Skip to main content
Tréning

Môžete Chodiť Cvičiť Keď Ste Chorý?

Môžete Chodiť Cvičiť Keď Ste Chorý?
Evangeline Howarth
Spisovateľka a redaktorka4 rokov Ago
Zobraziť profil Evangeline Howarth

Nie je nič viac otravného než dodržiavať tréningový režim niekoľko týždňov, začať vidieť výsledky a v tom ochorieť. Je to presne to šteklenie v krku, ktoré vedie k poriadnej nádche alebo chrípke. Je správne ísť cvičiť aj v takomto stave, alebo je lepšie to vyležať? Prečítajte si pár potrebných informácií.

Nad alebo pod krkom?

Pokiaľ riešite otázku, či sa môžete vypotiť, mali by ste vždy najprv počúvať svoje telo. Ak ste absolútne vyčerpaní, vymeškanie niekoľkých tréningov z dlhodobého hľadiska príliš mnoho nezmení. (Viac informácií sa dozviete v článku Pozrite sa, čo sa stane, keď si dáte pauzu od cvičenia)

Druhým pravidlom je: “Prejavujú sa vám príznaky nad alebo pod krkom?”

Máte pocit bolesti v krku? Pravdepodobne ste v poriadku a môžete si ľahko alebo mierne zacvičiť. Ak ste mali v pláne nejaký vysokointenzívny tréning typu HIIT, mali by ste zvoliť niečo ľahšie. Neodporúčame ani dvíhať príliš ťažké váhy. Ak budete cvičiť príliš tvrdo, môže to predĺžiť vaše zotavovanie a budete sa cítiť len horšie. Namiesto toho sa snažte bojovať proti svojim symptómom pomocou vitamínových doplnkov a dekongestantov. Cvičte až v prípade, že sa budete cítiť lepšie.

Ak prichádzajú príznaky v oblasti pod krkom, jedná sa o úplne iný priebeh. Akýkoľvek kašeľ, problémy s dýchaním, nevoľnosť alebo bolesti znamenajú, že na cvičenie musíte zabudnúť, a musíte zostať ležať v posteli.

kulturistika a cvičenie počas choroby

Nerozširujte to

Ak ste chorí, a napriek tomu plánujete ísť cvičiť, skúste nerozširovať chorobu. Umývajte si ruky a snažte sa dobre vyčistiť vybavenie a náčinie v posilňovni. Je lepšie vyhnúť sa časom špičky a rušným skupinovým cvičeniam, kde sa nachádza veľké množstvo ľudí, aby ste na nich nekašľali a nerozptyľovali chorobu.

Ľahké cvičenie s vlastnou váhou môžete vždy robiť aj v pohodlí domova. Môžete tiež praktizovať jogu — udržujte nižšiu intenzitu, aby ste sa cítili lepšie a boli pripravení na plnohodnotné cvičenie.

Čo si treba zapamätať

Pamätajte na to, že žiadne cvičenie nestojí za to, aby ste sa potom cítili ešte horšie. Urobte si prestávku od vášho pravidelného režimu, ak to skutočne potrebujete. Budete tým chrániť svojich blízkych a kamarátov v telocvični. Ak máte pocit, že to je len ľahká nádcha, nič vám nebráni v tom, aby ste si dali nejaké vitamíny a trochu si zacvičili. Najdôležitejšie je vždy počúvať, čo vaše telo potrebuje.

Naše články slúžia výhradne na informačné a vzdelávacie účely a nemali by sa považovať za lekársku pomoc. Ak máte obavy alebo pochybnosti ohľadom akýchkoľvek záležitostí, skôr, než začnete užívať výživové doplnky, poraďte sa so zdravotníckym pracovníkom. Taktiež konzultujte akúkoľvek významnú zmenu v stravovaní.

Evangeline Howarth
Spisovateľka a redaktorka
Zobraziť profil Evangeline Howarth

Evangeline sa v súťažných športoch angažuje už od mladého veku. Ako kvalifikovaná RYA Dinghy inštruktorka  chápe dôležitosť správnej výživy na podporu pri extrémnych a vytrvalostných športoch, a to najmä vďaka jej skúsenostiam z Team GBR Squads a vedenia svojho prvého univerzitného tímu.

Vo svojom voľnom čase miluje beh, a to hlavne maratóny. Počas víkendov sa venuje vodným športom a horskej turistike. Jej bežný večer strávi HIIT tréningom alebo drepovaním. Potom si zvyčajne dopraje niečo pikantné a kopec zeleniny – mňam!

Viac informáciách o Evangeline sa dozviete na tomto odkaze.

myprotein