Skip to main content
Tréning

Chcete sa vykašlať na cvičenie? Prečítajte si, ako znovu nabrať motiváciu

Chcete sa vykašlať na cvičenie? Prečítajte si, ako znovu nabrať motiváciu
Evangeline Howarth
Spisovateľka a redaktorka4 rokov Ago
Zobraziť profil Evangeline Howarth

Ak vás to poslednú dobu prestalo baviť, nie ste v tom sami. Mnohých ľudí znepokojuje ten celkový stres a rutina, ktoré prišli s týmto nepredvídateľným obdobím. Napriek tomu však chceme, aby ste si dobre premysleli, či prestanete cvičiť. Chceme vo vás zapáliť motiváciu, aby ste zasa ožili — ako v posilňovni, tak aj v bežnom živote.

Nejde tu len pevnú vôľu. Nejde ani o to, že by ste boli leniví alebo slabí. Existuje viac faktorov, ktoré tu zohrávajú rolu.

Môžu na vás pôsobiť rôzne vplyvy, o ktorých ste doteraz možno ani nevedeli. Neznamená to však, že ich nemôžete mať pod kontrolou. Všetko, čo potrebujete, aby ste boli opäť energickí, je uvedomiť si potrebu zmeny vo vašom živote. Tento princíp neplatí len pri cvičení, ale aj kdekoľvek inde.

Poďme sa spolu pozrieť, ako naštartovať motiváciu a znova sa ponoriť do pravidelného tréningového režimu.

fitness

Identifikujte kľúčové momenty

Všetci poznáme ten moment, keď si vyberieme radšej sledovanie obľúbeného seriálu namiesto cvičenia.

Rozpoznanie týchto momentov je prvým krokom k úspechu. Keď človek dokáže spoznať dôvody svojich rozhodnutí, lepšie pochopí svoje správanie a môže predísť zlým rozhodnutiam v budúcnosti.

Skúste sa zamyslieť, prečo sa v daný moment rozhodnete robiť niečo iné než cvičiť. Zapamätajte si dôvod a pri ďalšom rozhodovaní si naňho spomeňte. Ak budete myslieť na svoje ciele, pomôže vám to získať dodatočnú motiváciu. Myslite na svoju dlhodobú spokojnosť. Neuprednostňujte krátkodobý pôžitok pred dosahovaním dlhodobého cieľa, ktorý vás môže naplniť. Majte na pamäti, prečo ste začali cvičiť. Nechajte svoju myseľ, nech vám určí, čo je dôležitejšie.

Je oveľa pravdepodobnejšie, že človek sa vydá správnou cestou, ak myslí na dosahovanie svojich dlhodobých cieľov. Je dôležité myslieť na svoj cieľ a ísť si za ním. Je úplne v poriadku, ak vynecháte nejaký tréning, no nezabudnite, že hlavnou prioritou je konzistentnosť.

 

Zmeňte spôsob, ako sa so sebou rozprávate

Pri zmenách návykov je potrebné vždy začať od seba. Perfektným pomocníkom je rozhovor sám so sebou — rozprávajte sa so sebou každý deň. To, na čo budete myslieť, môže zmeniť vaše myslenie a celkovú mentalitu.

Možno práve to je ten dôvod, prečo nedokážete vstať z pohovky a donútiť sa urobiť aspoň zopár drepov. Snažte sa nemyslieť negatívne a nehľadať výhovorky, prečo sa nemôžete hýbať. Nehľadajte dôvody, prečo nemá zmysel cvičiť.

Skúste sústrediť svoje myslenie na pozitívne veci. Povedzte si pár pekných slov, postavte sa a zacvičte si. To, čo hovoríte sami sebe, má na motiváciu obrovský vplyv. Musíte si však uvedomiť, že nikto iný vám ich nepovie. Musí to byť vaša snaha.

 

Vy sami ste tým, kto vás ovplyvňuje

Ľudia vo vašom okolí ovplyvňujú to, čo si pripustíte. Možno si to niekedy ani neuvedomujete. Len si spomeňte na ten moment, keď ste si chceli zacvičiť, ale vaša priateľka vás poprosila, aby ste s ňou pozerali jej obľúbený seriál. Dá sa v tomto prípade povedať nie?

Háčik je v tom, že nemusíte povedať nie. Naopak – ľudí, ktorí vás ťahajú opačným smerom, môžete využiť k tomu, aby vám pomohli dosiahnuť váš cieľ.

Nabudúce sa skúste spýtať či sa k vám nechce pripojiť a dobre si zacvičiť. Môžete byť aj úplne otvorení – proste povedzte, že namiesto pozerania televízie si chcete zacvičiť. Skúste vysvetliť, že je to niečo, čo chcete robiť a boli by ste radi, keby sa k vám ten človek pripojil.

Ak nebude súhlasiť, nevadí. Skúste daného človeka dostať na svoju stranu. Doneste si napríklad zdravý snack namiesto bežných čipsov alebo čokolády. Ľudia vo vašom okolí by mali rešpektovať vaše ciele a vašu snahu. Samozrejme, rešpektovať by ste mali aj vy ich – preto sa snažte vždy nájsť nejaký kompromis, ktorý bude výhodný pre obe strany.

Hovorí sa, že človek je obrazom piatich najbližších ľudí, ktorými je obklopený. Platí to o to viac, ak s nimi trávite celý deň. Skúste sa s nimi dohodnúť, aby vás podporovali pri dosahovaní vášho cieľa. Môžete spolu napríklad cvičiť alebo zdravo jesť. Budete sa tak podporovať navzájom.

 

Sledujte prostredie, v ktorom žijete

Posledná vec, ktorá vás ovplyvňuje, je prostredie. Možno vám bráni cvičiť obrovské množstvo práce, ktoré sa vám nakopí každý deň. Možno doma nemáte vhodné miesto na cvičenie. Možno si len schovávate sladkosti v skrinke a nemôžete im odolať.

Pozrite sa na prostredie, v ktorom žijete. Máte stále poruke telefón? Pracujete počas toho, ako sledujete televíziu? Máte vedľa seba nezdravé pochúťky, ktoré si čas od času zobnete? Sú to malé veci, ale môžu mať silný negatívny vplyv na zdravý životný štýl.

Píšete si zoznam vecí, ktoré musíte urobiť? Aj zoznam činností je skvelým pomocníkom. Napíšte si zoznam niekoľkých cvikov, ktoré chcete vykonať každý deň a po splnení ich odškrtnite. Ak sa vám podarí splniť tento zoznam, naberiete ďalšie skúsenosti. Uvidíte, čo všetko musíte urobiť a budete na to lepšie pripravení. Poznámka na papieri bude efektívnejšia než poznámka v telefóne. Papier bude súčasťou prostredia, v ktorom sa nachádzate.

Zmena prostredia, aj keď len malá, môže ovplyvniť váš životný štýl výrazným spôsobom. Vyskúšajte to!

 

Zistite, čo funguje práve na vás

Tieto rady vám môžu pomôcť zistiť, čo vyhovuje práve vám. Premýšľajte nad tým, čo vás ovplyvňuje, keď si chcete zacvičiť. Zmeňte vaše zmýšľanie a zistite, čo na vás funguje. U každého to bude niečo iné. Ak nájdete niečo, čo vás bude podporovať, vaše ciele dosiahnete ľahšie.

Najdôležitejšie je to, aby ste na seba neboli príliš tvrdí. Posledných pár mesiacov bolo ťažkých pre každého z nás. Urobte všetko, čo môžete, aby ste boli šťastní a naplnení.

 

Čo si treba zapamätať

Existuje množstvo faktorov, ktoré ovplyvňujú naše zmýšľanie. Sú to činnosti, ktoré robíme každý deň. Ak si nezacvičíte, nemusíte byť automaticky leniví – možno len máte bežné výhovorky, ktoré používa každý z nás. To je normálne.

Nezabudnite na to, že zmenou myslenia a podporou vášho okolia môžete získať dostatočnú motiváciu, aby ste začali znova cvičiť. Pomôže vám to dosiahnuť psychickú pohodu, ale aj stanovené ciele vo fitness. Myslenie, priatelia, rodina, prostredie – to všetko má veľký vplyv.

Naše články slúžia výhradne na informačné a vzdelávacie účely a nemali by sa považovať za lekársku pomoc. Ak máte obavy alebo pochybnosti ohľadom akýchkoľvek záležitostí, skôr, než začnete užívať výživové doplnky, poraďte sa so zdravotníckym pracovníkom. Taktiež konzultujte akúkoľvek významnú zmenu v stravovaní.

Evangeline Howarth
Spisovateľka a redaktorka
Zobraziť profil Evangeline Howarth

Evangeline sa v súťažných športoch angažuje už od mladého veku. Ako kvalifikovaná RYA Dinghy inštruktorka  chápe dôležitosť správnej výživy na podporu pri extrémnych a vytrvalostných športoch, a to najmä vďaka jej skúsenostiam z Team GBR Squads a vedenia svojho prvého univerzitného tímu.

Vo svojom voľnom čase miluje beh, a to hlavne maratóny. Počas víkendov sa venuje vodným športom a horskej turistike. Jej bežný večer strávi HIIT tréningom alebo drepovaním. Potom si zvyčajne dopraje niečo pikantné a kopec zeleniny – mňam!

Viac informáciách o Evangeline sa dozviete na tomto odkaze.

myprotein