Skip to main content
Tréning

5 Spôsobov, Ako Sa Neustále Hýbať Aj Počas Toho, Ako Ste Doma

5 Spôsobov, Ako Sa Neustále Hýbať Aj Počas Toho, Ako Ste Doma
Evangeline Howarth
Spisovateľka a redaktorka4 rokov Ago
Zobraziť profil Evangeline Howarth

Ak porovnáme to, čo sa deje teraz a to, čo sa dialo nedávno, uvidíme úplne odlišný spôsob života. Práca, škola, cvičenie, všetko sa dramaticky zmenilo. My sme tu však stále pre vás.

Jedným z najväčších problémov, ktorý ľudia riešia, je to, ako zostať aktívny počas sociálneho odstupu. Ak máme obmedzený priestor pohybu, ako môžeme byť neustále aktívni? Nie vždy sa dá ísť cvičiť von, avšak nemali by ste kvôli tomu úplne prestať cvičiť. Aj keď platia opatrenia pre izoláciu a sociálne dištancovanie, stále sa musíme hýbať, aby naše telá a mysle zostali plne funkčné. Fyzická aktivita je tiež skvelým spôsobom, ako si udržať dobrú náladu počas tohto náročného obdobia.

 

Ako byť doma aktívnejší

Po prvé: dôležité je vybrať si činnosti, ktoré vás budú baviť. Ak nájdete niečo, čo máte radi, nikdy to nebude vyzerať ako námaha. Zábava pri pohybe vás udrží na správnej ceste a s väčšou pravdepodobnosťou sa budete tešiť na to, kedy sa budete môcť znova hýbať. Či už sa jedná o prácu v záhrade, umývanie auta, skákanie cez švihadlo... Jednoducho existuje množstvo spôsobov, ako sa hýbať aj v pohodlí vlastného domova.

Nikto nestanovil množstvo času, ktorý by mal byť vyhradený výlučne na fyzickú aktivitu. Oficiálne stanoviská NHS (National Health Service) uvádzajú, aby si ľudia vo veku od 19 do 64 rokov vyhradili približne 150 minút času týždenne pre aeróbnu aktivitu. Je dôležité si uvedomiť, že aj málo sa počíta, preto na seba neklaďte príliš veľké nároky a radšej začnite pomaly.

Organizácia NHS tiež deklaruje, že aeróbne aktivity ako chôdza alebo cyklistika, sú ideálne pre zvýšenie srdcovej aktivity. Ako to môžete dosiahnuť, ak ste uviazli doma?

 

Tu je niekoľko tipov, ako byť doma aktívnejší:

1. Menej vysedávajte

home office

Ak trávite veľa času doma, môže byť veľmi ľahké upadnúť do sedavého životného štýlu. Ak pracujete z domu, pravdepodobne celý deň sedíte pred počítačom a večer sedíte pred inou obrazovkou alebo knihou. Všetko zahŕňa neustále sedenie alebo ležanie.

Ak pracujete z domu, nezabudnite si robiť časté malé prestávky, aké by ste si robili aj v kancelárii. Po 30 až 45 minútach práce vstaňte a prejdite sa do kuchyne, napite a hlavne - stojte pri tom.

Alternatívne môžete skúsiť stáť počas práce za stolom. Komoda funguje v tomto prípade ako ideálny spoločník. Práca pri státí udržuje váš chrbát v rovnej polohe a okrem toho sa viac hýbete.

 

2. Choďte po schodoch

HIIT

Máte doma schody? Využite ich čo najviac. Ak budete čo i len rýchlejšie stúpať po schodoch než bežne, môže to zlepšiť vašu kondíciu behom krátkej doby. Ak bývate v bytovom dome, vyvarujte sa používaniu výťahu a vyberte sa hore po schodoch. Dávajte si pozor, aby ste sa príliš nedotýkali zábradlia, lebo si tak môžete pomáhať.

Stúpanie po schodoch je perfektnou aeróbnou aktivitou, ktorú je možné ľahko začleniť do bežného dňa. Nepotrebujete k tomu žiadne špeciálne vybavenie, no aj tak vďaka nemu môžete budovať a rysovať svaly, spaľovať tuky a kalórie, zvyšovať srdcovú frekvenciu a zrýchľovať svoj metabolizmus. Čím častejšie budete voliť schody, tým rýchlejšie výsledky dosiahnete.

 

3. Cvičte s vlastnou váhou

plank s vlastnou váhou

Keď začali platiť nové pravidlá týkajúce sa sociálneho dištancovania a izolácie, nebolo dosť času na prípravu zásob domácich cvičebných pomôcok. Nezabúdajte, že telesná hmotnosť môže byť rovnako efektívna.

Cvičenie s vlastnou váhou v pohodlí domova nevyžaduje žiadne špeciálne vybavenie. Potrebujete k tomu len trochu priestoru a... seba. Nemusíte sa báť o svoj bankový účet ani o stratu množstva času. Intenzívne cvičenie s telesnou hmotnosťou vám pomôže sa zapotiť bez akýchkoľvek pomôcok. Hovoríme o drepoch, plankingu, klikoch, skracovačkách, výpadoch a podobných cvikoch. Urobte 2-4 série po 8-15 opakovaní na každý cvik a snažte sa dodržiavať približne minútovú prestávku.

Pre viac inšpirácie si môžete pozrieť sekciu tréningov, kde nájdete nápady na skvelé domáce cvičenie.

 

4. Vytancujte sa

tanec

Kto by sa nerád hýbal na obľúbenú muziku? Stačí sa pozrieť na profesionálnych tanečníkov a uvidíte, že to je skutočne náročný tréning. Tancovanie nie je len úžasnou zábavou, ktorú si môžete dovoliť napríklad z pohodlia obývačky, no je aj perfektným spôsobom, ako si udržať svoju kondičku na maxime.

Tanec tiež pomáha uvoľňovať v tele endorfíny, resp. hormóny šťastia, ktoré pomáhajú zlepšiť náladu počas domácej izolácie.

 

5. Hrajte sa s deťmi

deti a rodičia

Ak máte deti, teraz máte dostatok času na rôzne hry a viac pohybu. Aktívna hra na záhrade nie je prospešná len pre vaše zdravie, ale umožní vám stráviť kvalitnejší čas so svojou rodinou.

Rôzne skákajúce hry, schovávačka, preteky alebo záhradkárstvo sú spôsoby, ako byť aktívnejší a zapojiť do toho aj svoje deti. Ak nemáte deti, zapojte svojich spolubývajúcich alebo rodinu — uvidíte, že nebudete ľutovať a o zábavu bude postarané.

 

Čo si treba zapamätať

Existuje veľa spôsobov, ako byť aktívnejší doma bez toho, aby ste museli chodiť von. Stačí k tomu trochu kreativity. Ak sa doma viac hýbete, čas vám pôjde rýchlejšie a zároveň si tým zabezpečíte zdravú fyzickú aktivitu. Najlepšie na tom je, že k tomu nepotrebujete žiadne špeciálne vybavenie ani telocvičňu. Ešte máte nejakú výhovorku?

Naše články slúžia výhradne na informačné a vzdelávacie účely a nemali by sa považovať za lekársku pomoc. Ak máte obavy alebo pochybnosti ohľadom akýchkoľvek záležitostí, skôr, než začnete užívať výživové doplnky, poraďte sa so zdravotníckym pracovníkom. Taktiež konzultujte akúkoľvek významnú zmenu v stravovaní.

Evangeline Howarth
Spisovateľka a redaktorka
Zobraziť profil Evangeline Howarth

Evangeline sa v súťažných športoch angažuje už od mladého veku. Ako kvalifikovaná RYA Dinghy inštruktorka  chápe dôležitosť správnej výživy na podporu pri extrémnych a vytrvalostných športoch, a to najmä vďaka jej skúsenostiam z Team GBR Squads a vedenia svojho prvého univerzitného tímu.

Vo svojom voľnom čase miluje beh, a to hlavne maratóny. Počas víkendov sa venuje vodným športom a horskej turistike. Jej bežný večer strávi HIIT tréningom alebo drepovaním. Potom si zvyčajne dopraje niečo pikantné a kopec zeleniny – mňam!

Viac informáciách o Evangeline sa dozviete na tomto odkaze.

myprotein