotein