Skip to main content
Tréning

Vedecky podložené fakty o motivácii | Získajte opäť motiváciu do športu!

Vedecky podložené fakty o motivácii | Získajte opäť motiváciu do športu!
Evangeline Howarth
Spisovateľka a redaktorka3 rokov Ago
Zobraziť profil Evangeline Howarth

V prieskume verejnej mienky v Yorkshire sa zistilo, že až 37% ľudí, ktorí počas lockdownu pribrali na váhe, uviedli ako hlavnú príčinu nedostatok motivácie.

Keďže sa opatrenia znovu uvoľňujú a posilňovne sa opäť otvárajú, mali by sme byť opäť namotivovaní, nie? Bohužiaľ, realita je iná. Ak sa vám počas lockdownu prestalo chcieť cvičiť, nezúfajte. Je úplne normálne, že po tomto ťažkom a vyčerpávajúcom čase hneď nepobežíte do posilňovne. Motivácia je dôležitá ako pre začiatočníkov, tak aj pre profesionálnych športovcov.

Za motiváciou sa skrýva komplexná veda. Sme tu na to, aby sme vám poskytli informácie a pomohli vám dosiahnuť váš cieľ.

 

Nahoďte sa do športového oblečenia

Mnohí z nás si počas pandémie zvykli cvičiť v pyžame alebo obyčajnom domácom oblečení. Nad športovým oblečením často ani neuvažujeme, no môže to pomôcť zvýšiť motiváciu.

Akademický žurnál The Journal of Expeimental Social Psychology publikoval v roku 2012 štúdiu s názvom Enclothed Cognition — témou je vplyv oblečenia na naše pocity.

V rámci štúdie absolvovali ľudia test pozornosti v rôznych druhoch oblečenia. Zistilo sa, že mali lepšie výsledky v doktorskom plášti než v maliarskom oblečení. Tento fakt naznačuje, že vaše oblečenie môže dokonca zmeniť vaše vystupovanie a mentálny výkon.1

Teraz už viete, čím sa môžete namotivovať pred tréningom. Je to logické — človek sa cíti menej aktívny v župane než v športovom oblečení. Dámy, oblečte si legíny a športovú podprsenku a uvidíte, že vás to namotivuje na skvelý tréning. Páni môžu vyskúšať športové kraťasy a obtiahnuté tričko.

Zabudnite na tréning v pyžame a doplňte svoj šatník novým fitness oblečením.

Okrem oblečenia však existujú ďalšie vychytávky, ktoré nám pomôžu namotivovať sa na tréning – čítajte ďalej a dozviete sa viac.

 

Dajte šancu niektorej fitness aplikácii

V roku 2018 bolo dostupných až 32 000 fitness a zdravotných aplikácií a mesačne pribúdalo v priemere viac než 75 miliónov jedinečných užívateľov.

Ľudia tieto aplikácie využívajú radi a majú na to dobrý dôvod. Takáto aplikácia môže byť skvelým spôsobom na sledovanie pokroku a pomôže vám s motiváciou.

V jednej štúdii sa zistilo, že u tých, ktorí pri športe využívali nejakú fitness aplikáciu, sa zvýšila sila až o 3,2%. Frekvencia tréningov stúpla o 3,8%.2

Je dobré, keď si človek meria svoje pokroky a dodržiava určitú disciplínu. Používanie fitness aplikácie však nemusí byť z dlhodobého hľadiska tou najlepšou voľbou. Počas štúdie sa zistilo, že takmer 49% ľudí aplikáciu v určitom čase prestalo používať. Z dlhodobého hľadiska to môže znamenať, že ak prestanete používať aplikáciu, klesne vaša motivácia.

Fitness aplikácia sa teda javí ako skvelý spôsob na naštartovanie rutiny. Výhodou je to, že z vášho tréningu sa stane hra: očakáva sa od vás nejaký výsledok a keď ho splníte, máte zo seba dobrý pocit.

Existuje množstvo aplikácií, ktoré vám poskytnú inšpiráciu na nové tréningy. Nájdete v nich videá a návody, ktoré vám pomôžu spestriť vaše tréningy. Vyskúšajte  napríklad aplikáciu Myprotein or YouTube.

 

Nezabudnite sa odmeniť

Bežne odmeňujeme zvieratá za poslušnosť a dobré správanie, no na seba často zabúdame.

Štúdia z časopisu The Journal of Personality and Social Psychology naznačuje, že okamžitá odmena v práci motivuje človeka viac než tá oneskorená.3 Ak odmena namotivuje ľudí do práce, určite môže pomôcť aj v oblasti cvičenia.

V štúdii sa zistilo, že odmena, ktorú dostane človek ihneď po splnení úlohy, môže pomôcť vykonávať túto činnosť pravidelne. Dôležité je vnímanie prepojenia medzi splnením úlohy a odmenou.

Hneď po tréningu si urobte chutný proteínový kokteil, dajte si keksík alebo si chvíľku odpočiňte. Nezabudnite na to, že odmena by mala nasledovať hneď po cvičení. Po čase sa na tréning začnete tešiť.

Čo robiť v prípade, že na vás takáto odmena nefunguje?

 

Využite strach ako motiváciu

Nemotivuje vás myšlienka, že po tréningu si môžete dať sladkú sušienku? Silnejším motivátorom môže byť pre vás to, že ak si nezacvičíte, nemôžete si dať nič sladké.

Ak využijete strach zdravým spôsobom, môže to byť skvelou metódou na získanie motivácie.

Takýto strach môže zvýšiť váš výkon. Napríklad v jednej štúdii sa zistilo, že potkany podávajú lepšie výkony, ak cítia strach z trestu.4 Čo vás motivuje viac – odmena alebo trest?

Ak si nie ste istí, môžete to ľahko zistiť. Vyskúšajte, ako zvládate disciplínu. Môžete sa napríklad staviť s kamarátom, že ak nepôjdete cvičiť, musíte mu zaplatiť 5 EUR. Strach zo straty peňazí je zaujímavý spôsob, ako sa donútiť vzdať svojho pohodlia.

 

Cvičte vonku

Existuje jedno skvelé príslovie: "zmeňte, čo dokážete; prijmite, čo zmeniť nedokážete". Kvôli pandemickej situácii a lockdownu museli mnohí z nás prijať to, čo zmeniť nedokázali. Museli sme nájsť možnosti ako sa prispôsobiť.

Čo všetko sa zmenilo?

Napríklad v Nemecku vzrástol medzi februárom a marcom v roku 2020 počet vonkajších tréningov až o 29% a ostatné typy tréningov klesli až o 35%.

Aj keď sa posilňovne začínajú postupne otvárať, stále existuje množstvo dôvodov, prečo sa oplatí cvičiť vonku. Vonkajší tréning vám pomôže zlepšiť náladu a prepojí vás so skutočným svetom.

Keď budete mať lepší pocit zo životného prostredia, bude sa vám ľahšie cvičiť.

Ak v súčasnosti nemôžete zmeniť svoju rutinu, vyskúšajte aspoň zmeniť miesto, kde cvičíte. Aj keď sa jedná o relatívne malú zmenu, môžete tak získať oveľa vyššiu motiváciu a chuť cvičiť.

 

Čo si treba zapamätať

Ak sa vám nedarí získať motiváciu na cvičenie, zamyslite sa nad tým, čo ste schopní zmeniť. Môže to byť prakticky čokoľvek – oblečenie, využívanie fitness aplikácie, pozeranie videí, odmena alebo prostredí.

Sú to vedecky podložené faktory, ktoré vplývajú na motiváciu.

 

Páčil sa vám tento článok? Pozrite si ďalšie:

Tréning

Čo hovoria výskumy o vašom zdraví? | Dlhodobé sedenie a kondička

Ako správne vyvážiť pohyb pri sedavom zamestnaní a ako si zmerať kondíciu pomocou schodov?

Tréning

5 praktických rád, ako prekonať hanbu v posilňovni | Zahoďte zbytočné starosti

Predsudky a nervozita pred návštevou fitka je vec, ktorou asi každý raz prešiel. Poďme sa pozrieť na to, ako to prekonať.

  1. Adam, H & Galinsky, A.D. (2012) Enclothed cognition. Journal of Experimental Social Psychology. Volume 48, Issue 4, 918-925
  2. Maria D. Molina & S. Shyam Sundar (2020). Can Mobile Apps Motivate Fitness Tracking? A Study of Technological Affordances and Workout Behaviors, Health Communication, 35:1, 65-74
  3. Woolley, K., & Fishbach, A. (2018). It’s about time: Earlier rewards increase intrinsic motivation. Journal of Personality and Social Psychology, 114(6), 877–890.
  4. Miller, N. E. (1948). Studies of fear as an acquirable drive: I. Fear as motivation and fear-reduction as reinforcement in the learning of new responses. Journal of Experimental Psychology, 38(1), 89–101.
  5. Thompson Coon J, Boddy K, Stein K, Whear R, Barton J, Depledge MH. (2011). Does participating in physical activity in outdoor natural environments have a greater effect on physical and mental wellbeing than physical activity indoors? A systematic review. Environ Sci Technol. 45(5), 1761‐1772.

Naše články slúžia výhradne na informačné a vzdelávacie účely a nemali by sa považovať za lekársku pomoc. Ak máte obavy alebo pochybnosti ohľadom akýchkoľvek záležitostí, skôr než začnete užívať výživové doplnky, poraďte sa so zdravotníckym pracovníkom. Taktiež konzultujte akúkoľvek významnú zmenu v stravovaní.

Evangeline Howarth
Spisovateľka a redaktorka
Zobraziť profil Evangeline Howarth

Evangeline sa v súťažných športoch angažuje už od mladého veku. Ako kvalifikovaná RYA Dinghy inštruktorka  chápe dôležitosť správnej výživy na podporu pri extrémnych a vytrvalostných športoch, a to najmä vďaka jej skúsenostiam z Team GBR Squads a vedenia svojho prvého univerzitného tímu.

Vo svojom voľnom čase miluje beh, a to hlavne maratóny. Počas víkendov sa venuje vodným športom a horskej turistike. Jej bežný večer strávi HIIT tréningom alebo drepovaním. Potom si zvyčajne dopraje niečo pikantné a kopec zeleniny – mňam!

Viac informáciách o Evangeline sa dozviete na tomto odkaze.

myprotein