Skip to main content
Suplementy

Ktorý proteín je najlepší na budovanie svalov? | Najzaujímavejšie štúdie

Ktorý proteín je najlepší na budovanie svalov? | Najzaujímavejšie štúdie
Evangeline Howarth
Spisovateľka a redaktorka3 rokov Ago
Zobraziť profil Evangeline Howarth

Radi čítate nové štúdie a novinky zo sveta fitness priemyslu? Sme tu na to, aby sme vás v tom podporili. Ponúkame vám najnovšie informácie a výsledky z rôznych výskumov. Aj dnes sme si pre vás pripravili zaujímavú štúdiu, ktoré vám prezradí viac o rôznych druhoch proteínov a chudnutí.

Konkrétne sme sa zamerali na to, ktorý proteín je najlepší na budovanie svalov. Okrem iného sa dočítate aj to, ako dlho by ste mali jesť a nejesť počas prerušovaného hladovania.

 

Sójový, pšeničný, živočíšny...

Pravdepodobne každý jeden z nás sa už zamyslel nad tým, či sa dá efektívne budovať svalová hmota za pomoci rastlinných bielkovín. Je všeobecne známe, že živočíšne bielkoviny podporujú nárast a regeneráciu svalovej hmoty. Vzhľadom na novú štúdiu to nie je s rastlinnými bielkovinami úplne jednoduché.

Výskumníci sa pokúsili zistiť, aký dopad má sójový a pšeničný proteín na budovanie svalov na ľudskom tele. Zaoberali sa tým, či sú tieto proteíny rovnako efektívne ako tie živočíšne. Výskum bol zameraný na boj proti strate svalovej hmoty v dôsledku starnutia. Zistilo sa, že bolo potrebné prijímať vyššie dávky rastlinných bielkovín v porovnaní so živočíšnymi, aby bol dosiahnutý podobný výsledok pri budovaní a zachovaní svalstva.

Výskumníci využívali niekoľko výskumných techník, aby spozorovali zmeny v stavbe svalov. Bolo použité odoberanie krvi a svalová biopsia. Prostredníctvom týchto metód dokázali zistiť, ako rýchlo sa tvorí svalová hmota z aminokyselín z rôznych bielkovinových zdrojov.

Odborníci však tvrdia, že týmto výskumom to neskončilo. Budú sa snažiť o pokročilejší výskum, v ktorom budú využívať ďalšie zdroje rastlinných bielkovín ako ovsené vločky alebo quinoa.

Aký je teda záver? Ak konzumujete výhradne rastlinné bielkoviny a chcete si udržať svalovú hmotu s pribúdajúcim vekom, budete musieť zvýšiť dávky. Viac bielkovín vám pomôže efektívnejšie udržať svalovú hmotu. To neznie až tak zle, však?

 

Prerušované hladovanie – ako dlho ho dodržiavať?

Ak ste sa v poslednej dobe dostali k nejakým fitness článkom zameraným na stravu, určite ste sa dočítali niečo o prerušovanom hladovaní. Vieme, že každá diéta s obmedzeným kalorickým príjmom funguje. Prerušované hladovanie je však v niečom špeciálne. Princíp spočíva v tom, že človek môže počas dňa prijímať potravu len počas určitého časového obdobia. Pre mnohých ľudí to uľahčuje príjem menšieho množstva kalórií. Ako dlho by sa mal držať pôst počas dňa a kedy sa zasa môže jesť? Poďme sa na to pozrieť vedecky.

V Spojených štátoch bola vykonaná štúdia, kde sa porovnávala efektivita chudnutia pri dodržiavaní štvorhodinového okna a šesťhodinového okna. Za okno sa považuje časový úsek, kedy mohli uchádzači bežne jesť. Tí, ktorí dodržiavali štvorhodinové okno, jedli medzi jednou až piatou hodinou popoludní. Ľudia so šesťhodinovým oknom zasa jedli medzi jednou až siedmou.

Počas tohto času sa nehľadelo na to, kto čo jedol. Nepozerali sa ani na to, v akom množstve uchádzači jedli. Mimo okna mohli uchádzači len piť vodu alebo bezkalorické nápoje.

Tento spôsob diéty potom skupiny držali počas 10 týždňov. Sledovali sa rôzne ukazovatele, medzi ktorými bola aj váha. Výsledky sú veľmi zaujímavé.

Obe skupiny znížili svoj kalorický príjem približne o 550 kalórií. Bolo to spôsobené hlavne tým, že účastníci mali len určitý čas vyhradený na jedenie. Taktiež schudli v priemere 3% zo svojej telesnej hmotnosti.

Čo myslíte, vyhovovala by vám takáto diéta?

 

Čo si treba zapamätať

Tentokrát sme narazili na veľmi zaujímavé štúdie – jedna hovorí o zachovaní svalovej hmoty a druhá o chudnutí. Pamätajte, že každý človek je iný. Čo funguje druhým, nemusí fungovať vám. Je to o tom, aby vám spôsob stravovania vyhovoval a zapadal do vášho životného štýlu. Skúšajte čo najviac rôznych spôsobov a nájdite si ten pravý. Dôležité je, aby vás to bavilo.

1. https://www.physoc.org/news_article/soy-and-wheat-proteins-helpful-for-building-aging-muscles-but-not-as-potent-as-animal-protein/
2. https://today.uic.edu/how-long-should-you-fast-for-weight-loss

Naše články slúžia výhradne na informačné a vzdelávacie účely a nemali by sa považovať za lekársku pomoc. Ak máte obavy alebo pochybnosti ohľadom akýchkoľvek záležitostí, skôr, než začnete užívať výživové doplnky, poraďte sa so zdravotníckym pracovníkom. Taktiež konzultujte akúkoľvek významnú zmenu v stravovaní.

Evangeline Howarth
Spisovateľka a redaktorka
Zobraziť profil Evangeline Howarth

Evangeline sa v súťažných športoch angažuje už od mladého veku. Ako kvalifikovaná RYA Dinghy inštruktorka  chápe dôležitosť správnej výživy na podporu pri extrémnych a vytrvalostných športoch, a to najmä vďaka jej skúsenostiam z Team GBR Squads a vedenia svojho prvého univerzitného tímu.

Vo svojom voľnom čase miluje beh, a to hlavne maratóny. Počas víkendov sa venuje vodným športom a horskej turistike. Jej bežný večer strávi HIIT tréningom alebo drepovaním. Potom si zvyčajne dopraje niečo pikantné a kopec zeleniny – mňam!

Viac informáciách o Evangeline sa dozviete na tomto odkaze.

myprotein